Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Sosyal Medya Bu Restorasyon Tweetini Tartışıyor!

Fatih'te bulunan Tarsus Mescidi'nin restorasyonu tamamlandı. Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir de sosyal medya hesabı üzerinden "Tarsus Mescidi restorasyonunu tamamladık" diyerek yapının eski ve yeni halini gösteren bir tweet paylaştı.

yapi.com.tr
Sosyal Medya Bu Restorasyon Tweetini Tartışıyor!

Yapının daha önce taş duvardan oluştuğunu belirten sosyal medya kullanıcıları yaptıkları eleştirilerde binanın aslına uygun olarak restore edilmediğini, ortaya çıkan yapının tarihi mescidten çok günümüze uygun bir bina görüntüsünde olduğunu yazdı.

Seda Özen‏

Tarsus Mescidi üzerine sorular gelince genel olarak yazayım dedim. Taş doku görmeyi seviyoruz ancak yapıların bir kısmı Horasan sıvalıdır.

Hacer Foggo

Sulukule'yi nasıl tamamen yıkıp "restore"ettiyse Tarsus Mescidi aynı olmuş.

Bátor Alpsson

Tarsus Mescidi nereye gitmiş?

HuseyinKarakoc‏

Sn Başkanım bu Tarsus Mescidi Taşlardan inşa edilmiş ancak sizin restorasyon yaptık dediğiniz mescit sanki betonarma olmuş. Yanlışlık Yokmu?

Restorasyona tepki gösteren isimlerden biri de Prof. Deniz Ülke Arıboğan oldu. Prof Arıboğan, "Bir an için hesabınızın ele geçirildiğini düşündüm. Bu bir restorasyon değil, sanki tahrip eylemi olmuş. Keşke tekrar elden geçirseniz" sözleriyle Başkan Demir'e tepkisini dile getirdi.

Fatih Belediyesi'nin resmi hesabından ise restorasyonu eleştiren kullanıcılara "Tarsus Mescidi Restorasyonu Hakkında Açıklama" başlığı altında cevaplar gönderildi.

Açıklamada şunlar kaydedildi: "Mescidin hayata kazandırılması için 2009 yılında rölöve, restitüsyon, restorasyon projeleri hazırlatılmış ve Koruma Kurulu tarafından onaylanmıştır. Onaylı projeler doğrultusunda restorasyon çalışmalarına başlanmış ve 2012 yılında bitirilmiştir. Mescid zamanında taş duvar üzeri sıva olarak inşaa edilmiştir. Tamamen harap durumda olan ve zamanında bir mahalle mescidi olarak kullanılan yapının giriş cephesi ve sol duvarı tamamen yıkılmıştır..."

"Mescid genelinde yıkılmış ve strüktür olarak taşıyıcılığını yitirmiş olan beden duvarlarının onaylanmış malzeme ile güçlendirme ve arkasından horasan harcı ile sıvanarak restorasyon çalışmaları tamamlanmış, mescid üst çatı örtüsü yapılmıştır. Yıkılmış durumda olan mescid minaresi onaylı projeler doğrultusunda tamamlanmıştır."

Fatih Belediyesi restorasyonu eleştiren kullanıcılara cevap olarak Tarsus Mescidi'nin eski ve yeni halinin fotoğraflarını da gönderdi. Belediye tarafından gönderilen yanıtlarda projenin detayları da yer aldı.

 

 

http://www.yapi.com.tr/haberler/sosyal-medya-bu-restorasyon-tweetini-tartisiyor_161166.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!