Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

STFA 75. Yılını Yeni Projeler, Özel Bir Sergi ve Kitapla Kutluyor

Türkiye'nin modernleşme serüveninin inşaat sektöründeki yakın tanıklarından STFA, 75. yılını, inşaat ve enerji sektörlerinde yeni projeler, 'KM. 441 – İlkler' sergisi ve Geçmişten Geleceğe STFA 'İLK' kitabıyla kutluyor.

STFA 75. Yılını Yeni Projeler, Özel Bir Sergi ve Kitapla Kutluyor İstanbul Modern Şef Küratörü Levent Çalıkoğlu ve STFA İcra Başkanı Mehmet Ali Neyzi

1938 yılında iki yüksek mühendis arkadaş, Sezai Türkeş ve Feyzi Akkaya tarafından kurulan ve geçen 75 yıl içerisinde Türk müteahhitlik sektöründe pekçok 'ilk'e imza atmış olan STFA’nın kurum arşivinde yer alan fotoğraf, çizim, plan, dia pozitif ve 8mm filmler, 20 Ocak Pazar gününe kadar İstanbul Modern’de görülebilecek 'KM. 441 – İlkler' sergisinde kamuoyuna sunuluyor. Topluluk, 75. yılı vesilesiyle bir kitaba da imza atıyor. Geçmişten Geleceğe STFA 'İLK' kitabı, iki yüksek mühendis arkadaşın 'hayat ortaklığı' vizyonlarının nasıl bir ulusun bayındırlık alanındaki değişimine vesile olduğunun örneklerini veriyor.

"STFA zor bir dönem geçirdi; ama 2013'te 1,5 milyar dolar iş hacmi hedefliyor"

'KM. 441 – İlkler' sergisinin açılışı ve Geçmişten Geleceğe STFA 'İLK' kitabının lansmanı için düzenlenen toplantıda basın mensuplarıyla biraraya gelen STFA İcra Başkanı Mehmet Ali Neyzi, üçüncü neslin görev başında olduğu STFA'nın 75. yılını böyle bir sergiyle kutlamaktan duydukları mutluluğu dile getirdi. Zor bir dönem geçiren STFA'nın yeni yönetimle birlikte toparlandığını ve tekrar önemli projeler üstlendiğini, güçlendiğini kaydeden Neyzi, STFA İnşaat Grubu'nun halen 256 milyon dolarlık bir kontrat imzaladıkları Izmit Körfez Geçişi, 300 milyon dolarlık bir bütçesi olan Umman Bid Bid Sur yol inşaatı ve Taqah limanı, Suudi Arabistan’da Dareen limanı projelerini yürüttüğünü anımsattı.

2013 yılı iş hacmi hedeflerinin 1,5 milyar dolar olduğunu açıklayan Neyzi, "Fas’ta Safi Limanı Projesi, Kuveyt’te Servis Limanları Projesi, Umman’da 18 November Kavşaklar Projesi ve Umman’da Musannah Balıkçı Barınağı ihalelerinde birinci sırada yer aldık. Safi Limanı projesinin sözleşmesinde imza aşamasına gelindi, işveren onayı bekleniyor. Diğer üç proje ve Katar’da Petrol Limanı projesinde de sözleşme imzası için davet bekleniyor" dedi.

Enerji yatırımlarında öncelik 'yenilenebilir enerji'de

Topluluğun doğal gaz dağıtım şirketi Energaz'ın 10 ilde 604 bin 945 aboneye ulaştığını söyleyen Neyzi, enerji sektöründeki önceliklerinin yenilenebilir enerji kaynağı projelerinde yoğunlaşacağı bilgisini verdi. Neyzi, inşaat makineleri sektöründe birlikte çalıştıkları Hyundai ile anahtar teslim güneş santrali hizmetleri sunacaklarını; dünyanın önde gelen rüzgar enerji şirketi RES ile de ortak rüzgar santrali için anlaşma imzalayan STFA'nın 2013 yılında 120 mw'lık bir yatırımı başlatmayı hedeflediğini açıkladı.

Rekabette öne çıkmak için yaratıcı çözümler sunmak gerek

Soruları da yanıtlayan Neyzi, Ortadoğu, Körfez bölgesi ve Kuzey Afrika'da artan rekabette öne çıkmak için neler yapılması gerektiği konusunda ise, "STFA, bu konuda kurucularından feyz almalı" cevabını verdi. STFA'nın patentli pekçok buluşa imza attığını anımsatan Neyzi, ihalelerde tekliflerin arasındaki farkın artık çok küçüldüğüne dikkat çekti ve "Proje alırken mühendisliği öne çıkarmak, yaratıcı çözümler sunmak önemli. Bir diğer konu da iş yaptığınız ülkelerde kurduğunuz yerel işbirliklerinden optimum faydayı sağlamak" şeklinde konuştu. Siyasi otoritenin süreçleri yakından izlediğini ve gerekli desteği sunduğunu söyleyen Neyzi, bunun çok önemli olduğunu, çünkü bazı projelerin sadece siyasi hamlelerle alınabildiğini kaydetti.

Libya 2013'ün en önemli konu başlıklarından biri olacak

Bir başka soru üzerine Libya'daki son durum hakkında da değerlendirmelerde bulunan Neyzi, birçok olumlu gelişme olmasına rağmen Libya'da herşeyin hallolduğunun söylenemeyeceğini açıkladı. Neyzi, Türkiye Müteahhitler Birliği'nin (TMB) hükümetle birlikte önemli girişimlerde bulunmasına rağmen sürecin çok yavaş ilerlediğine dikkat çekerek, "2013'te gündem bu olacak gibi görünüyor. Libya, yarım kalan projelerin devam etmesini istiyor; ancak bunun için yapılması gereken çok şey var. İzlemedeyiz" dedi.

http://www.yapi.com.tr/haberler/stfa-75-yilini-yeni-projeler-ozel-bir-sergi-ve-kitapla-kutluyor_103437.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!