Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Trabzon'da AK Parti'nin Rakibi CHP Değil, Canalioğlu

Türkiye'nin kentleşme serüveni, ne yazık ki birbirine benzeyen şehirler doğurdu. Tabelaları kaldırsanız birçok vilayeti diğerinden ayırmak zorlaşır. Yerel özellikler maalesef beton yığınlarına direnemiyor. İletişim çağı, insanların davranış kalıplarını ve tüketim alışkanlıklarını da benzeştiriyor. Yemekten kıyafete kadar hızlı bir aynılaşma söz

Zaman Gazetesi
Trabzon'da AK Parti'nin Rakibi CHP Değil, Canalioğlu

Türkiye'nin kentleşme serüveni, ne yazık ki birbirine benzeyen şehirler doğurdu. Tabelaları kaldırsanız birçok vilayeti diğerinden ayırmak zorlaşır. Yerel özellikler maalesef beton yığınlarına direnemiyor. İletişim çağı, insanların davranış kalıplarını ve tüketim alışkanlıklarını da benzeştiriyor. Yemekten kıyafete kadar hızlı bir aynılaşma söz konusu.

Nev-i şahsına münhasır şehirler yok mu? Var. Yaklaşık 4 bin yıllık bir geçmişe sahip, Fatih Sultan Mehmet'in fethine mazhar olmuş, Yavuz Sultan Selim'in şehzadelik döneminde 23 sene valilik yaptığı, Kanuni'nin doğduğu şehir Trabzon, bunlardan biri. Farklı medeniyetlere ev sahipliği yapan Trabzon, kıran kırana bir seçim yarışına sahne oluyor. Belediye başkanlığı için yürütülen mücadele, şehrin kendine özgü yapısıyla paralellik arz ediyor. Ülke genelinde geçerli olan peşin kabuller, burada tersyüz oluyor. Mesela mevcut belediye başkanı Volkan Canalioğlu. Kendisi CHP'li ama partisinin ısrarla sürdürdüğü, halkın değerleriyle kavgalı, elitist, reaksiyoner çizgiden son derece uzak. Sürekli halkın içinde. Birinin cenazesi olsa onunla beraber gözyaşı döküyor, çocuğu evlenen hemşehrisiyle horon tepiyor. İdeolojik saplantısı yok, başörtülü kadınlarla da sıcak diyaloglar kuruyor, sakallı amcalarla da. "Biz dinimize bağlı insanlarız, ayrım yapmadan herkesi kucaklarız." diyor. Zaten Trabzon'da CHP yok, sevenlerinin tabiriyle 'Volkan Abi' var. Denilebilir ki; Canalioğlu'nun en büyük dezavantajı partisi. CHP deyince yüzünü buruşturan insanlar, başkanı görünce gülümsüyor. İkinci handikabı ise rakiplerinin sürekli gündeme getirdiği, 'İyi insan ama icraatı yok, şehre yeterince hizmet etmedi' tezi. Canalioğlu, önceliğinin 'insan' olduğunu gizlemiyor. "Azizim, bu kaldırımı yapsam ne olur yapmasam ne olur? Ben insanların gönlünü yapıyorum." diyerek siyaset felsefesinin altını çiziyor.

Aslında Trabzon, son 5 yılda hiç hizmet almamış değil. Ancak bunların önemli bölümü merkezi yönetimin imzasını taşıyor. Sağlık Bakanlığı'nın inşa ettiği devasa hastaneler, TOKİ'nin gerçekleştirdiği kentsel dönüşüm projeleri, Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü'nün kazandırdığı tesisler, katı atık projesi, KÖYDES yatırımları ve Karadeniz sahil yolu bir çırpıda akla gelenler. Fakat Trabzon'un daha fazlasına ihtiyacı var. Şehir içindeki trafik İstanbul'u aratmıyor. Seyyar satıcı problemi had safhada. Çarpık kentleşme salgınına karşı acil tedaviye ihtiyaç var. Ve tabii bütün Türkiye'de kendini hissettiren işsizlik meselesi...

Çözüm önerileri konusunda en hazırlıklı adaylardan biri Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu. Sağlık Bakanlığı müsteşarlığından ayrılarak AK Parti'den aday olmuş. Başbakan Tayyip Erdoğan'ın tam desteğini arkasına alan Gümrükçüoğlu, Trabzon'u zirveye taşımayı vaat ediyor. "Turizm, eğitim ve sağlık alanlarında sadece Türkiye'nin değil, bölge ülkelerinin cazibe merkezi olacağız." diyor. Tıp eğitiminin yanı sıra mühendislik diplomasına da sahip olan Gümrükçüoğlu, projelerini anlatırken bürokrasideki tecrübelerini referans gösteriyor. 5 yılda 5 bin kişiye istihdam imkânı sağlayacağını, iki hidroelektrik santrali kurarak bunlara Trabzonspor'u ortak edeceğini belirtiyor. Zira burada futbol çok önemli. Şehirdeki herkes adeta bir teknik direktör. Ve Trabzonspor, hayatın önemli hem de çok önemli bir parçası. İnsanlar bordo-mavi zaferlerle huzur buluyor, mağlubiyet halinde yas tutuyor. Adaylar da seçim kampanyası sırasında Trabzonspor'a özel ehemmiyet gösteriyor.

2004'teki seçimi kıl payı kaybeden AK Parti, heyecanlı bir kampanya yürütüyor. Teşkilat, bir önceki dönemin aksine yek vücut olmuş. Milletvekilleri özellikle de Bayındırlık ve İskân Bakanı Faruk Özak, kampanyaya bilfiil iştirak ediyor. Hatta kapı kapı, dükkân dükkân dolaşarak hemşerilerini ziyaret etmesi diğer adayları rahatsız ediyor. Muhalefet partileri, Bakan Özak'ın sandıkların kurulacağı güne kadar Ankara'da kalmasını istiyor.

Trabzon'da halkın en çok konuştuğu meselelerden biri işsizlik, diğeri fındık fiyatının düşüklüğü ve ödemelerinin gecikmesi. Her iki meselede de hükümete yöneltilen eleştiriler dillendiriliyor. Muhalefet partileri de propaganda çalışmasında bunu öne çıkarıyor. Numan Kurtulmuş'un genel başkanlık koltuğuna oturmasıyla farklı bir hava yakalayan Saadet Partisi, Trabzon'da da hummalı bir çalışma yürütüyor. Şehrin sevilen isimlerinden Mahmut Çizmecioğlu ile halkın karşısına çıkan SP, bir önceki seçimde aldığı yaklaşık 10 bin oyu muhafaza edeceğe benziyor. Trabzon'daki kilit partilerden biri MHP. Kanunsuz dinlemeler ve telekulak skandalıyla hafızalarda yer eden Cevdet Saral, ülkücü tabandan destek bulmaya çalışıyor. Sokakların diline bakılırsa, MHP için olmasa bile Saral için üçüncülük iyi bir sonuç sayılabilir. Demokrat Parti'nin adayı Süleyman Aydoğdu ise genel başkanları Süleyman Soylu'nun Trabzonlu olmasını avantaja çevirmeyi hedefliyor. Yerel siyaseti yakından takip edenler, SP, MHP ve DP adaylarının alacağı oyların seçim sonuçlarını etkileyeceğini belirtiyor. 2004 seçimlerinde CHP ve AK Parti adayları arasındaki oy farkının 372 olduğu da göz önüne alınırsa dengelerin ne kadar hassas olduğu daha net ortaya çıkıyor.

TÜMÜNÜ GÖSTERSONRAKİ SAYFA HABERİN DEVAMI:   1  |   2  |   3
http://www.yapi.com.tr/haberler/trabzonda-ak-partinin-rakibi-chp-degil-canalioglu_67334.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!