Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Teknoloji Geliştirme Bölgelerine Yeni Düzenleme

Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Kanununda Değişiklik Yapan Kanun Tasarısı, TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonunda kabul edildi. Tasarı, ''Araştırma ve Geliştirme (Ar-Ge) faaliyeti'', ''Yenilik'', ''Kurucu Heyet'' ve ''Yazılım''ı yeniden tanımlarken, ''Ar-Ge personeli'', ''Araştırmacı'', ''Teknisyen'',

Cumhuriyet Portal
Teknoloji Geliştirme Bölgelerine Yeni Düzenleme

br />
Muafiyet 10 yıl uzatılacak

Kuluçka merkezi inşasının da destek ve muafiyetler kapsamına alınmasını öngören tasarı, arazi temini konusundaki bakanlık desteğini kaldırıyor. İşletmeler, bölgede başlatılıp sonuçlandırdıkları Ar-Ge projeleri sonucu elde ettikleri teknolojik ürünün yatırımını, bölge içinde yapabilecek. Tasarı, teknoloji geliştirme bölgelerindeki faaliyetlerin Kamu İhale Kanunu hükümlerinden muaf tutulmasını öngörüyor. Teknoloji geliştirme bölgesi yönetici şirketlerin kazançları, bölgede faaliyet gösteren gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerinin, yazılım ve Ar-Ge faaliyetlerinden elde ettikleri kazançları, 31 Aralık 2023 tarihine kadar gelir ve kurumlar vergisinden muaf olacak. Bölgede çalışan araştırmacı, yazılımcı, Ar-Ge ve destek personelinin ücretlerindeki vergi muafiyeti de 31 Aralık 2013'den 31 Aralık 2023'e çekilecek.

Ar-Ge personelinin, bölge dışında geçirmesi gereken süreye ait ücretlerin bir kısmı, gelir vergisi kapsamı dışında tutulacak. Ar-Ge faaliyetleri ile tasarım ve süreç doğrulama testlerinin yapıldığı merkezlerin kurulması için Orman Kanuna göre orman sayılan alanlardan Hazineye ait olan alanlar Maliye Bakanlığınca; diğer yerler ise Çevre ve Orman Bakanlığınca, Sanayi ve Ticaret Bakanlığına bedelsiz olarak tahsis edilecek. Tahsis edilecek alan, il genelindeki orman sayılan yerlerin binde 2'sini geçemeyecek.

'Ar-Ge harcamaları yeterli değil'

Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, tasarının görüşmelerinde yaptığı konuşmada, teknolojik gelişmeyi sağlayan buluş ve yeniliklerin ana kaynağının, araştırma-geliştirme faaliyetleri olduğuna işaret etti. Geçmişten bugüne kadar, gelişmiş ülkeler ile gelişmekte olan ülkeler arasında oluşan farkın temelinde, Ar-Ge faaliyetlerinin bulunduğunu kaydeden Ergün, ''Gelişmiş ülkelerin sahip olduğu ekonomik gücün arkasında, bilgi ve teknolojiye dayanarak yüksek katma değer üreten bir sanayi örgütlenmesinin bulunduğu herkesin kabul ettiği bir gerçektir. Şiddeti her geçen gün artan küresel rekabet ortamında, dünya ülkelerini teknolojiyi üreten ülkeler ve teknolojiyi satın alan ülkeler olarak ikiye ayırmak mümkündür'' diye konuştu.

Ergün, Türkiye'de Ar-Ge harcamalarının, son yıllarda hızlı bir yükseliş içinde olsa da gelinen seviyenin henüz yeterli olmadığını söyledi. Bilgiye sahip olmak, bu bilgiyi teknoloji üretimine dönüştürmek ve inovasyon yapabilmek için üniversitelere ve sanayiye önemli görevler düştüğüne dikkati çeken Ergün, ülkelerin refah ve kalkınmışlık düzeyini, o ülkedeki sanayinin gelişmişlik düzeyinin belirlediğini belirtti.

Ergün, ihracat içinde sanayi ürünlerinin payının yüzde 90'ı aştığını vurgulayarak, sözlerini şöyle sürdürdü: ''Türkiye'nin ihracat yapısı içerisinde yüksek teknoloji ürünlerinin payı sadece yüzde 5,1 iken, söz konusu ürünlerin AB ihracatındaki payı yüzde 21,5'tir. Türkiye'nin kaybedecek vakti yoktur, aksine başka ülkeler bir adım atıyorsa, biz birkaç adım birden atmalıyız. Son yıllarda, dünyada Ar-Ge harcamalarını en hızlı artıran ülkeler arasında ilk sıralarda yer alıyoruz. İnşallah 2013 yılına kadar Ar-Ge harcamalarının GSYİH içindeki payını yüzde 2'ye kadar çıkaracak ve gelişmiş ülke standardını yakalamış olacağız. Ancak bütçe ayırmakla iş bitmiyor, kullanılan kaynakların doğru alanlara ve doğru projelere yönelmesini de sağlamak gerekiyor.''

Bakan Ergün, teknoparkların, sanayinin teknolojik gelişmesinde itici güç olmasını hedeflediklerini vurguladı. Ergün, göreve geldikleri 2002'de Türkiye'de kurulu teknopark sayısının 2'den 38'e ulaştığını, bunların 26 tanesinde üretime başlandığını bildirdi.

TÜMÜNÜ GÖSTER HABERİN DEVAMI:   1  |   2
ETİKETLER: ekonomi
http://www.yapi.com.tr/haberler/teknoloji-gelistirme-bolgelerine-yeni-duzenleme_80217.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!