Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Tarihi Şapel Camiye Dönüştürülmek İsteniyor

Mimarlar Odası, birinci derece sit alanı olan Bodrum Kalesi’nde bulunan tarihi şapelin camiye dönüştürülmesine tepki gösterdi.

yapi.com.tr
Tarihi Şapel Camiye Dönüştürülmek İsteniyor

DHA'nın haberine göre, UNESCO'nun 'Korunması Gerekli Kültür Varlıkları' aday listesinde yer alan, 1995 yılında 'Avrupa'da Yılın Müzesi' yarışmasında özel ödül alan Bodrum Kalesi ve Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi'nde bulunan tarihi şapelin camiye dönüştürülmesi ve kale içindeki restore edilen yapıların yıkılacak olmasına mimarlar tepki gösterdi. Mimarlar Odası Bodrum Şube Başkanı Cevat Kalfa, Muğla'nın en önemli eserlerinden Cam ve Uluburun batıklarının bulunduğu 30 eserin zarar göreceğini belirtti.

Bodrum Kalesi ve Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi"ndaki tarihi şapelin bu yıl camiye dönüştürüldü. Mimarlar Odası Bodrum Şube Başkanı Cevat Kalfa, Bodrum Kalesi'nin tehdit altında olduğunu söyledi. Kalfa, "UNESCO'nun Dünya Mirası Listesi'nde yer alan ve birinci derece sit alanı içinde bulunan Bodrum Kalesi'nin bir bölümünü yıkmak ya da inşaat yapmak yasaktır. Ayrıca 1985 yılında Bodrum Kalesi'nin içinde bulunan Su Altı Arkeoloji Müzesi dünyada Özel Müze Ödülü almıştır. Bakanlık kalenin içinde bulunan bir ibadethaneyi (şapel) cami yapabilmek için bir proje geliştirdi. Bakanlık sadece cami yapımı için proje geliştirseydi tepki toplardı. Bu nedenle birçok yerde yenileme çalışması yapmak istediler. Bu proje Anıtlar Kurulu tarafından onaylandı. Proje ile birçok yer yıkılacak ve bunun yerine yeni binalar yapılacak. Sonunda ise 30'a yakın eser tahrip olacak" dedi.

Bodrum'un simgesi yok edilecek

Kalfa, "Özellikle Cam Batığı ve Uluburun Batığı küçük küçük parçalar toplanarak uzun uğraşlar sonucu bir araya getirildi. Bu çalışma ile zarar görmemeleri imkansız. 4-5 yıl sürmesi planlanan bu çalışma ile Bodrum'un simgesi yok edilecek. İlk olarak alınan bu kararlara dava açacağız. Zaten konuyla ilgili sivil toplum örgütleri ve arkeologlar tespitlerini yaptı. Kamuoyunun bunu bilmesinin ardından oda olarak Bodrum'da yürüyüş düzenleyeceğiz" diye konuştu.

Kalede yıkılacak yerler

Mimarlar Odası Bodrum Şube Başkanı Kalfa, kalede yıkılması planlanan yerlerin listesini şu şekilde sıraladı:

"Kuzey Hendeği Gösteri Alanı, kafeterya ve satış dükkanı, geçit kule önündeki köprü ve denizin tahribatından koruyan dükkan. İç kalede ise; Amphora Sergilemesi, Cam Batığı Salonu, laboratuvar, müdür odası ve sikke mücevherat deposu, Karyalı Prenses Salonu, Tunç Çağı Batıkları Salonu, Uluburun, Şeytanderesi, Gelidonya Batıkları Salonu, Zindan Sergilemesi, Osmanlı tuvaletleri, Alman Kulesi önündeki havuz, Komutan Kulesi, Türk Hamamı, Külhanı, bekçi odası."

http://www.yapi.com.tr/haberler/tarihi-sapel-camiye-donusturulmek-isteniyor_160459.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın
Haftanın ürünü Roca Akıllı Duş

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!