Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Tarihi Semtte ‘Kral’ Direniş!

Konak Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü’nce başlatılan Sokakta Sinema adlı etkinliğin ilki İzmir’in tarihi semti Damlacık’ta düzenlendi. Perdede Taçsız Kral Metin Oktay’ın hayatı vardı.

yapi.com.tr
Tarihi Semtte ‘Kral’ Direniş!

Konak Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü’nce başlatılan Sokakta Sinema adlı etkinliğin ilki İzmir’in tarihi semti Damlacık’ta düzenlendi. Konak Tünelleri gerekçe gösterilerek evlerini terk etmek zorunda bırakılan Damlacık sakinlerine kısa sürelide olsa sorunlarını unutturan açık hava sinema etkinliğinde futbola Damlacık’ta başlayan, Türk futbol tarihinin efsanevi ismi Metin Oktay’ın hayatının anlatıldığı film gösterildi. Damlacık halkının yoğun katılım gösterdiği filmi izleyenler arasında Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş da vardı.

Ege'de Son Söz'ün haberine göre, Damlacık’a CHP Konak İlçe Başkanı Mehmet Şakir Başak ve Konak Belediye Meclis üyeleriyle birlikte gelen Pekdaş, bir süre tarihi semti gezerek, belediye Fen İşleri ekiplerince geçtiğimiz günlerde yapılan yol ve kaldırım düzenlemelerini inceledi. Ardından film gösteriminin yapılacağı basketbol sahasına geçen Pekdaş, gösterim öncesi mahallede yeniden baş gösteren kamulaştırma girişimlerine karşı açıklama yaptı. Karayolları 2’inci Bölge Müdürlüğü’ne bağlı yetkililerin tarihi semtteki 14 evde daha keşif yaparak, vatandaşlara kamulaştırma kararı alındığı yönünde açıklamalarda bulunmasını eleştiren Pekdaş, değer tespit çalışmaları yapılmasının hiçbir hukuki dayanağının olmadığını dile getirdi. Başkan Pekdaş, acele kamulaştırma adıyla yapılan dayatmalarla Damlacık’ta oturan yurttaşlara manevi baskı ve psikolojik şiddet uygulandığını, böylece onların kendi rızalarıyla evlerini terk etmelerinin planlandığını savundu.

Baştan sona hukuksuzluk var

Konak Tünelleri inşaatının başından itibaren hukuksuzluk olduğunu dile getiren Başkan Pekdaş, “Günlerdir bu yolu durdurun diyoruz. İnşaatın başından itibaren bir hukuksuzluk var diyoruz. Bu yolu kimin yaptığını, kimin denetlediğini bilmiyoruz. Yolla ilgili hiçbir bilgilendirme panosu yok. Bu konuda ne alınmış bir kamulaştırma kararı, ne de belediyelere verilmiş bir bilgi var. Planlara da işlenmedi. Size evlerinizden çıkın diyenlere, siz de onlara, ‘Bu yolu durdurun’ deyin ve evlerinizden çıkmayın” diye konuştu.

Evlerinizi boşaltmayın

Damlacık mahallesinin bulunduğu bölgenin antik Smyrna kazı çalışmalarının yapıldığı yer olduğunu dile getiren Pekdaş, tünel kazıları sırasında çıkan tarihi eserlerin nerede olduğunun bilinmediğini savundu. Mahalle sakinlerine evlerini boşaltmama ve semtlerine sahip çıkma çağrısında bulunan Pekdaş, bölgede turizmin canlandırılması adına kooperatifleşmeye gidilmesi önerisinde de bulunarak şöyle konuştu: “Siz hem çok büyük bir tarihin üzerinde, hem de İzmir’in en iyi yerinde oturuyorsunuz. Buranın gerçek sahibi sizlersiniz. Size ‘Çıkın’ dediklerinde çıkmayın. ‘Siz yolu durdurun’ deyin öncelikle. Burada turizm amaçlı kooperatif kuralım ve belediye şirketleri de bu kooperatife destek versin, bu projeyi hayata geçirelim. Buranın kahrını çeken sizler, buradan para kazanın. Evlerinizi satmayın, evlerinizi boşaltmayın. Böyle kamulaştırma olmaz. Kamulaştırmadan sonra burada ne yapacakları belli değil. Malınızı mülkünüzü sakın elden çıkartmayın.”

İnşaat durdurulsun

Damlacık halkının sonuna kadar arkasında olduklarını dile getiren Başkan Pekdaş, “Biz kanun, hukuk nedir biliyoruz. Ben bir İzmirli olarak buradaki tarihin yok sayılarak inşaatın bu şekilde devam etmesine karşıyım. Buradaki yurttaşlarımızın buradan bu şekilde çıkartılmak istenmesinin tek sebebi Karayolları Bölge Müdürlüğü’dür ve tüm sorumluluk onlardadır” diyerek tünel projesinin vatandaşların can ve mal güvenliği sağlanıncaya kadar durdurulması yönündeki taleplerini de yineledi.

Taçsız kral moral oldu

Başkan Pekdaş’ın konuşmasının ardından Damlacıkspor’da futbol yaşamına başlayan Türk futbol tarihinin önemli isimlerinden Metin Oktay’ın 1968 yılında oynadığı ilk ve tek film olan Taçsız Kral Metin Oktay filminin gösterimi yapıldı. Damlacıklılara açık havada sinema keyfi yaşatan filmi 7’den 70’e her yaştan vatandaş ilgiyle izledi. İzmir’in sokaklarında çekilen filmde tarihi Asansör, Kordon, Fuar, Konak Meydanı görüntüleri izleyenlere nostalji yaşattı. Konak Belediyesi ikram ekiplerince vatandaşlara gazoz ve çiğdem ikram edildi. Yıllar önce semtlerinde futbola başlayan, Metin Oktay’ın filmi seyreden Damlacıklılar kısa süreli de olsa içinde bulundukları sorundan uzaklaşma fırsatı bulmuş oldu. Metin Oktay’ın belgesel filminin çekimlerini sürdüren Yazar Hakan Dilek de film gösterimi sonrası söz alarak Metin Oktay ile ilgili kısa hatıralar anlattı.

http://www.yapi.com.tr/haberler/tarihi-semtte-kral-direnis_122614.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!