Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Sokağınıza Adını Veren Yazarı Tanıyor musunuz?

Edebiyata ilgi duymayabilir ya da kitap okumayabiliriz. Bu yüzden her şairi ve yazarı tanımamız mümkün değil. Fakat bu, yaşadığımız sokağa, ismi verilen edebiyatçıları, sanatçıları tanımamıza engel değil. Mesela, İstanbul Avcılar'daki Namık Kemal Caddesi'nde işyeri sahibi esnafların çoğu yazarın bir fıkra kahramanı olduğunu sanıyor. Kısacası

Zaman CumaErtesi
Sokağınıza Adını Veren Yazarı Tanıyor musunuz?

br />
Ali Suavi Sokak: Kadıköy Bahariye'yi şıkır şıkır süsleyen bir yer 'Ali Suavi Sokak'. Ancak yıllardan beri burada esnaflık yapanlar Ali Suavi'yi sadece girişte duran heykelden biliyor. Mesela 10 yıldır Ali Suavi Sokak'ta, deriden bileklikler yapıp satan 25 yaşındaki Batmanlı Adnan Güney, Ali Suavi'yi hiç tanımadığını söylüyor. Peki, merak etme ihtiyacı bile hissetmedikleri 'Ali Suavi' kimdi? Biz söyleyelim: 1838-1878 yılları arasında yaşamış ihtilalci yönüyle tanınan bir gazeteci ve yazar.
 
Cemal Süreya Sokak: Cemal Süreya son yıllarını Kadıköy'deki bu sokakta geçirmiş. Ancak sokakta yaşayanlar Süreya'nın kim olduğunu bilmiyor. 24 yaşındaki Deniz Altun, Cemal Gürsel'le karıştırmış olacak ki Cemal Süreya'nın "cumhurbaşkanı" olma ihtimali üzerinde fikir yürüttü. Bakkal Erdoğan Kama da, "Ben Cemal Süreya'yı bu sokağın adı olunca öğrendim. Duyduklarıma göre kendisi ünlü bir şairmiş." diyor. Ancak Cemal Süreya'yı anlatmak için şair kelimesi yeterli değil. Çünkü o, Cumhuriyet dönemi şiirinde İkinci Yeni Hareketi'nin önde gelen kalemlerinden biri.

Tarık Buğra Sokağı: Cumhuriyet dönemi edebiyatımızın değerli kalemlerinden biridir Tarık Buğra. Tarihten esinlenmelerle yazdığı romanlar ve hikâyeleriyle çok sevilmiştir. Ama ne yazık ki Ümraniye, İnkılâp Mahallesi Tarık Buğra Sokak'ta yaşayanlar kendisini tanımıyor. Çünkü esnafı da dâhil olmak üzere sokak sakinleri Tarık Buğra'nın 'yazar' olduğunu dahi bilmiyor. Sokaktaki tuhafiyeci dükkânının sahibi Servet Bey, "Tarık Buğra'nın kim olduğunu biliyor musunuz?" sorusuna "Oo tabii ki biliyorum, az mı izledik filmlerini." diyor. Servet Bey sanırım Tarık Buğra'yı, Yeşilçam yıldızı Tarık Akan'la karıştırdı.

Namık Kemal Caddesi: Vatan ve hürriyet şairi Namık Kemal'in ismi yaklaşık 25 yıldır İstanbul'un Avcılar semtinde bir caddenin adı. 120'ye yakın dükkanın olduğu Namık Kemal'de esnafın kapısını çalıp "Namık Kemal'in kim olduğunu biliyor musunuz?" diye sorduk. Çok ilginç ama o kadar dükkân içinde Namık Kemal'in yazar olduğunu dahi söyleyebilen biri çıkmadı. Üstelik 'Şu fıkralara konu olan adam mı?' diye sordular. Mesela, bir parfümeri mağazasında çalışan lise mezunu Seval Kır da, "Ben bu ismi sadece bu caddenin adı olarak biliyorum. Kim ki Namık Kemal?" diye bir soruyla karşılık verdi.

Halide Edip Adıvar Caddesi: Halide Edip Adıvar'ı tanımayan yoktur diye düşünüyoruz, Bahçelievler'deki Halide Edip Adıvar Caddesi'ne girerken. Malum Halide Edip hem Handan, Sinekli Bakkal, Vurun Kahpeye gibi romanlarıyla hem de Kurtuluş Savaşı dönemindeki mücadeleleriyle hepimizin az çok ismini duyduğu bir yazar. Ancak caddede Halide Edip Adıvar'ı tanıyan sadece 70 yaşındaki manav Mehmet İkbal çıktı. İkbal amca Halide Edip'in çok kıymetli bir yazar olduğunu söylüyor. İşin kötü yanı ise bu sokakta yaşayan 'lise 4' öğrencisi Duygu Ceylan'ın Halide Edip'in yazar olduğunu bilmemesi.

Yahya Kemal Beyatlı Sokak: Türk şiirinin en büyük ustalarından Yahya Kemal Beyatlı'nın ismi binlerce cadde ve sokağa veriliyor. Bunlardan biri de Bahçelievler'deki Yahya Kemal Beyatlı Sokak. Ancak bu sokakta da bundan da geçiyoruz sokağın başındaki Eren Kırtasiye'nin sahibi "Yahya Kemal kim?" sorusu karşısında cevap dahi veremiyor.

Orhan Veli Sokak: Bahçelievler'de birbiri ardına sıralanmış binaların olduğu bir yer Orhan Veli Sokak. Orhan Veli'nin şair olduğunu biliyor, ancak hangi dönemde yaşadığı noktasında biraz eksikler, sokak sakinleri. Mesela, sokakta kuaförlük yapan Rafet Özden Orhan Veli'nin 1870'lerde yaşamış bir şair olduğunu söyledi. Oysa ki Orhan Veli, Garip akımının öncülüğünü yapmış Cumhuriyet dönemi şairlerinden.

TÜMÜNÜ GÖSTER HABERİN DEVAMI:   1  |   2
http://www.yapi.com.tr/haberler/sokaginiza-adini-veren-yazari-taniyor-musunuz_79121.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!