Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

SİT Derecesi Düşürülen Yerler Arasında Bodrum da Var!

Bodrum’un cennet koyları için idam fermanı yazıldı...

yapi.com.tr
SİT Derecesi Düşürülen Yerler Arasında Bodrum da Var!

Çevre Bakanlığı, Bodrum’un cennet koylarının sit derecelerini düşüren bir çalışmaya imza attı. Bodrumlular isyan etti: Proje hayata geçerse bakir koylar imara açılır. Doğa yok olur

Çevre Bakanlığı'nın yaptığı sit çalışması tepki topladı. Bakanlık, Türkiye genelindeki sit alanlarıyla ilgili yeni bir düzenlemeye gitti. 2.5 milyon hektar sit alanı gözden geçirildi.

Bakanlığın ‘Doğal Sit Alanları Uygulama Öneri Planı'yla bazı yerler sit alanı olmaktan çıkarıldı. Bazı alanların ise sit dereceleri düşürüldü. Sit derecesi düşürülen yerler arasında Bodrum da bulunuyor…

Hala onay bekliyor

Sözcü Gazetesi'nden Hande Zeyrek'in haberine göre, Bodrum'da 1. derece doğal sit alanı olan Değirmenburnu, Karaada, Küdür Yarımadası, Pedasa Antik Kenti gibi önemli koylar, Gökova kıyıları ve ormanlık alanların sit dereceleri 2. ve 3. derece olarak değiştirildi. Bodrumlular, onay için ilgili kurumlara gönderilen çalışmaya isyan etti. Çalışma onaylanırsa Bodrum'un bakir koylarının imara açılacağını vurgulayan sivil toplum kuruluşları, “Bakanlık planı onaylarsa Bodrum için ölüm fermanı olur” dedi.

Yeni plan ne getirecek?

Mimarlar Odası Bodrum Şube Başkanı Cevat Kalfa, planın yılbaşına kadar onaylanacağını söyledi. Kalfa, değişiklikle ilgili şu bilgileri verdi: Bu planla sit kavramları değişiyor. 1. derece sit alanı yerine ‘Kesin korunacak hassas alanlar' deniliyor. 2. dereceye ise ‘Nitelikli doğal koruma alanları” 3. dereceye ‘sürdürülebilir koruma ve kontrollü kullanım alanları” ifadesi getiriliyor. Gökova sahili 1. derecede sit alanı iken 2. ve 3. dereceye dönüştürülüyor.

Yapılaşmaya açılıyor

2. derece sit demek, buralarda günübirlik faaliyet, restoran yapılabilmesi demek. Gökova'yı bunun içinde alıyor. Bodrum'daki Karaada, 1. dereceydi 2. derece yapılıyor. Bu inşaata açmak demektir. Kisebükü de imara açılıyor. Bakanlık, halkın sorununu çözdüğünü öne sürüyor ama değişiklik yapılan arazilerin çoğu ormanlık ve Hazine'ye ait. Bu da kıyıların satışını getirecektir.

Yapılaşma 3 katına çıkar

Mimarlar Odası Bodrum Şube Başkanı Cevat Kalfa, Çevre Bakanlığı'nın planının turizmi de bitireceğine dikkat çekti. Kalfa, “Bu aslında Gökova'nın mavi yolculuğunun ve turizmin ölüm planıdır. Şimdiki Bodrum'un tam üç katı yapılaşma olacak. Buna ne altyapı, ne yol dayanır. Bu katliama ‘Dur' denilmesi için tüm hukuki girişimlerimizi kullanacağız.

Yarımadanın bakir kalmış koylarını yapılaşmaya açacak olan bu plan acil olarak durdurulmalı” dedi. Bodrum Kent Konseyi Başkanı Mustafa Demiröz ise planla ilgili şunları söyledi: “Bilimsel olduğu söylenen bu planın tam anlamıyla değerlendirildiğinde ranta yönelik bir plan olduğu anlaşılıyor. Bunun en net örneği Adayalı mevkiidir. Buraya 2005 yılından beri tesis yapma gayretinde olanlar var. Biz mücadele ediyoruz. Ama yapılan plana bakıyoruz sadece o tesisin yapılacağı alan 3. derece olarak işaretlenmiş. Karaada da bu şekildedir.”

http://www.yapi.com.tr/haberler/sit-derecesi-dusurulen-yerler-arasinda-bodrum-da-var_152348.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın
Haftanın ürünü Roca Akıllı Duş

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!