Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

"Tasarım Sizden, Yönetmesi Bizden!"

Kadıköy'ün en eski sineması olan Yeldeğirmeni'ndeki Özen Sineması, yenilenerek 'Tasarım Atölyesi Kadıköy' haline geldi.

yapi.com.tr
"Tasarım Sizden, Yönetmesi Bizden!"

Kadıköy Belediyesi, ÇEKÜL ve Kentsel Strateji işbirliği ile kurulan Tasarım Atölyesi'nin amacı; Kadıköy'ün yaşam kalitesini tasarımın gücünü kullanarak yükseltmek... Türkiye'de bir ilk olan bu atölye, 'Tasarım sizden, yönetmesi bizden' sloganıyla genç tasarımcılara, Kadıköy'ün sorunlarına dair fikir üretme çağrısı yapıyor.

Kadıköy Belediyesi, şimdi de tasarım alanına yönelik çalışmalara başladı. Bunun ilk adımı olarak da Yeldeğirmeni'ndeki, 1960'lı yılların ünlü Özen Sineması'nı tasarım atölyesi yaptı. "Tasarım Atölyesi Kadıköy"ü (TAK) adını taşıyan atölye, Kadıköy Belediyesi, ÇEKÜL Vakfı ve Kentsel Strateji şirketi arasında yani kamu, özel ve sivil sektör işbirliği ile hayata geçiriliyor. Tasarımcıların fikir alışverişinde bulunacağı TAK; Kadıköy'ün sorunlarına, tasarımın yaratıcı fikirleriyle çözümler sunulacağı bir platform niteliğinde..

Kadıköy'e Artı Değer

Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk, TAK ile hem tarihi Özen Sineması'nı yeniden yaşattıklarını hem de tasarımcılara çalışmaları için bir ortam hazırladıklarını ifade ediyor.

Öztürk, eski Kadıköylülerin, sinema hatıralarında önemli yer tutan tarihi Özen Sineması'nın, 1970'lere kadar sinema olarak hizmet ettikten sonra depo olarak kullanıldığını, son zamanlarda ise vakıfların mülkiyetinde harap vaziyette ayakta kalmaya çalıştığını anımsatarak, "Geçen yıl vakıflardan tarihi binayı kiralayıp, yapı formu ve iç mekânını bozmadan kapsamlı bir tadilattan geçirdik. 400 metrekare büyüklüğündeki tasarım atölyesinde 200 tasarımcının buluşacağı, çalışmalarını yapacağı bir ortam sağlandı" bilgisini veriyor. TAK'ta aktiviteler, çalışmalar ve tasarım çalıştayları düzenleyeceklerini anlatan Öztürk, "Burası tasarımcıların buluşma noktası olması dışında atölyenin sinema kimliğinden de yola çıkılarak belgesel film gösterimlerinin yapılacağı, fikir ve projelerin sergilendiği bir panayır da olacak. Aynı zamanda Kadıköylüler de fikirleriyle proje süreçlerine katılıp, yaşadıkları kentin tasarım stratejilerine de katkıda bulunacaklar" dedi.

Kentlerimiz Kimliğini Kaybetmesin Diye...

Tasarım Atölyesi'nin yürütücüsü, şehir plancısı Faruk Göksu da Türkiye'deki kentlerin 3. bir dönüşüm sürecine girdiğini belirterek, "60-80 arası ilk dönemdi, 80-90 arası da ikinci. Bu iki dönüşüm sürecinde yaratılan çevrelerde maalesef kalite ve estetik yok. Yapı riski ve yaşam kalitesi riski var. Şimdi yeni yasalarla, yaşam kalitesi riskini minimize etmek için bazı çalışmalar yapılıyor. Kentsel dönüşüm dediğimiz de bu. Fakat diyelim ki hiçbir şekilde yapı riski yok, farz edelim ki önceki süreçte tüm binalarımızı iyi yaptık ama har halükarda bir yaşam kalitesi riski var. Sokaklarda doğru dürüst yürünemiyor, yeşil alanlar, parklar az... vb. Ve en önemlisi kentlerimiz kimliğini kaybetmeye başladı... Bir estetik anlayışı, karakter yok..." diye konuştu.

Yürünebilir, Yeşil, Şefkatli Bir Kadıköy...

Tasarım Atölyesi Kadıköy'ün 2013 yılında işlemeyi planladığı 6 tema ve altbaşlıkları şöyle;

Yürünebilir Kadıköy: Rahat kaldırımlar, güvenli trafik, güzel cepheler ve peyzaj, iyi tasarlanmış yönlendirmeler.

Bizim Mahalle: yaşamsal dokunuşlar, kamusal mekanlar, buluşma alanları, etkinlikler.

Yaşayan Sokaklar: Gündelik kullanımı arttırılmış sokaklar, zaman zaman trafiğe kapatılan sokaklar, oyun sokakları, semt pazarlarının tasarımı, festival sokakları.

Benim Apartmanım: Tasarım rehberleri, cephe düzenlemeleri, ortak girişler ve merdiven boşlukları, daha iyi kullanılan apartman bahçeleri.

Yeşil Kadıköy: Kullanılmayan kamusal nişlerin tasarlanarak kullanılması, atık kağıt toplayıcıları için tasarım çözümleri, belediyenin geri dönüşüm programlarının daha iyi duyurulması, daha az enerji harcayan Kadıköy, toplu taşıma teşvik programları geliştirilmesi.

Şefkatli Kadıköy: Sokak hayvanları için kroma, aşılama, kısırlaştırma programları, çocuk dostu ilçede güvenli parklar tasarlanması, yaşlıların dışarıda daha güvenli olabileceği imkanların yaratılması.

Kadıköy'ün En Eski Sineması

1960'lı yıllarda faaliyete geçen Özen Sineması Sroçkin adında bir Rus tarafından işletiliyordu. 1970'li yılların sonuna kadar Yeldeğirmeni'nde faaliyet gösteren sinema, o dönemde Anadolu yakasına elektrik gelmediği için kendi elektriğini kendi üretiyordu. Uzun yıllar Yeldeğirmeni'ne hareketlilik katan sinemada Vurun Kahpeye, Susuz Yaz, Benhur ve Senede Bir Gün gibi ünlü Türk filmleri de gösterilmişti. Son yıllarda kaderine terk edilen ve unutulan Özen Sineması, Kadıköy'ün ayakta kalan en eski sinema binasıydı.

http://www.yapi.com.tr/haberler/tasarim-sizden-yonetmesi-bizden_106414.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!