Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Taşocağı'nın Mağdurları Toplantıdan Çıkarıldı

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin dün (9 Ocak) Belkahve bölgesindeki taşocaklarıyla ilgili toplantısına katılan çevre savunucuları ve Bornova-Çimento Fabrikaları ve Taşocaklarına Karşı Girişim Hareketi temsilcileri, Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu tarafından "davetli olmadıkları" gerekçesiyle toplantıdan çıkarıldı.

bianet.org



b>İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin dün (9 Ocak) Belkahve bölgesindeki taşocaklarıyla ilgili toplantısına katılan çevre savunucuları ve Bornova-Çimento Fabrikaları ve Taşocaklarına Karşı Girişim Hareketi temsilcileri, Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu tarafından "davetli olmadıkları" gerekçesiyle toplantıdan çıkarıldı.

Ege Çevre ve Kültür Platformu (EGEÇEP) Kocaoğlu'na bir dilekçe gönderdi; toplantıdan çıkarma uygulamasının yasalara aykırı olduğunu belirttikten sonra, Bilgi Edinme Yasası'na dayanarak şu konularla ilgili bilgi istedi:

- Toplantının amacı
- Davetli listesinin neye göre belirlendiği
- Davetli listesindeki kişi ve kurumların kimler olduğu
- Toplantının çıktıları

Sorunun asıl muhatapları toplantıda yok
EGEÇEP dönem sözcüsü Avukat Arif Ali Cangı'nın verdiği bilgiye göre, toplantının yapılacağını öğrenen ve sorunun asıl mağduru olan Bornova-Çimento Fabrikaları ve Taşocaklarına Karşı Girişim Hareketi üyeleri İsmail Gümüş, Kemal Köroğlu, Hüseyin Gelmez, Leyla Karadağ, Gülcan Gelmez, Gülcan Keleş ve EGEÇEP Yürütme Kurulu üyesi Mehmet Şahin toplantıya katıldı.

Ancak, toplantı açılışı sırasında Kocaoğlu "toplantı davetli listesinde yer almayanların salonu terk etmeleri"ni istedi. Bunun üzerine EGEÇEP'ten Şahin "sorunun muhatabı ve mağdurları olarak toplantıda yer almak istediklerini, kendilerinin bulunmadığı toplantıda alınacak kararların sağlıklı olamayacağı"nı söyledi; ama yine toplantı salonunu terk etmeleri istendi.

Cangı: Yasaya aykırı
Avukat Cangı, Kocaoğlu'nu gönderdikleri dilekçede bu tavrın Çevre Yasası'na aykırı olduğunu belirtti. Yasanın 3/e maddesi, "Çevre politikalarının oluşmasında katılım hakkı esastır. Bakanlık ve yerel yönetimler; meslek odaları, birlikler, sivil toplum kuruluşları ve vatandaşların çevre hakkını kullanacakları katılım ortamını yaratmakla yükümlüdür" diyor.

Cangı, Belediye Başkanı Kocaoğlu'na Anayasa'nın "Herkes, sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkına sahiptir. Çevreyi geliştirmek, çevre sağlığını korumak ve çevre kirlenmesini önlemek devletin ve vatandaşların ödevidir" diyen 56. maddesini der anımsattı.

http://www.yapi.com.tr/haberler/tasocaginin-magdurlari-toplantidan-cikarildi_50822.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!