Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Truva'ya "Şeffaf" Yaklaşımlar

Kale Tasarım Merkezi, Uluslararası Çanakkale Troia Şeffaf Beygir Film Şenliği kapsamında, 19-24 Temmuz tarihleri arasında Çanakkale Kent Müzesi’nde gerçekleştirdiği Tasarım Sergisi’nde “Şeffaflık” temasını işliyor.

yapi.com.tr
Truva'ya "Şeffaf" Yaklaşımlar

Kale Tasarım Merkezi, Uluslararası Çanakkale Troia Şeffaf Beygir Film Şenliği kapsamında, 19-24 Temmuz tarihleri arasında Çanakkale Kent Müzesi’nde gerçekleştirdiği Tasarım Sergisi’nde “Şeffaflık” temasını işliyor.

Türkiye’deki tasarım kültürünün gelişmesine katkı sağlamak amacıyla 2008 yılında, Kale Grubu’nun öncü markaları Çanakkale Seramik, Kalekim ve Kalebodur ile İstanbul Bilgi Üniversitesi Tasarım Kültürü ve Yönetimi Programı ortaklığında kurulan Kale Tasarım Merkezi'nin, tasarım desteğini İstanbul dışına taşıyarak hayata geçirdiği “Şeffaflık” Tasarım Sergisi, 19-24 Temmuz tarihleri arasında Çanakkale Kent Müzesi’nde ziyaretçileriyle buluşuyor.

Bu sene ilki gerçekleştirilen Uluslararası Çanakkale Troia Şeffaf Beygir Film Şenliği ile eş zamanlı olarak sürdürülen sergi, bölgenin “Truva” destanıyla olan ilişkisine eleştirel bir yaklaşımla yoğunlaşırken; destanlara, insan ilişkilerine, günlük yaşama ve hayatın her alanına konu olan “şeffaflık” teması üzerine kurgulandı.

Çanakkale’de gerçekleştirilen ilk tasarım projesi olma özelliğini taşıyan “Şeffaflık” Tasarım Sergisi, şeffaflık kavramına tasarım perspektifinden bakılmasını sağlarken, tasarımın daha geniş kitlelere duyurulmasını ve konuya ilişkin farkındalık yaratılmasını hedefliyor.



Aslı Kıyak İngin, Aysun Altındağ-Meltem Maralcan, Demir Obuz-Sema Obuz-Mehtap Obuz-Nil Deniz-Funda Mehter, Erdem Akan, Gamze Güven, Mehtap Elaidi, Orhan Irmak, Tamer Nakışçı’nın yer aldığı sergi, 24 Temmuz Cumartesi gününe kadar, saat 10.00 - 19.00 saatleri arasında gezilebilir.

Sergi Katılımcıları ve İşleri

Şeffaf Küp?
Tasrımcı:
Aslı Kıyak İngin
Şeffaflık her ne kadar bilginin açıklığına, ulaşılabilirliğine işaret eden bir kavram olsa da kişilere, verildiği ortama, araçlarına, bağlama, bilginin veriliş sekline ve algıya bağlı olarak farklılaşan bir gerçekliğe karşılık gelir. Şeffaflık ölçülebilir mi? Malzemenin şeffaf, yarı şeffaf, opak halleri gibi şeffaflık da derecelere sahip midir? Şeffaf ve açık olarak kabul ettiğimiz gerçeklikler bir yanılsamadan ibaret olabilir mi?
Bu düşünceden yola çıkan tasarımda şeffaf bir malzeme olan akrilik kullanılmıştır. 30x30x30cmlik şeffaf, akrilik küp grid bir sistem dahilinde delinmiş, içinden geçen renkli iplerle çeşitli geometriler oluşturulmuştur. Kullanılan RGB ve programlanmış LED aydınlatma tekniği sayesinde algılanansa, sürekli farklı bir formdur. Bu tasarım ile şeffaflık sorgulanmakta; tam şeffaf bir nesne kullanılmış olmasına rağmen içindeki nesne (bilgi), ışık kaynağı ile farklılaşan, değişen bir görüntü olarak algılanmaktadır.

Şeffaf Strateji
Tasrımcılar:
Aysun Altındağ, Meltem Maralcan
Strateji, gizem ve sinsi bir şaşırtmaca... Truva’dan bu yana akan zaman intikamını alıyor. Bu kez satranç oyununda tüm oyuncular şeffaf sadece “atlar” kendilerini ortaya koyuyor.  Satranç tahtası kullanılmadığında, tüm satranç taşlarını yüzeyinde saklayarak düz bir yüzey haline geliyor. Oyun zamanı geldiğinde iki boyutlu satranç taşları özel alanlarından çıkarak birer birer oyundaki yerlerini alıyorlar. Satranç tahtası tüm taşlarını / oyuncularını kendi malzemesinden üretiyor. Yalnız atlar bu şeffaflığa katılmıyor.



TÜMÜNÜ GÖSTERSONRAKİ SAYFA HABERİN DEVAMI:   1  |   2
http://www.yapi.com.tr/haberler/truvaya-seffaf-yaklasimlar_81241.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!