Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Su Yalıtımında Kaliteyi Standartlar Belirleyecek

BİTÜDER'in (Bitümlü Su Yalıtımı Üreticileri Derneği), hazırlık çalışmalarını İZODER ile birlikte yürüttüğü “Bitümlü Örtülerde Uygulama Kural Standardı TS 11758-2” yayınlandı. Bugüne kadar su yalıtımı ürünlerinin üretimi ve uygulaması üreticilerin beyan ettiği değerlere göre yapılıyor ve denetleniyordu.

yapi.com.tr
Su Yalıtımında Kaliteyi Standartlar Belirleyecek

Türkiye’de su yalıtım uygulamalarında AB standartlarında ileri teknoloji ürünlerin üretimi ve kullanımının yaygınlaşması için standart ve yönetmeliklerin hazırlanması ve uygulanmasında öncü roller üstlenen BİTÜDER'in (Bitümlü Su Yalıtımı Üreticileri Derneği), hazırlık çalışmalarını İZODER ile birlikte yürüttüğü “Bitümlü Örtülerde Uygulama Kural Standardı TS 11758-2” yayınlandı. Bugüne kadar su yalıtımı ürünlerinin üretimi ve uygulaması üreticilerin beyan ettiği değerlere göre yapılıyor ve denetleniyordu.

Türkiye’deki çok önemli bir eksiği gidererek bir ilki gerçekleştirdiklerinin altını çizen BİTÜDER Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Özcan, bugüne kadar mevcut standartlar gereğince ürünün çekme mukavemeti, boy uzama oranları, soğukta kırılma değeri ve akmaya karşı direnci gibi tüm özelliklerinin üreticinin beyanına ve kendi bulacağı imalat değerlerine bırakıldığına dikkat çekti.

Mehmet ÖzcanÖzcan, yapı güvenliğinin en önemli unsuru olan su yalıtımı malzemelerinin, üreticilerin beyan değerlerine bırakılmasının son derece tehlikeli olduğunu vurguladı. Özcan, bitümlü örtüler için Türkiye’de yayınlanmış olan ilk Uygulama Kural Standardı TS 11758-2 ile artık; ürünler, ürünlerin uygulanacağı yapı bileşenleri ve detaylarla ilgili tüm alt limitlerin net olarak belirlendiğini açıkladı.

Özcan, TS 11758-2 Uygulama Kural Standardı’nın; su yalıtımı amacıyla kullanılan polimer bitümlü örtülerin taşıması gereken asgari özellikleri, uygulamada uyulması gereken asgari koşulları, kullanılması tavsiye edilen örtü kat adetlerini ve uygulama kurallarını kapsadığını belirtti.

Suyun binalarımızın dayanıklılığına vermiş olduğu zararı genellikle gözle göremediğimizi, ancak sonuçlarıyla karşılaştığımızda fark edebildiğimizi belirten Özcan, bu zararın özellikle deprem tehdidinin bulunduğu bölgelerde can ve mal güvenliği açısından tehdit oluşturduğunu vurguladı. Bundan sonra Türkiye’de su yalıtımı ürünlerinin söz konusu standardın belirlediği kurallara göre üretilip uygulanacağını belirten Özcan, bu sayede binaların depreme karşı çok daha güvenli olacağını söyledi. Su yalıtımının inşaat aşamasındaki maliyetinin, bina maliyetinin sadece yüzde 3'ü kadar olduğunu hatırlatan Özcan, binanın güvenliği söz konusu olduğu için bunun bir ek maliyet olarak görülmemesi gerektiğini sözlerine ekledi.

ETİKETLER: kurum
http://www.yapi.com.tr/haberler/su-yalitiminda-kaliteyi-standartlar-belirleyecek_86061.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!