Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Antik Kente Kömür Ocağı Açma Girişimini Mahkeme Durdurdu

Muğla’nın Yatağan ilçesindeki Yatağan Termik Santrali’ne kömür sağlamak için 3. Derece Arkeolojik Sit Alanı’nda maden ocağı açma girişimine itiraz eden çevreci ve köylüler açtıkları iptal davasını kazandı.

yapi.com.tr
Antik Kente Kömür Ocağı Açma Girişimini Mahkeme Durdurdu

Muğla'nın Yatağan ilçesine bağlı Turgut Köyü sınırları içerisindeki 3 bin yıllık Lagina Antik Kenti içerisindeki 1. Derece Arkeolojik Sit Alanları'nın 3. Dereceye çıkartılarak kömür aranmasına izin veren Muğla Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu'na dava açan köylülere mahkemeden iyi haber geldi.

Sözcü’den Yaşar Anter’in haberine göre; Yatağan Yeşil Yaşam Derneği Hukuk Danışmanı Mehmet Çilsal, davada Türkiye'ye örnek olacak bir karar alındığını belirterek, şunları söyledi:

“Açılmak istenen maden ocağı ile kurulmak istenen ve hafriyat tesislerine Muğla Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'nun bu faaliyetleri yapılmasına olanak sağlayan 2013 tarihli kararının yürütmesini Mayıs 2022'de durduran Muğla 1. İdare Mahkemesi, bu kez Eylül 2022 tarihli kararıyla söz konusu İdari İşlemi iptal etti.

Muğla Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun 2013 tarihli kararı, Yatağan Turgut Belediyesi sınırları içerisindeki kömür rezervlerinin varlığı nedeniyle tesis edilmiş bir işlemdi. Bu karara dayanarak TKİ-GELİ'nin kömür madenciliği İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatı sınırları 163 hektar genişletilmişti. Bu karar, ‘Turgut Lagina 3. Derece Arkeolojik Sit Alanı' sınırları içinde hem arkeolojik sondaj, kazı ve taşıma gibi faaliyetleri yapılabilmesi hem de fiilen kömür madenciliği dekapaj, hafriyat gibi faaliyetleri yapılabilmesini sağlayan hukuka aykırı tuhaf bir idari işlemdi. Bu eşi benzeri görülmemiş ucube haliyle ihdasından sonraki süreçte pek çok başka idari işleme dayanak oldu.”

Antik kent içinde kömür ocağına izin vermek hukuk devletinde olmaz
Çilsal, kararın tüm yurttaşların yüreğine su serptiğini belirterek, “Bir idari işlemin yargı tarafından iptal edilmesiyle birlikte o işleme dayanılarak ihdas edilmiş diğer zincirleme-bağlı işlemler de kendiliğinden hükümsüz hale gelir. Dolayısıyla Muğla 1. İdare Mahkemesi, bu kararıyla hukukun üstünlüğünü ispat etmekle kalmayıp ülkemizin değerli arkeologları, tarihçileri ve miras niteliğindeki kültür varlıklarının kıymetini bilen tüm yurttaşların yüreğine su serpmiştir. Çünkü bir yeri 1. Derece Arkeolojik Sit ilan edip, ardından kömür şirketi ile protokol yaparak 3. dereceye çevirip antik kent içerisinde kömür ocağı açılmasına izin vermek, bir hukuk devletinde olmaz, olamaz, mahkemenin bu yönde karar vermesi umut verici bir gelişme oldu.” diye konuştu.

Haberin tamamına linkten ulaşılabilir.

http://www.yapi.com.tr/haberler/antik-kente-komur-ocagi-acma-girisimini-mahkeme-durdurdu_192659.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!