Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Troçki'nin Köşkü Müzeye Dönüşecek

Bolşevik lider Troçki'nin sürgünde 4 yılını geçirdiği Büyükada'daki köşkü ev olarak kullanmak isteyen sahibine Koruma Kurulu'ndan onay çıkmadı. Köşk bu yıl kamulaştırılarak müze olacak.

yapi.com.tr
Troçki'nin Köşkü Müzeye Dönüşecek

Bolşevik ihtilalinin fikri önderlerinden Leo Troçki'nin sürgün zamanı 4 yıl yaşadığı köşk, 2011'deki Adalar nazım imar planında, müze yapılabilmesi amacıyla "kültürel tesis alanı" olarak işlenmişti.

Konuttan başkası olmaz

Sabah'ın haberine göre, ancak tarihi yapıyı konut olarak kullanmak isteyen sahibi, belediye imar komisyonuna başvurdu. Restitüsyon projesinin koruma kurulunca onaylandığını, birinci sınıf korunması gerekli kültür varlığı olarak tescil edilen yapının konut dışında başka amaçla kullanılması ve niteliğinin değişmesinin mümkün olmadığını belirten konut sahibi, kültürel tesis alanından çıkarılıp konut alanına alınmasını talep etti. İBB Şehir Planlama Müdürlüğü'nden söz konusu talebe "Konut alanına alınması, Adalar'ın kültürel ve doğal değerlerinin korunmasına yönelik ilke kararlarına aykırılık teşkil etmekte ve donatı dengesini bozucu nitelik taşımaktadır" yanıtı verildi. Ancak İmar ve Bayındırlık Komisyonu'nca yapılan değerlendirme sonucunda, Büyükada 130 ada 3 parseldeki köşkün konut alanına alınması onaylandı. İBB Meclisi'nin onayına sunulan karar kabul edildi. Sit alanı olması nedeniyle nihai onay için 5 No'lu Koruma Kurulu'na gönderilen köşkün yeniden kültürel tesise dönüştürülmesi kararlaştırıldı. Koruma Kurulu'nun kararında köşkün, Kültür ve Müzeler Genel Müdürlüğü'nce 2013 kamulaştırma programına alındığı belirtilerek, konut amaçlı plan değişikliğinin uygun olmadığı belirtildi. Meclis de Koruma Kurulu kararına uygun olarak konut plan değişikliğini iptal etti.

Bir yılda bitirilecek

Bu yıl kamulaştırılması planlanan köşk, Troçki Müzesi olacak. Troçki, 1924'te Lenin'in ölümünden sonra Stalin'le giriştiği iktidar mücadelesini kaybetmiş, 1929'da Türkiye'ye sürülmüştü. Troçki, 12 Şubat 1929-17 Temmuz 1933 arasında Büyükada'da o dönem Arap İzzet Paşa Köşkü olarak anılan köşkte 4.5 yıl kalmıştı. Troçki, 1940'ta Meksika'da öldürüldü.

ETİKETLER: Büyükada Troçki
http://www.yapi.com.tr/haberler/trockinin-kosku-muzeye-donusecek_107253.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!