Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
SONRAKİ HABER: Salda'da Kirlilik Alarmı

‘ÇED Gerekli Değildir’ Denilen Taş Ocağı Tarıma Zarar Veriyor

Foça Kocamehmetler köyünde faaliyet gösteren taş ocağına ilişkin bilirkişi raporunda taş ocağının faaliyeti nedeniyle bölgedeki tarımsal faaliyete zarar verdiği belirtildi.

yapi.com.tr
‘ÇED Gerekli Değildir’ Denilen Taş Ocağı Tarıma Zarar Veriyor (Fotoğraf: Ramis Sağlam/Evrensel)

İzmir’in Foça ilçesine bağlı Kocamehmetler köyünde faaliyet gösteren taş ocağına ilişkin Çevre, Şehircilik İl Müdürlüğünün 2016 yılındaki kapsam dışı kararı yargıya taşındı. Foça Belediyesinin yargıya taşıdığı olayda mahkemenin atadığı bilirkişi heyeti 7 Aralık 2023’te bölgede yaptığı inceleme sonuçlarını 26 Şubat 2024’te mahkemeye sundu. Raporda taş ocağının bölgedeki faaliyetinin toz oluşumuna neden olması nedeniyle bölgedeki tarımsal faaliyete zarar verdiği belirtildi.

Evrensel’den Ramis Sağlam’ın haberine göre; bilirkişi heyeti yaptığı inceleme sonucunda, 25 hektar ve üzeri çalışma alanında (Kazı ve döküm alanı toplamı olarak) açık işletmeler, eşik değeri olduğunu belirterek, durum değerlendirmesi yaptı. İzin belgesinin 25.02 hektarlık alan için düzenlenmiş olduğu göz önüne alındığında ÇED sürecinin hektar ve üzeri çalışma alanının eşik değerini aştığı tespit edilerek ÇED raporu hazırlama yükümlülüğü bulunduğu kanaatine varıldı.

Sürdürülen maden faaliyetini birçok açıdan değerlendiren bilirkişi heyeti, zeytincilik faaliyetini ayrı bir bölümde ele aldı. Zeytinliklere yakın mesafede zeytinliklerin vegatatif ve generatif gelişmesine mani olacak kimyevi atık bırakan, toz ve duman çıkaran tesis yapılamayacağına vurgu yaptı. Ruhsat sahasının bulunduğu tepenin oldukça yakınında yoğun zeytinlikler olduğu, söz konusu işletmenin ÇED koşullarını sağlamadığı ortaya çıktı.

Kamu yararı bulunmuyor
Raporda, “Çevresel etki formatı değerlendirildiğinde, değerlendirme yapılabilmesi için ilgili bakanlıkça kamu yararı alınmış madencilik faaliyetlerinden olması gerekmektedir. Sürdürülen madencilik faaliyeti hakkında kamu yararı kararı alındığına ilişkin bilgi ve/veya belge tespit edilemedi” denildi.

"Maden faaliyeti bir an önce son bulsun"
Kocamehmetler köyündeki taş ocağı faaliyetinin son bulması gerektiğini belirten Foça Tarih ve Doğa Talanına Hayır Platformu Yürütmesinden Ömer Atilla, “Taş ocağı faaliyeti köyde yaşayanların can güvenliğini tehdit eder duruma geldi. Köyün içine kadar giren iş makineleri yaşam alanlarında tahribata neden oluyor. Köy yolunun kenarına kadar inen taş ocağı hem Madencilik hem de Zeytincilik Kanunu’nu yok sayıyor. Bir an önce çevreye ve insana zarar veren bu taş ocağının kapatılmasını bekliyoruz.” dedi.

Haberin tamamına linkten ulaşılabilir.

http://www.yapi.com.tr/haberler/ced-gerekli-degildir-denilen-tas-ocagi-tarima-zarar-veriyor_202103.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!