Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
SONRAKİ HABER: Salda'da Kirlilik Alarmı
BÖLÜM SPONSORU

Sudan’daki Tarım Projesine Harcanan Milyonlar Çöpe Gitti

İktidar 6 yıl önce Sudan’dan 10 milyon dönüm tarım arazisi kiraladı. Bugüne kadar milyonlar harcandı ancak proje çöp oldu. CHP nedenini sordu. AKP’li Oktay “Toprakları verimsiz çıktı” dedi.

yapi.com.tr
Sudan’daki Tarım Projesine Harcanan Milyonlar Çöpe Gitti (Fotoğraf: AA)

TBMM Dışişleri Komisyonu’nda, “Bunun hesabını kim verecek?” denilerek Sudan ile yaşanan tarım fiyaskosu tartışıldı.

Türkiye, Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin “Savaş Suçlusu” ilan ettiği El Beşir döneminde Sudan’da 10 milyon dönüm arazi kiraladı. Bu arazide sebze ve meyve yetiştirilip satılacak ve gelir elde edilecekti. Ancak arazi verimsiz çıktı ve 10 yılda milyonlar harcanmasına rağmen eski Bakan Bekir Pakdemirli’nin projesi iflas etti. İki ülkenin kurduğu şirket yöneticileri iş yapmadan yıllarca maaş aldı. Pakdemirli ise Sudan’a gidip çiftçilere sarılarak fotoğraflar çektirdi, projeyi savundu. 7 Bakan eskiten proje, 1 Aralık 2023’de Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından iptal edildi.

Sözcü’den Emin Özgönül’ün haberine göre; CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, TBMM Dışişleri Komisyonu’nda “10 yıllık bu hesabın verilmesi gerekiyor. Sudan’da 10 milyon dönüm arazi kiraladık. Tarım yapılıp pamuk, soya, susam, muz, mango üretilecek, bunlar Türk ve Sudan pazarına girecekti. Yönetim Kurulu üyeleri hiçbir iş yapmadan yıllarca ücret aldı. Sonuçta arazi yok, tarım yok, mango falan da yok, masal 10 yıl sürdü vatandaşın vergileri gitti. Bunun hesabını kim verecek?” dedi.

Dönemin Cumhurbaşkanı yardımcısı ve TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Fuat Oktay ise şu açıklamayı yaptı:

“Sudan’da bir alan tahsis edildi ama Tarım Bakanlığı bu alanın yeteri kadar verimli olmadığıyla alakalı görüş bildirdi. Su, yer altı kaynakları toprağın kalitesiyle ilgili... Bunların görüşmesi bir yılı aştı. Sonra kaliteli bir arazinin verilmesiyle alakalı aşama aşama gidelim şeklinde... Ama iç karışıklıklarla birlikte, güvenlikle ilgili talep de vardı. Bu tür şeylere siyaset üstü yaklaşıp bir fırsat varsa bunu değerlendirmeliyiz. Motivasyonu düşürmemekte fayda var.”

Haberin tamamına linkten ulaşılabilir.

http://www.yapi.com.tr/haberler/sudandaki-tarim-projesine-harcanan-milyonlar-cope-gitti_204942.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!