Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Tarihi Okulun Başına Gelmeyen Kalmadı

Mustafa Kemal Atatürk’ün Latin alfabesini tanıttığı okullar arasında yer alan eski adıyla ‘Turgut Reis İlkokulu’ kaderine terk edildi. 1999’da 20 yıllığına bir derneğe tahsis edilen okul binası, birinci derece sit alanı olarak tescillendi.Son dönemde kaderine terk edilen bina, yeniden eğitim yuvasına dönüşebilmek için yetkililerin ilgisini bekliyor

yapı.com.tr
Tarihi Okulun Başına Gelmeyen Kalmadı

Hürriyet'in haberine göre, Ulus Hacıbayram Mahallesi Gülbaba Sokak’ta bulunan okul binası, 1999’da yaşanan yangının ardından Ankara Valiliği’nce 20 yıllığına Bedensel Engelliler Derneği’ne tahsis edildi. Bina, 2010 yılında kısmi bir restorasyonla faal duruma getirildi. 2012’de eski Başkan Faruk Öztimur’un vefatı ile dernek bir çok sorunla karşı karşıya kaldı. Sıkıntılara rağmen verdikleri mücadele ile birçok engellinin istihdamına kaktı sağladıklarını belirten Bedensel Engelliler Derneği Başkanı Yeşim Şirin, Cumhuriyet tarihine tanıklık eden önemli eğitim binalarından birinin, engelli vatandaşların istihdamına katkı veren bir yapıya çevirebileceklerini kaydetti. Şini şunları söyledi:“Geçen ekimde okulda eğitime yardımcı ekipmanların çoğu çalındı. Olayın ardından bize gönüllü olarak destek sağlayan kişilerin yardımıyla pencelere korkuluk yaptırdık. Ancak onlar da kırıldı. Şu anda elimizde kalan cihazların çoğu tam anlamıyla çalışır durumda değil. Engelli vatandaşlarımıza eğitim verdiğimiz ders saatlerinde binanın kapı demirlerine tırmanan ve camlarımıza taş atan madde bağımlıları tarafından sürekli taciz edildik. Engelli öğrencilerimiz bırakın eğitim almayı, okula gelmekten bile korkmaya başladı. Tarihi eğitim binası, bağımlıların eğlence yerine dönüştü.

Tarihi yapıya Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan banklar bir süre Suriyeli mülteciler tarafından işgal edildi. Bahçemizi çadır kente çeviren mültecileri uzun süre çıkartamadık. Yatak yorgan çoluk çocuk, burada yatıp kalktılar. Daha sonra bir anda terk edip gittiler. Herhangi bir güvenlik görevlimiz bulunmadığı için ne hırsızlığın, ne mültecilerin ne de madde bağımlılarının yarattığı tehlikelerin önüne geçemedik. Bugüne kadar bizlere bir şey olmamış olması büyük şans. Hareket kabiliyeti düşük olan bedensel engelliler doğal olarak normalde fazla üşüyor. Binamızda uzun süredir doğalgaz sistemi çalışmıyor. Özellikle soğuk havalarda engelli vatandaşlarımız için büyük zorluk yaratıyor.”

Destek bekliyoruz

Turgut Reis İlkokulu’nun kaderine terk edilmemesi için desteğe ihtiyaç duyduklarını belirten Bedensel Engelliler Derneği Başkanı Yeşim Şirin, “Bakanlık, belediye ve hayırsever iş adamlarının sesimizi duymasını bekliyoruz” dedi. Tarihi binanın girişinde, 9 Ağustos 1928’de Atatürk’ün yeni alfabeyi ilk kez Gülhane’de düzenlediği bir gala ile katılımcılara tanıttığı fotoğraf yer alıyor. Eski adıyla Turgut Reis İlkokulu da gerçekleşen galanın ardından yaklaşık 2 ay boyunca Atatürk’ün Türkiye’yi gezerek alfabeyi tanıttığı okullar arasında bulunuyor. Tarihi okula dadanan hırsızlar, Atatürk büstünü bile çaldı.

http://www.yapi.com.tr/haberler/tarihi-okulun-basina-gelmeyen-kalmadi_144234.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!