Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Tarihî Sura Garaj Kapısı

Sultanahmet’te, imar planında park olarak ayrılan bir arsaya otel yapıldığı iddia edildi. Hemen önündeki iki bin yıllık Bizans surlarına da araç girişi için üç kapı açıldığı belirtildi.

yapi.com.tr
Tarihî Sura Garaj Kapısı

Taraf Gazetesi'nden Ayfer Çalıkıran'ın haberine göre, Fatih’te gerçekleştirilen “ihya” projesinde tarihî 2000 yıllık İstanbul surlarına araç ve yaya girişinde kapı olarak kullanmak için üç adet delik açıldı. Uzmanlar bu uygulamayı skandal olarak değerlendirdi. Fatih ilçesi Sultanahmet Mahallesi, Oyuncu Çıkmazı Sokakta, Fatih Belediyesi imar planlarında park alanı olarak görünen 80 ada 13 parsel alanda yaklaşık iki yıldır inşaat çalışması yapılıyor. İmar planlarında park alanı olarak görünen şahsa ait arsa 2011 yılında satın alındı. Ancak alanın inşaat izni bulunmuyordu. Bunun üzerine arsayı satın alan firma inşaat yapabilmek için “tarihî yapıları ihya kararı”na dayanarak 1900’lü yıllara ait bir fotoğrafla söz konusu yerde bir yapılaşma olduğunu öne sürerek “ihya” projesi için belediyeye başvuruda bulundu. İstanbul 4 numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’na sunulan fotoğraf 28.02.2012 gün ve 4426 sayılı kararıyla onaylandı ve inşaat yapımının önü açıldı.

2000 yıllık sur delindi

İmar planlarında park alanı olarak görülen alana inşaat yapılırken skandal bir uygulama meydana geldi. “İhya” projesinin hemen önünde bulunan 2000 yıllık tarihî surlara bir adet araç, iki adet de yaya girişine uygun kapı yapmak amacıyla üç adet delik açıldı. Ayrıca bina yüksekliği 6.50 olması gerekirken, bina 12.50 olarak yapıldı. Bunun üzerine Kültür ve Turizm Bakanlığı’na şikayetler yapıldı. Bakanlık ise söz konusu rekonstrüksiyon projesinin koruma kurulunun onayladığı haline getirilmesine ve sur duvarlarındaki müdahalelerle çevresinde yapılan imalatların Fatih Belediye Başkanlığı Koruma Uygulama ve Denetim Bürosu denetiminde kaldırılmasına karar verdi. Bakanlık ayrıca 80 ada 26, 27 ve 28 sayılı parsellerde yer alan taşınmazlardaki inşai faaliyetler hakkında Fatih Belediyesi’nden bilgi istedi.

Fatih Belediyesi yetkilileri Sultanahmet Mahellesi, Oyuncu Çıkmazı Sokaktaki 80 ada 13, 26 e 27 parsellerindeki çalışmaların yapı tadil tutanağı ile tespit edildiğini ve mühürlendiğini belirtti. Ayrıca 2 parseldeki kaçak yapılaşma ile ilgili suç duyurusunda bulunulduğunu da dile getirdi. Belediyenin mühürlemesine ve mahkeme sürecine rağmen yapılaşma çalışmalarının ise hız kesmeden devam ettiği görüldü.

Kaçak yapılaşma durmuyor

Bölge halkı yapılaşmanın hukuksuz olduğunu ancak bu duruma bir türlü engel olunamadığını dile getirdi.Mimarlar Odası avukatı Can Atalay yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Tarihi yapıların tahrip edilmesi kültür varlıklarının korunmasına dair 2863 sayılı kanuna aykırıdır. Yapılan tahribat kabul edilemez”

http://www.yapi.com.tr/haberler/tarihi-sura-garaj-kapisi_118198.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!