Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

“Stadyum, Şehir Hastaneleri, Havaalanları Risk Altında”

Son 20 yıldır Karadeniz’in su seviyesinin her yıl 3 milimetre yükseldiğini söyleyen Prof. Dr. Osman Bektaş, “Tüm Karadeniz Sahil Yolu'nun yanı sıra kıyıda var olan dolgu alanları kıyı erozyonunun tehdidi altındadır. Bu dolgular üzerinde stadyum, şehir hastaneleri, havaalanları var." dedi.

yapi.com.tr
“Stadyum, Şehir Hastaneleri, Havaalanları Risk Altında”

Zonguldak Kilimli Sahil Yolu'nun 22 Ocak Cumartesi günü (bugün) Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın katılacağı törenle açılması planlanıyordu. Ancak açılacağı duyurulan yol, yapıldıktan sonra defalarca sular altında kaldı. Her seferinde yeniden onarıldı, hatta kurban kesildi ama çare bulunamadı. Açılış töreni iptal edildi.

Sözcü’den Yusuf Demir’in haberine göre; 45 yıl Karadeniz Teknik Üniversitesi’nde Öğretim Üyesi olarak görev yapmış Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Osman Bektaş, son olarak Zonguldak Kilimli'de yaşanan aslında son 20 yılda ciddi bir hayati sorun haline gelen kıyı erozyonunu anlattı:

“Bir yol yapıldı, doğa alıp götürüyor. Bir insan hatası var. Daha önce de böyle şeyler yaşandı. Ama asıl sorun Karadeniz sahil erozyonu. Bir doğal afet. Sadece Zonguldak'ta değil, tüm Doğu Karadeniz Bölgesi'nde de yaşanıyor. Bu olaylar bilim adamları tarafından dile getirildiğinde dikkate alınmıyor. Ne zaman ki doğa tahribatını yapıyor, mal ve can kaybına sebep oluyor o zaman gündeme geliyor.

Sahil yolunun yok olması, deniz tarafından alınması, ikaz edici öğretici bir olaydır. Bakın bugün Doğu Karadeniz'de kıyı erozyonu adı altında bir olay yaşanıyor. Ama bu erozyonun önemini anlamış ve herhangi bir önlem almış değiliz. Doğal afetlere karşı kurban verme 4 bin yıl önce yapılıyordu.

Son 20 yıldan bu yana küresel ısınmaya bağlı olarak Karadeniz'in su seviyesi çok daha fazla yükseldi. 2003 ile 2017 arasında yapılan deniz seviyesi yükselmeleri raporuna göre Karadeniz yılda 3 milimetre yükseliyor. Bu ne anlama geliyor. Karadeniz sürekli olarak kıyıya doğru ilerliyor. Bunun en bariz belirtileri bugün Trabzon'la Hopa arasında seyahat ederseniz kıyı boyunca, eski karaya ait aşınmış kayaların denizin içinde olduğunu görürsünüz.

Netice olarak bugün Karadeniz sahilinde kıyı ve o kıyıda varolan dolgu alanları, kıyı erozyonunun tehdidi altındadır. Bu dolgular üzerinde 40 bin kişilik stadyum var… Şehir hastaneleri var… Havaalanları var… Pistler var… Bunlar tamamıyla kıyı erozyonunun riski altındadır.

Gülcemal dolgu projesi

Trabzon'da Gülcemal dolgu projesi vardı. (AKP'li Trabzon Belediyesi'nin 700 dönüm dolgu alan üzerine yapmayı planladığı eğlenme, yeme içme, dinlenme amaçlı rekreasyon alanı) Bu dolgu alanı bir ay önce tıpkı Zonguldak'taki gibi deniz dalgaları nedeniyle tamamen yok oldu gitti. Şimdi benzer olaylar yaşanıyor. Sahil yolunda çatlaklar görünüyor. Ana nedeni kıyı erozyonudur. Zamanla daha çoğalacaktır.

Haberin tamamına linkten ulaşılabilir.

http://www.yapi.com.tr/haberler/stadyum-sehir-hastaneleri-havaalanlari-risk-altinda_188936.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!