Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Tarihi Bostan'daki Otopark Projesi Durduruldu

Piyalepaşa Camii’ne 16. yüzyılda gelir sağlayan bostanı yıkacak otopark projesi 2 No’lu Koruma Kurulu’nun kararıyla durduruldu. Kurul bostanda tarihi kuyu ve havuz tespit etti.

yapı.com.tr
Tarihi Bostan'daki Otopark Projesi Durduruldu

Mimar Sinan’ın 1573 yılında inşa ettiği Piyalepaşa Camii'ne gelir sağlayan tarihi bostanı yıkacak otopark projesi İstanbul 2 No’lu Koruma Kurulu tarafından durduruldu. Birgün Gazetesi'nden Olgu Kundakçı'nın haberine göre, 2 No’lu Kurul, Piyalepaşa Camii ile türbesinin komşuluğunda bulunan bostanda yaptığı yerinde incelemede tarihi kuyu ve havuz tespit etti. Kurul, her türlü inşai ve fiziki uygulamanın durdurulmasına karar verdi. Beyoğlu Kent Savunması’ndan Avukat Eren Can’ın bostanın arkeolojik değer taşıdığı gerekçesiyle yaptığı tescil başvurusu üzerine karar alan 2 No’lu Kurul, bostana ilişkin eski fotoğraf, harita ve belgelerin toplanması ardından bir değerlendirme yapacak.

Bostan arazisini yıkacak

“Beyoğlu Piyale Paşa Cami Önü Rekreasyon Düzenleme Projesi” 2 No’lu Kurul tarafından 2013’te onaylandı. Tarihçilere göre proje hayata geçirilirse 16. yy’da camilerin giderlerini karşılamak için vakıflara gelir sağlayan son cami bostanı örneği yok olacak.

 

Arkeologlar: Cami’nin kültürel peyzajı

Arkeologlar da Mimar Sinan’ın eseri olan Piyalepaşa Camii ve külliyesinin, bostan arazisiyle korunması gerektiği görüşünde. Arkeologlar Derneği’nin 2 No’lu Kurul’a yaptığı tescil başvurusunda bostanın özgün su kuyusu ile birlikte Piyalepaşa Camii’nin kültürel peyzajını tanımlayan bir öğe olduğu dile getirildi: “Piyalepaşa Bostanı, 1565 tarihli Piyale Paşa Vakfiyesi’nde ‘Kozludere denilen yerde, Kasımpaşa Vakfı ile de hududu olan ve içinde yaptırdığı mescid ile birlikte meyveli ve meyvesiz ağaçların bulunduğu bahçe’ olarak kayıtlara geçmiştir. Piyalepaşa Camii bostanı 1656 tarihinde Hazinedarbaşı Zülfikar Ağa Vakfı’na kiralanmıştır. Vakıf kaydı bostan içinde 3 ahır, köşk ve 4 su kuyusu bulunduğunu belirtmektedir. Bugün taş örgü su kuyusu gibi özgün yapısal öğeleri bulunan bostanın Piyale Paşa Cami ile bütünlük oluşturması, Osmanlı tarım teknolojisinin yaşayan bir örneği olması kültür varlığı olarak korunmaya değer olduğunu göstermektedir.”


http://www.yapi.com.tr/haberler/tarihi-bostandaki-otopark-projesi-durduruldu_133418.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!