Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Sürdürülebilir Büyümeye Odaklanan Konut Konferansı 2011 Başladı

Yapı-Endüstri Merkezi (YEM) tarafından bu yıl ikincisi düzenlenen ve teması 'sürdürülebilir büyüme' olan Konut Konferansı 2011, açılış konuşmalarıyla başladı. Yapı sektörü profesyonellerinin yoğun ilgi gösterdiği konferansta, kentsel dönüşümden sosyal konuta, lüks konutlardan değerleme ve geliştirmeye kadar birçok konu 'sürdürülebilir büyüme'

yapi.com.tr
Sürdürülebilir Büyümeye Odaklanan Konut Konferansı 2011 Başladı

Yapı-Endüstri Merkezi (YEM) tarafından bu yıl ikincisi düzenlenen ve teması 'sürdürülebilir büyüme' olan Konut Konferansı 2011, açılış konuşmalarıyla başladı. Yapı sektörü profesyonellerinin yoğun ilgi gösterdiği konferansta, kentsel dönüşümden sosyal konuta, lüks konutlardan değerleme ve geliştirmeye kadar birçok konu 'sürdürülebilir büyüme' ekseninde masaya yatırılıyor.



Işık Gökkaya: Büyük metropollerin 1/100000 ölçekli master planları tamamlanmalı

Konferansın açılışında konuşan GYODER Başkanı Işık Gökkaya, kısa başlıklar halinde gayrimenkul sektörünün gündeminden bahsetti. Reklamlara ve yeni projelere bakarak, bir arz fazlası olup olmadığı yönünde endişelerle karşılaştıklarını aktaran Gökkaya, bunun yersiz olduğunu, konut stoğunun önemli bir bölümü yaşlanan Türkiye'nin önümüzdeki 10 yılda 6 milyon yeni konuta ihtiyacı olacağını vurguladı. Tüketicilerin artık 'markalı' konutlara yöneldiğini ve bunun da sektöre 'kalite'nin artması olarak yansıdığını kaydeden Gökkaya, sektörün en önemli sorunlarından sermaye yetersizliği konusunda da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın üzerinde çalışmakta olduğu 'mütekabiliyet' düzenlemesi ile önemli adımlar atılmakta olduğunu sözlerine ekledi. Yatırımcıların önlerini görebilmesi için büyük metropollerin 1/100000 bin ölçekli master planlarının tamamlanmasının öneminin altını çizen Gökkaya, bu konuda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na gerekli desteği vermeye hazır olduklarını söyledi.

Gökkaya'dan sonra söz alan TOKİ Başkan Yardımcısı Dr. Ahmet Şahin de katılımcılara TOKİ'nin çalışmaları hakkında bilgi verdi.



Konut Konferansı 2011’in ilk anahtar konuşmacısı Şilili mimar Alejandro Aravena, Şili için gerçekleştirdikleri yoksul kesime yönelik konut projelerinin arkasında yatan yaklaşımı detaylandırdığı sunumunda, konut üretim politikalarında finansal kavrayışın nasıl değiştirilebileceğine dair önemli ipuçları aktardı.

Şili Gaz (COPEC) ve Şili Üniversitesi işbirliği ile kurulan, kar amaçlı ancak soysal odaklı konut ve altyapı projeleri üreten “Elemantal” grubunun kurucusu Aravena, “Yalnızca bir Sosyal Sorumluluk değil, Yatırım Aracı olarak Sosyal Konut” başlıklı sunumunda, konut üretiminin “masraf” yerine bir “yatırım” olarak görüldüğü bir dünyaya vurgu yaptı.

Toplu konut üretiminin dünyanın pek çok yerinde yoksulu temel hedef olarak tanımlamadığından dem vuran Aravena, bu nedenle düşük gelirli kesimin barınmak için yoksullaştığına dikkat çekti. Devlet yatırımı ile birey yatırımının toplamından yüksek değerlere mal olan konutlar sonucu bankalara borçlanmanın kaçınılmaz olduğunu dile getiren Aravena, “Yoksul para kazanmayan demek değildir. Yoksul, düzenli geliri olmayandır” cümlesi ile borçlanma üzerine kurulu bir sistemin sürdürülebilir olamayacağının altını çizdi.

http://www.yapi.com.tr/haberler/surdurulebilir-buyumeye-odaklanan-konut-konferansi-2011-basladi_89487.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!