Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Topkapı Sarayı’ndaki Dış Karakol Tartışması

Fatih Sultan Mehmed tarafından 1460-1478 tarihleri arasında yaptırılan Topkapı Sarayı'nın 1. Avlusu'nda yer alan Aya İrini Müzesi yanındaki Dış Karakol Binası önünde yapılan düzenleme tartışma konusu oldu.

yapi.com.tr
Topkapı Sarayı’ndaki Dış Karakol Tartışması

Karakol Restoran olarak bilinen ve son iki yıldır Emirgan Sütiş tarafından işletilen Topkapı Sarayı'nın 4 Avlusu'ndan 1. Avlusu'nda yer alan Aya İrini Müzesi yanındaki Dış Karakol Binası önündeki düzenleme sosyal medyada da son günlerde tartışılıyor. Habertürk'ten Mehmet Demirkaya'nın haberine göre; restoranın kullanım alanının genişletilmesi için yürütülen inşaat çalışması ile yeşil alanın işgal edildiği yönündeki iddialara ilişkin fotoğraflar geniş yankı buldu. Kültür ve Turizm Bakanlığı İstanbul 4 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu da bahçede yürütülen düzenleme nedeniyle eleştirilerin hedefinde yer aldı. İddia edilen genişleme çalışmasıyla tarihi mekânın kimliğini kaybedeceğini endişeleri dile getirildi.

“Genişletilme Kesinlikle Doğru Değildir”
Çim kaplı alanın üzerinin ahşapla kapatılarak genişletildiği iddialarıyla ilgili olarak Emirgan Sütiş Genel Müdürü Kürşat Karakullukçu, şunları söyledi: "Öncelikle her şey Koruma Kurulu’nun izni ile yapılmıştır. Bahçede kullandığımız alanı genişlettiğimiz kesinlik doğru değildir. Bizden önceki işletmeci karakol binasına bitişik bahçe alanını kullanıyordu. Buraya birçok tente konulmuştu. Ancak bu tenteler tarihi karakol yapısını gölgeliyor diye uygun bulunmadı. Biz burasını iki yıl önce kiraladık. Bir yıl önce de bahçe kullanımı ile ilgili Koruma Kurulu’na yaptığımız müracaat vardı. Kurul bizim isteğimizi kabul etmedi. Ancak, bahçedeki kullanım alanının ötelenebilmesine izin verdi. Bizim yaptığımız da bu. Kullanılan bahçe alanını öteledik. Bütün olay budur. Kaçak yapılmış bir şey kesinlikle yoktur.”


“Bu Uygulama Geçici, Kaldırılacak”
İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürü Coşkun Yılmaz, Topkapı Sarayı Dış Karakol Binası önünde yapılan düzenleme çalışmasındaki amacın namazgah, sarnıç ve karakol binasını görünür kılmak olduğunu belirterek, "Zemine herhangi bir müdahale söz konusu değildir. Bu düzenleme ile 330 metrekare olan mevcut dek döşeme 308 metrekareye düşürülecek ve başta kapalı tenteler olmak üzere görüntü kirliliği oluşturan unsurlar ortadan kaldırılacaktır. Proje İstanbul 4 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından onaylanmıştır. Bu uygulama geçici olup 'Topkapı Sarayı Birinci Avlu Çevre Düzenleme Projesi' uygulanırken kaldırılacaktır" dedi.

Haberin tamamına linkten ulaşılabilir.

http://www.yapi.com.tr/haberler/topkapi-sarayindaki-dis-karakol-tartismasi_174178.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!