Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Tarihi Alanda Spor Tesisine Yargıdan Ret!

Bursa 1'inci İdare Mahkemesi, Balabanbey Kalesi’nde askerlerin talimhane olarak kullandığı alanın üzerine yapılması planlanan 'Talimhane Spor Tesisi Soyunma Giyinme Ünitesi ve Halı Saha Mimari Projesi' için Koruma Kurulu tarafından verilen 'Uygundur raporu', alanın florasını, tarihsel ve mekansal bütünlüğünü bozacağı gerekçesiyle iptal etti.

yapi.com.tr
Tarihi Alanda Spor Tesisine Yargıdan Ret! Foto: DHA

DHA'nın haberine göre, Bursa’nın fethinden önce Bizans’ın elinde bulunan kalenin alınmasının zor olduğunu anlayan Osman Gazi tarafından bugün Mollaarap olarak bilinen alana Balabanbey, Kükürtlü’ye de Aktimur kaleleri inşa ettirildi. Tarihte, 712 yıl önce Osmanlı’nın ilk taş üstüne taş koydukları kale olarak bilinen Balabanbey Kalesi, yıllarca askeri karargah olarak kullanıldı. Kalenin yanında bulunan ve askerlerin eğitim yaptığı alanda ‘Talimhane’ adıyla günümüze kadar geldi. Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu’nun 1994 yılında Umurbey- Çobanbey ve Balabanbey bölgesi Koruma Alanı ilan etti. Tarihi yapıların bulunduğu alanlar planlarda 1’nci Derece SİT alanı olarak belirlenmesine rağmen tahribatlar sonucu kaleden ve Çobanbey Türbesi’nden geriye küçük yapılar kaldı.

Koruma kararına rağmen onay

Bursa Büyükşehir Belediyesi 2010 yılında gerçekleştirdiği 1/5 bin ve 1/1000 ölçekli imar planı değişikliği ile koruma alanı içerisine ‘spor tesis alanı, meslek lisesi alanı ve bölge otoparkı’ projeleri yapılmasını onayladı. Daha önce alınan koruma kararına rağmen Bursa Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu 2013 yılında ‘Talimhane Spor Tesisi Soyunma Giyinme Ünitesi ve Halı Saha Mimari Projesi’ni uygun buldu.

Tarihsel ve mekansal bütünlüğü zedeleyecek

Bursa Barosu ve mahalle sakinlerinden Ayşe Yandayan, kurul kararının koruma amacına uygun olmadığı ve daha önce alınan yargı kararlarına aykırı olduğu için 2013 yılında Bursa 1’inci İdare Mahkemesi’ne iptal davası açtı. Mülkiyeti Hazineye ait olan parsel için Kültür ve Turizm Bakanlığı’na açılan dava Haziran ayında sonuçlandı. Bilirkişi raporuna göre, alanın florasını bozabileceği koruma alanı içerisindeki tarihsel ve mekansal bütünlüğü zedeleyeceği, projenin alanın tarihsel ve mekansal bütünlüğü ile uyum göstermeden koruma ilkelerine ve kamu yararına uygun olmadığı açıklandı. Koruma Kurulu kararı, temyiz yolu açık olarak iptal edildi.

http://www.yapi.com.tr/haberler/tarihi-alanda-spor-tesisine-yargidan-ret_123720.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!