Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU
İLİŞKİLİ HABERLER

38 Yıllık Rüya Gerçek Oluyor

Tünelin Ucunda Işık Göründü

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, 29 Ekim’de tamamlanması planlanan Ankara-İstanbul Yüksek Hızlı Tren (YHT) hattının işletmeye alınmasıyla İstanbul ile Ankara arasındaki mesafenin 3 saatte alınabileceğini belirtti.

yapi.com.tr
Tünelin Ucunda Işık Göründü

Daha hızlı gelişecek

Marmaray hattında da incelemelerde bulunduğunu hatırlatan Yıldırım, bu projede de bir sorun olmadığını söyledi. TCDD Genel Müdürlüğüne ilişkin yasanın TBMM’den geçtiğini anımsatan Yıldırım, “Tarihi bir dönüşüme de imza attık. Bundan böyle demiryolları çok daha hızlı gelişecek, çok daha hızlı büyüyecek. Millet devlet el ele demiryollarını tekrar ülkemizin prestijli kurumu haline getireceğiz” diye konuştu. Daha sonra tünele girerek, kırma makinesiyle son delme işlemini yapan Yıldırım, operatöre bahşiş verdi. Pasta kesen Yıldırım ve beraberindeki bürokratlar ile basın mensupları, tünelin bulunduğu yerden Eskişehir’e konvansiyonel trenle döndü.

Yüzde 25'i tünel, viyadük ve köprü

Öte yandan TCDD Genel Müdürlüğünden yapılan açıklamaya göre, YHT teknolojisi konusunda dünyada 8, Avrupa’da 6. sırada olan Türkiye’de, Ankara-İstanbul YHT Projesi’nin Ankara-Eskişehir kesimi 13 Mart 2009’da işletmeye açılmıştı. YHT’lerin işletmeye alınması ile Ankara-Eskişehir arasında otobüsle ulaşımın payı yüzde 55’ten yüzde 10’a, özel araçla ulaşımın payı yüzde 37’den yüzde 18’e düştü. Trenin, bu hat üzerindeki payı ise yüzde 8’den yüzde 72’ye yükseldi. Ankara-Konya YHT hattının 24 Ağustos 2011 tarihinde işletmeye açılmasıyla da ulaşımda otobüsün payı yüzde 70’ten yüzde 18’e, yüzde 29 olan özel araç payı ise yüzde 17’ye düştü. Bu hatta taşıma payı olmayan tren ise YHT sonrası yüzde 65 pay aldı. Eskişehir-Konya YHT hattı 23 Mart 2013 tarihinde işletmeye açıldı. Otobüsle 5.5 saat olan iki kent arasındaki seyahat süresi 2 saate indi. Eskişehir-İstanbul YHT hattı ise 250 kilometre hıza uygun çift hatlı, elektrikli, sinyalli ve yüksek düzeyli teknolojiyle inşa ediliyor. Hattın yaklaşık yüzde 25’i tünel, viyadük ve köprülerden oluşuyor. Hat üzerinde toplam 38 kilometre uzunluğunda 26 tünel bulunuyor. Bugüne kadar 10 milyondan fazla insanın seyahat ettiği YHT’ye ilişkin bin 500 kişi üzerinde yapılan araştırmaya göre, katılımcıların yüzde 95’i YHT’lerin konforundan, hızından ve ergonomisinden memnun olduğunu belirtti.

Ankara'dan Sivas, Bursa ve İzmir'e YHT

Ankara-İstanbul YHT hattı, Marmaray ile birlikte 2013 sonbaharında hizmete açılacak. Yapımına başlanan Ankara-Sivas, Ankara-Bursa ve Ankara-İzmir YHT hatlarında ise çalışmalar sürüyor. Kısa vadede Ankara merkezli oluşturulan çekirdek demiryolu ağıyla 15 il YHT ile birbirine bağlanacak.

TÜMÜNÜ GÖSTER HABERİN DEVAMI:   1  |   2
http://www.yapi.com.tr/haberler/tunelin-ucunda-isik-gorundu_107908.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!