Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Süleymaniye Sıra Dükkanları, ‘İstanbul Tasarım Müzesi’ne Dönüştürüldü

İBB, uzun yıllardır atıl durumda bulunan Mimar Sinan ürünü ‘Süleymaniye Sıra Dükkanları’nı, ‘İstanbul Tasarım Müzesi’ne dönüştürdü.

yapi.com.tr
Süleymaniye Sıra Dükkanları, ‘İstanbul Tasarım Müzesi’ne Dönüştürüldü

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Fen İşleri Müdürlüğü, kentin önemli kültürel miras alanlarından Mimar Sinan ürünü Süleymaniye sıra dükkanlarında yürütülen restorasyon çalışmalarını tamamladı.

Şehrin asırlardır en köklü ticaret alanlarından biri olan, UNESCO Dünya Mirası alanında bulunmasına karşın yıllardır atıl kalan sıra dükkanlar, “İstanbul Tasarım Müzesi” olarak kapılarını açıyor.

Sözcü’den Özlem Güvemli’nin haberine göre; İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, proje kapsamında sanatçılar ve tasarımcılarla buluştu. İBB'nin Saraçhane'deki ana yerleşkesindeki başkanlık katında gerçekleşen buluşmada konuşan İmamoğlu, “Şehrimizin sanat ve tasarım alanında öne çıkan işlerini, her zaman en ön vitrinde tutma çabası içerisindeyiz. Siz kıymetli sanatçılarımızla, tasarımcılarımızla birlikte, şehrimizin kültürel mirasına çok özel işler bırakacağımızdan hiç kuşkumuz yok.” ifadelerini kullandı.

“Uzun zamandır atıl durumdaydı”
Süleymaniye Camii ve Külliyesi'ni, “İstanbul’un en haşmetli ve en güzel noktalarından birisi” olarak niteleyen İmamoğlu, şunları söyledi:

“İçine girdiğinizde etkilenmemek mümkün değil. Burası, İstanbul’da, UNESCO tarafından 1985 yılında Dünya Miras Listesi'ne kabul edilen dört bölgeden bir tanesi. Çevresi, son süreçte çok da pozitif etkilenmedi. Özellikle burada düşünülen bir dönüşüm süreci, o bölgenin uzun yıllardır ne yazık ki harap bir halde bulunmasına sebep oldu. Orayla ilgili de özenli çalışmamız ve orayı en azından bir kısım dahi olsa doğrulara evirme noktasında yoğun bir çabamız olduğunu belirtmek isterim. Arkadaşlarımla birlikte, o bölgede birçok noktada mevcutta çalışmalarımız sürüyor.”

“Yoğun bir üretim çabası içerisindeyiz”
“İddiayla ifade ediyorum ki; tarihi yarımadanın unutulmuş, köhne bırakılmış, hatta hiç hatırlanmamak üzere üstü kapatılmış birçok noktasını açığa çıkartmak, insanlarla buluşturmak noktasında yoğun bir üretim çabası içerisindeyiz.” diyen İmamoğlu, şöyle devam etti:

“Ben, İstanbul’da tarihi yarımadadaki çalışmalarımızın, belki de en etkili 5 yıl olarak tarihe geçeceğini düşünüyorum. Bu noktada, özellikle ‘UNESCO Yaratıcı Şehirler' alanında ‘Tasarım Başkenti' unvanını alan İstanbul’a bir tasarım müzesi kazandırma çabasıyla burada arkadaşlarım projeyi önümüze getirdiler. Geçmişte ‘Dökmeciler Çarşısı' olarak bilinen Süleymaniye’nin sıra dükkanlarını, Fen İşlerimiz tarafından restore edilerek, böyle bir müzeye dönüştürme yolculuğuna hep birlikte çıktık.

Bu projenin en özgün yanı, tabii ki İstanbul tarihinin belki de en önemli tasarımcılarından olan Mimar Sinan eseri olan Süleymaniye Cami ve Külliyesi'ni barındıran bu alanda, aynı zamanda bu sıra dükkanların olduğu sokağın içerisinde, yine o dev şahsiyet Mimar Sinan’ın mezarı da bulunuyor. Dolayısıyla, burası tam da büyük dehayla buluşma noktası diyebiliriz.”

Haberin tamamına linkten ulaşılabilir.

http://www.yapi.com.tr/haberler/suleymaniye-sira-dukkanlari-istanbul-tasarim-muzesine-donusturuldu_198406.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!