Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Tarım Arazileri Parsel Parsel Satılıyor

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, geçen yıl 5 milyon 219 bin 309 metrekare tarım arazisinin yabancılara satıldığını açıkladı. En fazla taşınmaz alan ilk 3 ülke Ürdün, Filistin ve İsrail oldu.

yapi.com.tr
Tarım Arazileri Parsel Parsel Satılıyor

Türkiye’de konut satışı karşılığında yabancılara vatandaşlık verilmesinin yanı sıra yabancılara arazi satışı, şirket kurulumu gibi olanakların da kolaylaştırılmasıyla yabancılara toprak satışımız arttı. Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü verilerine göre Ocak 2010–Temmuz 2020 tarihleri arasında, gerçek kişiler tarafından satış vb. yollarla 11 bin 595 adet ve 21 milyon 284 bin 892 metrekare ana taşınmaz edinilirken, yalnızca 2022 yılında 5 milyon 219 bin 309 metrekare satış gerçekleştiği açıklandı.

Sözcü’den Deniz Ayhan’ın haberine göre; CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer'in tarım arazilerinin yabancılara satışına ilişkin soru önergesine yanıt veren Çevre, Şehircilik Ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, yalnızca 2022 yılında Türkiye’de 5 milyon 219 bin 309 metrekare tarım arazisinin yabancılara satışının gerçekleştiğini açıkladı.

Aralarında tarla, bağ, bahçe olan tarım arazilerini 765 yabancı uyruklu kişinin aldığı belirtildi.

En fazla tarım nitelikli taşınmaz alan kişilerin ilk sırasında Ürdün, ikinci sırasında Filistin, üçüncü sırasında İsrail, dördüncü sırasında Suudi Arabistan ve beşinci sırasında Katar yer aldı.

Gürer, bir yılda satılan tarım arazisi miktarının 5 milyon metrekareden fazla olduğuna dikkat çekerek, “Böyle giderse yıllar içinde tarım arazilerimizin çoğunluğu yabancılar tarafından satın alınacak gibi görünüyor.” dedi.

Tarım arazisi satın alanların uyruklarına bakıldığında çoğunlukla Arap ülkeleri oluğuna da işaret eden Gürer, “Ülkemizde tarım yapan yabancı uyrukluların sayısı artıyor. Edindikleri tarım arazisi miktarı her geçen yıl katlanıyor.” diye konuştu.

‘Venezuela'ya giderken eldekinden oluyoruz’
Gürer, AKP iktidarları döneminde Sudan, Nijer ve Venezuela'da tarım için girişimde bulunulduğunu da anımsattı. Gürer “Eldeki kuş daldaki iki kuştan iyidir” diye atasözümüz var. Ülkemiz tarım arazileri yabancı ülkeler tarafından satın alınıyor. Dikkat edilirse yakın sayılan ülkeler tarım arazilerimize ilgi duyuyorlar. Ülkemiz toprakları tarımda yabancılar için ilgi alanı olurken Türkiye uzak ülkelerde tarım peşinde koşacağına ülke tarımını geliştirip, GAP'ı bitirseydi tarımda sorunlarımız azalırdı ama farklı coğrafyalarda tarım için arayış sevdasına düştü.” dedi.

21 üründe açık var
“21 üründe arz açığımız var” diyen Gürer, şöyle devam etti: “Kendi topraklarımızda kendi çiftçimizin ‘maraba' olmasına yol açacağımıza köylünün milletin efendisi olması için mücadele etmeliyiz. Ülke topraklarında ülkemiz çiftçisi, üreticisi ile tarımı geliştirmeliyiz. Hububat ambarı Konya'nın farklı ülkelerin ilgi alanı olması da ayrıca dikkate değer. Yabancıların arazi aldığı ilk on şehir, ülkemizin en verimli topraklarının olduğu illerdir. Tarımda eldeki kuş uçmak üzere iken daldaki kuşların peşinde koşan anlayışla sorunlar katlamaktadır.”

Haberin tamamına linkten ulaşılabilir.

http://www.yapi.com.tr/haberler/tarim-arazileri-parsel-parsel-satiliyor_196265.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!