Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Sındır: Kimse Böyle Bir Tesisi İstemez

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Bornova Gökdere köyünün üst kesiminde, Buca Kaynaklar sınırları içinde kalan yaklaşık 23 hektarlık alanda kurmayı hedeflediği katı atık bertaraf tesise, Buca Belediye Başkanı Ercan Tatı'dan sonra Bornova Belediyesi Başkanı Kamil Okyay Sındır da tepki gösterdi.

Yeni Asır Gazetesi
Sındır: Kimse Böyle Bir Tesisi İstemez

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Bornova Gökdere köyünün üst kesiminde, Buca Kaynaklar sınırları içinde kalan yaklaşık 23 hektarlık alanda kurmayı hedeflediği katı atık bertaraf tesise, Buca Belediye Başkanı Ercan Tatı'dan sonra Bornova Belediyesi Başkanı Kamil Okyay Sındır da tepki gösterdi. Hiçbir belediye başkanının ilçesinde veya ilçesinin sınırında böyle bir tesis kurulmasına onay vermeyeceğini belirten Sındır, "Burada kullanılacak yeni sistemde her ne kadar depolama olmasa da ayrıştırılıp bertaraf edilmek üzere tesise gelen çöp bir müddet bekletilecek. Bu da çevredeki yeraltı su kaynaklarını olumsuz yönde etkileyecek" dedi.

Yoğun sanayileşme

Sındır, "Bornova'da sanayileşme artıyor. Sanayi sitelerinin çoğu ilçemizde. Bu tesislerin kirliliği rüzgarla Bornova'ya taşınıyor. Bornova halkı da bu çevre kirliliğinden olumsuz etkileniyor. Bir de sanayi tesislerinin üst kesiminde böyle bir katı atık bertaraf tesisinin kurulacak olması bizi düşündürüyor. Hiçbir şey olmasa bile her gün yüzlerce çöp kamyonu buraya gidip gelecek. Bu bölgede yoğun bir faaliyet olacak. Araçlar kent içinden geçip tesise gidecek. Bunlarda vatandaşa ve çevreye rahatsızlık verecek" dedi.

Su kaynakları

Tesisin bu bölgeye kurulması ile birlikte Harmandalı Çöp Depopolama Alanı'na giden günlük 3 bin ton çöpün buraya getirileceğini belirten Sındır, "İzmir'in akciğeri olan bir yerde böylesi bir tesisin ve çöp ayrıştırma sisteminin dolayısı ile de yoğun bir çöp faaliyetinin olmasını kimse istemez. Tesisin kurulacağı yer, ormanlık alan. Su kaynaklarının ve yeşil dokunun yer aldığı bir bölge. Orada ayrıştırılmayı ardından da bertaraf edilmeyi bekleyen çöpten sızan kirli su yeraltı kaynaklarına sızabilir. Çıkacak koku havayı kirletebilir. Büyükşehir, konuyu değerlendirirken Bornova ve Buca belediyelerini işin içine dahil edebilirdi. Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu toplantısına katılan başkan yardımcımız da karara şerh koydu. Uzmanların, bilimsel ve hiçbir etki altında kalmadan yapacağı çalışmanın sonucuna kimsenin itirazı olmaz. Eğer önüme çevreye ve doğaya hiçbir sakıncası olmayacağına dair bir bilimsel rapor gelirse ki, ben öyle olmadığını düşünüyorum. O zaman kimsenin itirazı olmaz" diye konuştu.

Vatandaş eylem planlıyor

Bucalılar da ilçelerinde yapılması planan katı atık bertaraf tesisine karşı çıktı. Buca Kızılçullular Derneği Başkanı İsmail Öznur, "Bucalılar olarak çöplüğün buraya alınmasına asla müsade etmeyiz. Gerekirse çöplüğün yapılacağı alanda nöbet tutarız. Buca'nın her yerinde eylemler yaparız. Vatandaşı ayağa kaldırırız sesimizi duyururuz" dedi. Buca Muhtarlar Derneği Başkanı ve Vali Rahmi Bey Mahallesi Muhtarı Eşfak Yurdanur da, "Zamanında genelevi, Buca sınırları içine vermek istediler. Eylem yaptık. Çöplüğü de asla izin vermeyiz" diye konuştu. Buca Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Muharrem Okutucu ise, "Doğa güzelliği korunması gereken Buca'ya çöplük yapılamaz. Tahtalı Havzası içinde olduğu için o bölgede hayvancılık bile yapılamıyor. Bu çöplüğü nasıl izin veriliyor anlamış değiliz. Göleti ve yeşilliği ile bulunmaz doğa harikasına çöplük yapılması katliamdır" dedi.

Büyükşehir: Kirlilik olmayacak

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Buca Kaynaklar mevkiinde kurmayı planladığı tesisle ilgili açıklama yaptı. Açıklamada, sözkonusu tesisin katı atık depolama alanı olarak değil Avrupa Birliği standartlarında ayrıştırma ve termal işlem teknolojilerinin uygulanacağı entegre bir katı atık bertaraf tesisi olarak kurulacağı belirtildi. Büyükşehir yetkilileri, Harmandalı Düzenli Katı Atı Depolama Tesisi'ni ömrünü tamamladığını belirterek, Buca'da yapılacak tesisle ilgili, "Arazi çalışmaları Orman Bölge Müdürlüğü ile birlikte yapılan alan, zemin jeolojik yapısı ve konumu itibariyle bu iş için belirlenen en uygun yerdir. Topografik yapısı ve kurulacak olan tesiste kullanılacak teknoloji seçimi ile birlikte, bölgede herhangi bir çevresel kirlilik oluşmayacaktır. Atık yönetimine ilişkin uygulamalar, hukuki mevzuata uygun bir planlama ve işletim çerçevesinde yürütülmektedir" dedi.

TÜMÜNÜ GÖSTERSONRAKİ SAYFA HABERİN DEVAMI:   1  |   2
http://www.yapi.com.tr/haberler/sindir-kimse-boyle-bir-tesisi-istemez-_75007.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!