Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Tüp Geçit'e En İyi Teklif 89.6 Milyar Yenle Taisei-Kumagai Gumi-Gama-Nurol'dan

Marmaray ihalesine katılan konsorsiyumların mali teklif bedelleri açıklandı. Buna göre, Taisei-Kumagai Gumi-Gama-Nurol ortak girişimi 89 milyar

Dünya



b>Marmaray ihalesine katılan konsorsiyumların mali teklif bedelleri açıklandı. Buna göre, Taisei-Kumagai Gumi-Gama-Nurol ortak girişimi 89 milyar 668 milyon 610 bin Japon yeni, Obayashi-Yapı Merkezi-Metiş-Kiska ortak girişi ise 96 milyar 996 milyon Japon yeni teklif verdi. Bu arada Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, İstanbullular'a deniz otobüslerinin yüzde 30-50 arasında ucuzlayacağı müjdesini verdi.
Bakan Yıldırım, DLH Toplantı Salonu'nda düzenlediği basın toplantısıyla, Boğaz Tüp Geçişi Projesi ihalesine katılan konsorsiyumların mali teklif bedelleri açıkladı. "Bugün 100 yıllık bir projenin gerçekleşmesine bir adam daha yaklaşmış bulunuyoruz" diyen Yıldırım, Marmaray Projesi Boğaz Geçişi için 3 ortak girişimden teklif alındığı ve inceleme sonucu teknik gerekleri karşılamayan bir grubun teklifinin elendiğini hatırlattı. Yıldırım, 20 Aralık 2003 tarihinde açılan mali tekliflerin yapılan ön değerlendirmeler sonucu, Taisei-Kumagai Gumi-Gama-Nurol ortak girişiminın 89 milyar 668 milyon 610 bin Japon yeni, Obayashi-Yapı Merkezi-Metiş-Kiska ortak girişinin ise 96 milyar 996 milyon Japon yeni teklif verdiğini açıkladı. Bu bedellerin teklif bedeli olup, sözleşme bedelinin Japon kredi kuruluşunun onayının ardından kesinleşeceğine dikkat çeken Yıldırım, "İhale Komisyonumuz mali teklifleri, mali teklif değerlendirme prosedürüne göre değerlendirmeye devam edecektir. Bu çalışmanın önümüzdeki hafta itibariyle tamamlanarak kredi kuruluşuna gönderilebilecektir. Onayı müteakip en düşük değerlendirilmiş teklif fiyatını veren ortak girişim belirlenmiş olacak ve sözleşme görüşmelerine davet edilecektir" dedi.

Projenin temelini planlanan takvime göre 2004 yılının ilk çeyreği içerisinde gerçekleştirilebileceğini belirten Yıldırım, projenin 2. aşaması olan banliyö hatlarının yüzeysel metroya dönüştürülmesi ile ilgili olarak da Avrupa Yatırım Bankası'ndan kredinin temin edildiğini ve 2004 yılında da bu konuda çalışmaların başlayacağını kaydetti. Yıldırım, 3.aşama için ise şu aşamada ciddi bir girişimlerinin olmadığını ifade etti. 4.5 yılda tamamlanması öngörülen 76 kilometrelik metro sistemiyle, İstanbul'un trafiğinin rahat bir nefes alacağını ve Türkiye'nin ulusal demiryolu ağına önemli katkı sağlayacağını vurgulayan Yıldırım, "Bu proje başta İstanbul halkı olmak üzere ülkemize hayırlı uğurlu olsun" dedi.

Gazetecilerin sorularını cevaplayan Yıldırım, teklif tutarları üzerinde bir pazarlık olabileceğini ancak 'pazarlık yapıldı, inilmedi' diye de ihaleyi bozma niyetlerinin olmadığını belirtti. Yıldırım, bir soru üzerine, gemi yakıtlarında ÖTV'lerin sıfırlanmasının bilet fiyatlarına yansıyacağını söyledi. Yıldırım, "İDO Genel Başkanı yanıma geldi ve yüzde 30 ile 50 arasında indirim yapacaklarını söyledi. Bu uygulama deniz taşımacılığında canlanmayı da beraber getirecektir" dedi.

http://www.yapi.com.tr/haberler/tup-gecite-en-iyi-teklif-89-6-milyar-yenle-taisei-kumagai-gumi-gama-nuroldan_8460.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!