Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Tek Damlası Altın Değerinde

Dünya, gelecek yıllar içinde giderek ağırlaşacak küresel bir su kriziyle karşı karşıya. Özellikle Afrika ülkelerinde bu oran giderek artarken ileride daha endişe verici boyutlara taşınacağının sinyallerini veriyor. Uzmanlar, dünyada içilebilir-kullanılabilir su miktarının kısıtlı olduğu gerçeğinden hareketle yaşamın kaynağı suyun kullanımında

Cumhuriyet Gazetesi
Tek Damlası Altın Değerinde

Dünya, gelecek yıllar içinde giderek ağırlaşacak küresel bir su kriziyle karşı karşıya. Özellikle Afrika ülkelerinde bu oran giderek artarken ileride daha endişe verici boyutlara taşınacağının sinyallerini veriyor. Uzmanlar, dünyada içilebilir-kullanılabilir su miktarının kısıtlı olduğu gerçeğinden hareketle yaşamın kaynağı suyun kullanımında tasarruf yapmanın önemine işaret ediyor. Çünkü suyun bir alternatifi yok.

Genel olarak bir ülkenin su zengini sayılabilmesi için yıllık ortalama kişi başına 10 bin m3 su potansiyeline sahip olması gerektiği kabul ediliyor. Yıllık ortalama kullanılabilir su miktarı 1000 m3’ten az olan ülkeler su fakiri, 2 bin m3’ten az olan ülkeler ise su azlığı çeken ülkeler olarak değerlendiriliyor. Türkiye’de kişi başına düşen kullanılabilir su miktarı 1450 m3/yıl olarak hesaplanıyor. Su zengini sayılma kriteri ile arasındaki orana bakıldığında, Türkiye’nin su zengini olmadığı ve ancak kendi kendine yeten bir ülke konumunda olduğu görülüyor.

Birleşmiş Milletler Birinci Dünya Su Gelişim Raporu’nda, bölgeler açısından kişi başına düşen su tüketimi miktarının sanayileşmiş ülkelerde 260, Afrika’da 65, Asya’da 140, Arap ülkelerinde 150, Latin Amerika’da ise 180 litre olduğu ifade ediliyor. Türkiye’de ise bu oranın ortalama 100 litre olduğu biliniyor. Dünya genelinde ortalama olarak yüzde 22 olan endüstriyel su ihtiyacı, az gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde yüzde 10 düzeyinde bulunuyor. Gelişmiş ülkelerde ise bu oran yüzde 60’a kadar gidiyor.

Doğal Hayatı Koruma Vakfı (WWF) 2008 yılı verilerine göre, dünyada kişi başına su tüketim miktarı yılda ortalama 800 m3 civarında bulunuyor. Dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 20’sine karşılık gelen 1.4 milyar insan yeterli içme suyundan yoksun olup, 2.3 milyar kişi sağlıklı suya erişemiyor.

Yeryüzündeki toplam su kaynağının yüzde 97.5’i deniz ve okyanuslarda tuzlu su, yüzde 2.5’i de tatlı su bulunuyor. Tatlı su kaynaklarının yüzde 69.5’i kutuplarda buzul ya da donmuş toprak tabakasının içinde hapsolmuş durumda.

TÜMÜNÜ GÖSTERSONRAKİ SAYFA HABERİN DEVAMI:   1  |   2
http://www.yapi.com.tr/haberler/tek-damlasi-altin-degerinde_77797.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!