Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Söke'de Kömür Madeni için Kamulaştırma Kararına Dava Açıldı

Söke'nin Çavdar Mahallesi'nde kömür madeni için Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile alınan acele kamulaştırma kararına karşı dava açıldı.

yapi.com.tr
Söke'de Kömür Madeni için Kamulaştırma Kararına Dava Açıldı (Fotoğraf: AA)

Aydın Söke’ye bağlı Çavdar ve Mersinbelen köyleri arasında işletilmek istenen kömür ocağı için 19 parsel arazinin Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile acele kamulaştırılmasına karşı dava açıldı. Aydın Barosu avukatlarından M. Bülent Tokuçoğlu tarafından Danıştay’a açılan davada Cumhurbaşkanlığı kararının yürütmesinin durdurulması ve iptali talep edildi.
Evrensel'den Özer Akdemir'in haberine göre; sadece ülkemizde değil dünyanın da en güzel jeolojik oluşumlarından birisi olarak kabul edilen gnays kayaları ve 8500 yıllık kaya resimleri ile tanınan Latmos (Beşparmak) dağlarında yapılmak istenen kömür işletmeciliği için 18 Ağustos 2023 tarihli Resmi Gazetede yayınlanan Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü tarafından Çavdar ve Mersinbelen köylülerine ait 19 parsel taşınmaza acele kamulaştırma yolu ile el konuldu.
Yatağan Termik Santraline kömür temini için açılmak istenen kömür ocakları Latmos Dağını son yıllarda pıtrak gibi çoğalan maden işletmeleri nedeniyle yaşadığı çevresel sorunlara bir yenisinin daha eklenmesi anlamına gelecek. Kömür işletmeleri ve madenler aynı zamanda Kuşadası, Didim ve Söke’nin içme sularını da kirletme riski de yaratıyor.
Cumhurbaşkanlığı Kararı, Anayasaya ve uluslararası yasalara aykırı
Cumhurbaşkanlığı’nın bu acele kamulaştırma kararına karşı dava açan Aydın Barosu avukatlarından Kuşadası’nda yaşayan M. Bülent Tokuçoğlu, Danıştay’a gönderdiği dilekçede, acele kamulaştırma kararlarının ve kömür işletmesinin "sağlıklı çevrede yaşama hakkını doğrudan ilgilendiren bir işlem" olduğunu vurguladı. Tokuçoğlu bu nedenle Anayasa ve uluslararası yasalarla korunan çevreyi geliştirme ve sağlıklı çevrede yaşama hakkının korunması için bu davayı açtığını dile getirdi. Anayasaya göre devletin ormanları korumakla yükümlü olduğunu belirten Tokuçoğlu dilekçesinde, “Aydın, Söke, Çavdar Mahallesi Zeytinlikleri ve fıstık çam ormanlarıyla bilinir. Açık kömür ocağı kararı Anayasa madde 169'a açıkça aykırıdır.” dedi.
Söke, Çavdar Mahallesi'nin linyit kömürü için acele kamulaştırma kararı nedeniyle tümüyle yok olma tehdidinde olduğunu ifade eden Tokuçoğlu, “Bu alanın çevresinde çok değerli, tarihi alanlar, fıstık çamları, tarım arazileri var ve bu alan linyit kömürü için kamulaştırıldı. Söke ve Kuşadası için üzerine baraj yapılan Sarıçay hem linyit kömürü hem de feldspat madenleriyle zehre bulanacak. Başka ülkede olsa böylesi doğal güzellikler cam fanusla korunur, fıstık çamları, zeytin ve ekoturizmle hem bölge halkı hem de ülkemiz çok daha iyi kazançlar sağlar. Kültürel ve doğal mirasımız var olduğu şekliyle geleceğe aktarılır. Bir taş ocağından veya kömür (linyit) ocağından sağlanacak gelir ile, bu açık ocağın sebep olacağı ekolojik maliyet ve sosyal maliyet iyi hesaplanıp, değerlendirilmelidir.” dedi.
Acele kamulaştırma kararı verilen toplam 215.717,00 metre karelik alanda fıstık çam ormanı olduğunu aktaran Tokuçoğlu, fıstık çamı, tohumlarından çıkarılan fıstığın Ege ve Akdeniz bölgelerinde binlerce kişinin başlıca geçim kaynağı olduğunun altını çizdi.
Dilekçede Cumhurbaşkanı Kararının öncelikle yürütmesinin durdurulması ve Anayasa ve çeşitli yasalara aykırılığı nedeniyle iptali istendi.
Haberin tamamına linkten ulaşılabilir.

http://www.yapi.com.tr/haberler/sokede-komur-madeni-icin-kamulastirma-kararina-dava-acildi_199484.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!