Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Soli, Arkeopark Oluyor

Mersin'de 3 bin yıllık antik liman kenti Soli Pompeiopolis'teki kazılara başkanlık eden Dokuz Eylül Üniversitesi Müzecilik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Remzi Yağcı Neolitik, Helenistik, Roma dönemlerine ait kalıntıların bulunduğu yerleşimin 'arkeopark' olarak dünya turizmine kazandırılmasından yana olduklarını söyledi.

yapi.com.tr
Soli, Arkeopark Oluyor

DHA'nın haberine göre, merkez Mezitli İlçesi'ndeki Soli Pompeiopolis Antik Kenti'nde Kültür ve Turizm Bakanlığı, Mersin Valiliği İl Özel İdaresi ve Mezitli Belediyesi'nce 1999'da başlatılan kazıların bu yılki etabı için 110 bin lira ödenek ayrıldı. Dokuz Eylül Üniversitesi Müzecilik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Remzi Yağcı başkanlığında, Dokuz Eylül Üniversitesi Arkeoloji Bölümü'nden 17 öğrenci ile 20 işçinin yer aldığı kazı ekibi, sütunlu cadde ve höyük alanında yoğunlaştı. Bir ay sürecek çalışmada kazı alınandan çıkarılan toprağı araştıran üniversite öğrencileri, çıkan şekilli taş, seramik parçaları ve sikkeleri etiketlendirerek, incelenmek üzere depoya taşımaya başladı.

Soli ayağa kalkacak

Prof. Dr. Remzi Yağcı, bu yıl Soli Pompeiopolis'te 14'üncü etap kazının yapıldığını belirtti. Milattan sonra 525'teki depremde yıkılan Soli Pompeiopolis'i ayağa kaldırmayı amaçladıklarını vurgulayan Prof. Dr. Yağcı, 1999'dan bu yana sütunlu caddenin güney ucundaki karşılıklı 7'şer sütundan 14 sütunu ayağa kaldırdıklarını, bu yılki kazılarda açmaları genişleterek yeni restorasyon imkanlarını araştıracaklarını belirtti. Sütunlu caddenin büyük önemi olduğunu, burada Roma dükkanları gibi önemli arkeolojik veriler bulunduğunu anlatan Prof. Dr. Yağcı, burada gün ışığına çıkartılan Afrika, Kıbrıs ve Foça seramiklerinin Roma ve Bizans dünyasının sosyal ve ticari yaşantısını yansıttığını aktardı.

'Hem denizden, hem karadan gezilecek'

Prof. Dr. Remzi Yağcı, birçok medeniyeti içinde barındıran Soli'de müze kurulmasını da isteyerek şöyle konuştu: "Neolitik, Helenistik, Roma dönemleri gibi birçok dönemi bünyesinde barındıran ve büyüleyici yapısıyla hayranlık uyandırtan Soli, Mersin tarihinin ne kadar zengin olduğunu, ne kadar geriye gittiğini gösteriyor. Kazıların amacı tarih bilincini oluşturmak ve bu kalıntıları gelecek kuşaklara aktarmaktır. Arkeolojik çalışmaların tamamlanmasından sonra burada bir müze kurmayı tasarlıyoruz. Kurulacak müzeyle, sütunlu cadde karadan ve denizden gezilebilir bir hale gelecek. Bu müze, bir açık hava müzesi olacak veya bütün alanı bir arkeopark haline getirmeye çalışacağız".

http://www.yapi.com.tr/haberler/soli-arkeopark-oluyor_110992.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!