Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Suda Batmayan "Beton" Üretildi

Afyon Kocatepe Üniversitesi'nden bilim insanları, mermer tozu ve yanmış kömür külünden, çevreci, hafif, ısıya ve suya dayanıklı beton blok üretti.

yapi.com.tr/AA
2 Suda Batmayan "Beton" Üretildi

Afyon Kocatepe Üniversitesinden (AKÜ) bilim insanları, mermer tozu ve kömür külünden, inşaat sektöründe blok beton olarak kullanılabilecek, ısıya ve suya dayanıklı malzeme üretti.

AKÜ Mühendislik Fakültesi İnşaat Bölümü Yapı Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir başkanlığındaki 5 kişilik ekip, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırmalar Kurumu (TÜBİTAK) tarafından sağlanan destekle yürüttüğü projeyle ürettiği malzemenin patentini almak ve seri üretimine geçmek için çalışma başlattı.

Demir, yaptığı açıklamada, 14 ay önce atık ürünlerin inşaat sektöründe kullanımı amacıyla çalışma başlattıklarını söyledi.

Türkiye'nin ve Afyonkarahisar'ın dünya mermer üretiminde önemli bir yerinin olduğunu belirten Demir, "Afyonkarahisar'da yılda yaklaşık 3 milyon ton mermer atığı çıkıyor.

Ülkemizdeki termik santrallerde yakılan kömürden ortaya çıkan kül miktarı ise yaklaşık 20 milyon ton. Bu atıkları şu anda verimli olarak değerlendiremiyoruz" dedi.

Donma, çatlama ve ıslanma problemi yok

Projeyle mermer tozu ve kül kullanarak çevreci bir ürün ortaya çıkarmayı amaçladıklarını söyleyen Demir, şöyle devam etti:

"Mermer tozu ve kül, çeşitli kimyasal maddelerle karıştırılırken içine organik esaslı köpük ajanı katılıyor. Köpük ajanı beton blokun içinde kapalı hava odacıkları oluşturuyor. Odacıkların kapalı olması su geçirgenliği sağlıyor. Suyun kütlesinden hafif olduğu için batmadan su üstünde kalabiliyor. Diğer betonlar gibi içine su almadığı için yağmurdan sonra ağırlığı artmıyor. Islanan betonun soğuk havada donması ve çatlaması gibi sorunlar bu malzemede yaşanmıyor."

Ürettikleri ürünü inşaatlarda duvar bloku olarak kullanılmak üzere tasarladıklarına dikkati çeken Demir, suda batmaması ve dayanıklılığı sayesinde küçük deniz araçlarının yapımında da kullanılabileceğine işaret etti.

"Tamamen çevreci bir ürün"

Demir, inşaatlarda kullanılan beton blokların kum ve çakıl gibi doğadan alınan malzemelerle yapıldığına işaret ederek sözlerini şöyle sürdürdü:

"İnşaatlarda kullanılan tuğla da doğadan, daha çok tarım alanlarından alınan toprakla üretiliyor. Biz bu projede doğadan alınan malzemeler yerine, atık sahalardan alınan malzemeler kullanarak doğanın korunmasına katkı sunuyoruz. Atık maddelerin geri dönüşümü sağlanarak milli ekonomiye katkı sağlıyoruz. Tamamen çevreci bir üründür."

"Depreme dayanıklı binaların inşasını sağlayacak”

Demir, beton blokun yapımında atık malzemelerin kullanılmasının maliyeti düşürdüğünü, bu sayede piyasada aynı işlevi gören diğer ürünlere göre daha ekonomik olduğunu anlattı.

Ekonomik üretim maliyetiyle rekabet gücü yüksek bir ürün elde ettiklerini, patent alınması ve seri üretimi için çalışmaların devam ettiğini belirten Demir, şunları kaydetti:

"Ürettiğimiz ürünler 300 ile 600 kilogram/metreküp birim ağırlığa sahip. Ürünün mukavemeti TSE standartlarının üzerinde. Isı yalıtım değeri piyasadaki diğer ürünlerden daha performanslı. Bütün değerler laboratuvarlarımızda yaptığımız deneylerde ortaya konulmuş ve belgeleri alınmıştır. Daha hafif olduğu için binaya yüklenen 'ölü yük' dediğimiz ağırlık düşük olacak. Deprem sırasında binaların daha güçlü olmasını sağlayacak. Ürünün en önemli özelliklerinden biri de ısı yalıtım değeri. Enerji, günümüzde çok pahalı. Bu ürünün kullanılmasıyla ısı kaybı en aza indirilecek. Binalara sonradan ısı yalıtımı için mantolama yapılmasına gerek kalmayacak. Malzemenin bir diğer artısı ise yangına karşı dayanıklı olması. Isı yatılımında genelikle yanıcı özelliği bulunan petrol ürenleri kullanılıyor. Bizim ürünümüz ise A1 sınıfı denilen yanmaz malzeme olarak üretilecek, yangına karşı dayanıklı olacak." 

ETİKETLER: inşaat beton
http://www.yapi.com.tr/haberler/suda-batmayan-beton-uretildi_142712.html

Read Comment Section
2 Yorum Yorum Yaz
  • Bugün okuduğum en güzel haber. Hem çevreci hem ticari rekabet gücü var hem de Ar-Ge bize ait. Umarım patent ve üretim izinleri aşamasında baltalanmaz. Türk gibi başlayıp A S L A N gibi bitirelim. YANITLA
  • AKU bilim adamlarını, sayın PROF DR. İsmail Demir ve ekibini kutluyorum. çevreci ekonomik geri kazandırılan malzemelerle üretimin olması yanmaz hafif olması olağanüstü özellikleri olması takdir edilecek be desteklenecek bir başarıdır. ben İzmir de yaşayan, inşaat sektöründen gelen teknik eleman birisi olarak, türk insanının başarısından gurur duydum. sağolun. varolun. YANITLA
2 yorumdan 2 tanesi gösteriliyor. 
Yorumunuzu ekleyin
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!