Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Sultan III. Mustafa ve III. Selim Türbesi Ziyarete Açıldı

Laleli Ordu Caddesi üzerinde bulunan Sultan III. Mustafa ve III. Selim Türbesi, güçlendirme çalışmaları ve restorasyonun ardından ziyarete açıldı. İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Sabri Kaya, İl Özel İdaresi yatırımları arasında 'kültür' projelerinin ayrı bir öneme sahip olduğunu söyledi.

yapi.com.tr
Sultan III. Mustafa ve III. Selim Türbesi Ziyarete Açıldı

br />
Sultan III. Mustafa ve Sultan III. Selim Türbesi

İstanbul Fatih ilçesi, Laleli Ordu Caddesi üzerinde bulunan türbe Sultan III. Mustafa’nın 1763 yılında yaptırmış olduğu Laleli Camisi ismi ile tanınan imaret, sebil, muvakkithane, han, hamam ve dükkânlardan oluşan külliyenin bir bölümüdür. Yapı topluluğunun mimarı Tahir Ağa’dır.

Sultan III. Mustafa (1757–1774) Laleli’de yaptırdığı bu külliyenin yanına daha önce kendisi için bir de türbe eklemişti. Bu nedenle vefat ettiği 1774 yılında, kendi yaptırdığı bu türbeye defnedilmiştir. Yine Sultan III. Selim de (1761–1808) vefat yılı olan 1808’de babası olan Sultan III. Mustafa’nın bu türbesine defnedilmiştir.

Yapıda yer alan mermer kaplı ongen planlı tek kubbe, barok üsluptaki türbenin üç cephesinin önünde yer alır ve günümüzde Ordu Caddesi’ne bakar. Türbe girişinde üç gözlü revak bulunmaktadır. Türbenin avlu giriş kapısı üzerinde celi-sülüs yazı ile Fecr suresinin 27. ve 30. ayetleri, yine giriş kapısı üzerinde celi-sülüs yazı ile Ankebut suresinin 57. ayeti, giriş kapısının iç kısmında ise koyu yeşil zeminli kabartma harfler ve altın varakla Haşr suresinin 2. ayeti yer alır. Bu celi-sülüs yazılar, Mehmet Vasfi Efendi tarafından işlenmiştir. Caddeye bakan türbenin güneydeki üç penceresi basık kemerli olup, bunların köşelikleri mermerden kabartma yaprak ve çiçek motifleri ile bezenmiştir.

Süsleme yönünden son derece zengin olan türbenin içerisindeki birinci kat pencereleri yayvan kemerlerle çevrilmiş pencere aralarına, mercan kırmızısı, mavi ve beyaz renklerin egemen olduğu çiniler yerleştirilmiştir. Bu pencereler üzerine yine Mehmet Vasfi Efendi tarafından Zümer suresinin 49–53; 73–75 ve Saffad suresinin 180–182. ayetleri yazılmış ve bunlar bir kuşak halinde iç mekânı çepeçevre dolanmıştır.

Türbede Sultan III. Selim ve Sultan III. Mustafa’nın sandukaları bulunmaktadır. Bu sandukalar sedef kakmalı, ahşap korkuluklarla çevrilmiştir. Onların yanı sıra, Sultan III. Mustafa, Sultan III. Selim’in şehzadeleri ve kızlarına ait sekiz sanduka daha bulunmaktadır. Bunlar Sultan III. Mustafa’nın kızları Hibetullah, Mihrimah, Mihrişah sultanlar ile torunu Şerife Havva Sultan’a aittir. Türbe haziresinde ayrı bir bölümde ise Sultan III. Mustafa’nın eşi Adilşah Kadın yatmaktadır.

TÜMÜNÜ GÖSTER HABERİN DEVAMI:   1  |   2
http://www.yapi.com.tr/haberler/sultan-iii-mustafa-ve-iii-selim-turbesi-ziyarete-acildi_75789.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!