Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Tunceli'de Gole Çetu Protestosu

Tunceli'de Alevilerin kutsal mekanı Gole Çetu'ya mahkemenin verdiği yıkım kararı protesto edildi. Gole Çetu ziyaretinde toplanan kalabalık, mumlar yakıp dua ederken bazı kadınların ağladıkları görüldü.

yapi.com.tr
Tunceli'de Gole Çetu Protestosu

Tunceli'nin girişinde bulunan ve Alevilerin kutsal mekanı Gola Çetu ziyaretiyle aynı adı taşıyan parkın DSİ'nin açtığı dava sonucu yıkım kararı verilip, belediyeyi de 2 milyon 200 bin Lira para cezasına çarptırılması, sivil toplum örgütlerinin de aralarında bulunduğu yaklaşık 400 kişi tarafından protesto edildi. Gole Çetu girisindeki ziyarette yapılan protestoda kadınlar evde yaptıkları Alevi inancında 'Niyaz' olarak bilinen yağlı ekmek protestoya katılanlara Belediye Başkanı Edibe Şahin'in de aralarında olduğu kadınlar tarafından dağıtıldı. Protestoda kadınlar ziyarette mum yakarak dua ederken, bazılarının gözyaşlarını tutamadığı görüldü.

DHA'nın haberine göre, BDP Tunceli İl Başkanı Ergin Doğru, Gola Çetu ziyaretinin yıkılmak istenmesi ile Madımak'ta aydın ve sanatçıları yakanların aynı zihniyette olduğunu düşündüklerini söyledi. Doğru, "Bizler mahkemenin kararının salt hukuk kurallarına dayalı bir karar olduğunu düşünmüyoruz. Verilen karar İstanbul 'da köprüye Alevi celladı Yavuz ismini koymakta beis görmeyen zihniyetin tezahürüdür. Köprüye Alevi celladının ismini vermekten çekinmeyenlerin kutsallarımıza saygı göstermesini beklemiyoruz. Ama bu yanlış kararı alanlar bilmelidir ki; Dersimler inancına uzanan bu saldırıya asla sesiz kalmayacaktır. Baraj ile adım adım yok edilmek istenen doğamıza ve kutsallarımıza yönelik bu saldırılara karşı direneceğiz ve demokratik mücadelemizi sürdüreceğiz" dedi.

BDP İl Başkanı Doğru, DSİ'nin açtığı davayı geri çekmesi gerektiğini belirterek, "Oluşan tepkiler karışısında DSİ yetkilileri ve bakanlığın yaptığı açıklamaları yeterli bulmuyoruz. Açıklamalarda söz vermek yerine yetkililer sorunun çözümü için gerekli olan adımları atmalıdır. Öncelikle başlatılan hukuki süreç sonlandırılmalı dava geri çekilmelidir. Atılacak öncelikli adım DSİ tarafından hukuki sürecin sonlandırılması ve davanın geri çekilmesi bizler için en doğru yoldur. Bu süreçlerden sonra Gola Çeto halkın hizmetinde olan Dersim belediyesine devredilmelidir" dedi.

http://www.yapi.com.tr/haberler/tuncelide-gole-cetu-protestosu_110256.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!