Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Tasarım Yönetimi Önemlidir

Tasarım, tasarımcının bireysel oyun alanının çok dışında multidisipliner bir faaliyet alanı haline gelmiştir. Operasyonel yaklaşımdan, uzun dönemli stratejik yönetim biçimine kayabilen firmalar, müşterilerini daha iyi anlamaya çalışırken, yeni müşteriler de kazanmak üzere onların olası ihtiyaçlarını onlardan önce öngörmeye çalışmaktadırlar.

Cumhuriyet Dergi
Tasarım Yönetimi Önemlidir

Tasarım, düşüncelerimizi, stratejilerimizi görünür ve paylaşılabilir kılarken, kullanıcısına da kolaylıklar sağlamaktadır. Fikir ve kolaylık arasındaki serüven, genellikle mutlu sonla bitmekle beraber, bu sona ulaşamayan birçok fikir, kavramsal kalmakta ve gelişme şansına sahip olamamaktadır. Bu serüven, bazen geri dönüşleri bol olan uzun bir yolculuk, bazen de hedef odaklı daha kısa bir yolculuk formatı şeklinde de gerçekleşebilmektedir.

Tasarım yolculuğunun rotası, seyahat planlayıcılarının öngörüleri ve planlamaları ile hayata geçmektedir. Seyahatin başında soyut olan fikirlerin dönüşerek ürün formuna kavuşması bazen çok komplike bazen de çok yalın yaklaşımlarla sonuçlandırılabilmektedir. Ürün formuna dönüşürken teknoloji, rekabetçi olma, kullanım senaryoları, malzeme, ergonomi, performans ve çevre gibi normlar ile flört etmekte bir yandan da maksimum katma değeri bünyesinde muhafaza etmeye çalışmaktadır.

Özetle fikir yaşam döngüsü içinde, fikirler olgunlaşarak ürün yaşam döngüsü kimliğinin oluşmasına temel oluşturmaktadır. Ürün yaşam döngüsü ise ürünün yarar ürettiği, aktif olduğu, kullanıcısı ile karşılıklı yaşadığı deneyimin var olduğu sürece devam etmektedir. Her ürün veya hizmet için eşsiz olan bu deneyim, hem çok kıymetli hem de çok özeldir. Pazarlama başarıları ve çok para kazanma beklentilerinin oluşturduğu hırsların dışında ürün-kullanıcı deneyiminin öykülenecek lezzeti, ürünün tasarım dili ile kendisini ve kullanıcısını çok özel bir yere oturtmaktadır. Tasarım dili üzerinden yaratılan deneyim ve yaşam senaryoları biz kullanıcıların yaşam kalitesine olumlu! müdahele etmektedir (umuyoruz ki bu müdaheleler hep olumlu olsun). Çevremizde, yaşam kalitemize müdahaleleri olan ama bu müdahaleleri maalesef olumsuz olan birçok obje ve çözüm mevcut. Kent mobilyaları, ev eşyaları, aksesuvarlar, ulaşım araçları, mobilyalar ve ev gereçleri gibi birçok alandan örnekleri bu çerçevede paylaşmak mümkündür. Ürün ve kullanıcı arasındaki kullanım senaryosu içerisinde ürün performansı, ürün tasarım dili, ürün ve markası etrafında dönen yüklenmiş değerlerin oluşturduğu farkındalık eşiği gibi ölçütlerin tümü, geliştirilen ürün veya hizmetin buluştuğu pazar tipolojisi ile kurduğu iletişim üzerinden geri bildirimlerde bulunur. Fikirden müşteri, kullanıcı deneyimine kadar geçen toplam süreç içinde iyi yönetilmesi gereken tasarım süreci, toplam tasarım yönetim sürecinin bir parçası olmak durumundadır. Geliştirilecek olan bir fikir, ihtiyaç, tasarım süreci içinde profesyonelce yönetilmeli ve her türlü geliştirme faaliyeti neticesinde tasarım doğrulama testleri yapıldıktan sonra üretim hazırlıkları başlatılmalıdır. Ürünün buluştuğu markanın iyi yönetilmesi, tasarım iletişiminin ve tasarım konumlandırılmasının profesyonelce proje verileri ve hedef pazar değerleri ile stratejik konumlandırılması ve yönetilmesi başarıyı şansa bırakmamak için bir gerekliliktir. Kullanıcıya ürünün tasarım dili ve performansının ne vaat edeceği veya vaatleri mutlaka ve mutlaka yüksek sesle ürün tasarımı üzerinden dillendirilmelidir.

Komplike sürecin çıktıları olan çalışmaları, güzel/çirkin şeklinde değerlendirmek yerine projeler için, gelişim tarafına hâkim olmak ve hedef kitleler için sürdürülebilir bir ilerleme sağlayabilmek çok kritiktir. Bu anlamda Tasarım’ın Yönetimi, uzun soluklu, stratejik bir plan çerçevesinde yönetilmelidir. Bir iş modeli içinde yönetilmesi gereken süreç kimine göre kolay, kimine göre çok girift, kimine göre de etki alanı çok geniş bir platformda yönetilmelidir. Design Council’in İngiltere’de Tasarım Yönetimi modelini uygulayan kurumlar arasında yaptığı araştırmanın sonuçlarına göre, kurumlar ortalama yüzde 50 civarında birçok süreçte iyileşmeler sağlarken, finansal tasarruflar sağlamışlar ve kârlılıklarını arttırmışlardır. Tasarım Yönetimini uygulayan İngiliz firmaları ile yapılan araştırma sonuçlarında firmalarda aşağıdaki iyileşme oranlarının gerçekleştiği belirlenmiştir. Son dönemde yaşadığımız global krizin hemen öncesinde yapılan çalışmanın sonuçları aşağıdaki gibidir:

Şirket imajında iyileşme: %50Kâr Artısı: %48İstihdam artışı: %46Müşterilerle iletişimde iyileşme: %45Ürün/hizmet kalitesinde iyileşme: %44Pazar payında artış: %40Yeni ürünleri geliştirilmesi: % 40Şirket içi iletimde iyileşme: %28Maliyetlerde Azalma:  %25

Bu tablo gösteriyor ki tasarım, tasarımcının bireysel oyun alanının çok dışında multidisipliner bir faaliyet alanı haline gelmiştir. Operasyonel yaklaşımdan, uzun dönemli stratejik yönetim biçimine kayabilen firmalar, müşterilerini daha iyi anlamaya çalışırken, yeni müşteriler de kazanmak üzere onların olası ihtiyaçlarını onlardan önce öngörmeye çalışmaktadırlar. Zamanında sunulan ve yeni ihtiyaçları karşılayan ürün ve çözümler, olabildiğince yüksek katma değer zincirleri içinde bizlere ulaşırken, zaman zaman da pazar dengelerini bozmaktadırlar.

Cep telefonlarının son 15 yıl içerisinde yaşadığı transformasyonu göz önüne aldığımızda gelinen aşama, ihtiyaç tanımlarının nasıl değişebildiği konusunda dinamik bir örnek olarak karşımıza çıkmaktadır. Beklentileri sürekli yükselen kullanıcı tipolojisi ile teknolojik çözümlerin mi, yoksa ihtiyaçların mı yeni çözümlerin hayata gerçekleşmesini tetiklediği ise ayrı bir tartışma konusudur. Teknolojik gelişimin ve yeni ihtiyaçların ilerlemeyi tetiklediği ise bu çerçevede en temel gerçektir. Komplike birçok yaklaşımın ve multidisipline uzlaşmanın yorumu olan ‘tasarım’ın sanat olup olmadığını, moda ile ilişkisini, pazarlama argümanı olarak neden kullanıldığını, neden herkesin tasarım önemlidir dediğini önümüzdeki hafta açalım.

TÜMÜNÜ GÖSTERSONRAKİ SAYFA HABERİN DEVAMI:   1  |   2
http://www.yapi.com.tr/haberler/tasarim-yonetimi-onemlidir_88054.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!