Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Tüpraş, Mayıs Sonunda Satılıyor

Tüpraş’ın yüzde 51 hissesinin blok satışı için Mayıs sonunda ihale açılmasının planlandığı bildirildi. Tüpraş’a büyük Rus petrol şirketlerinin de t

NTV-MSNBC



b>Tüpraş’ın yüzde 51 hissesinin blok satışı için Mayıs sonunda ihale açılmasının planlandığı bildirildi. Tüpraş’a büyük Rus petrol şirketlerinin de teklif vereceği belirtiliyor.

Özelleştirme programı çerçevesinde blok satışı öngörülen Türkiye’nin en büyük şirketi Tüpraş için ihale, Mayıs ayı sonunda açılacak. Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’ndan (ÖİB) Borsa’ya gönderilen açıklamaya göre, şirketin minimum yüzde 51 oranındaki hissesinin blok satış yöntemiyle özelleştirilmesine ilişkin ihalenin bu süreye kadar açılması için çalışmalara hız verildiği belirtildi.

ÖİB’den Borsa’ya gönderilen açıklamayla, özelleştirilmesine hız verildiği duyurulan Tüpraş’ın, ilk olarak yüzde 1.64’ü Mayıs 1991’de halka arz edildi. İkinci ve daha büyük çaplı halka arz ise 2000 yılının Nisan ayında oldu. ÖİB portföyündeki Tüpraş hisselerinin yüzde 31.5’i yurtiçi ve yurtdışı piyasalarda yatırımcılara arz edildi. Böylece, şirketin toplam halka açıklık oranı yüzde 34.24’e ulaştı.
Tüpraş’ta kalan kamu hisselerinin stratejik yatırımcıya blok satış yöntemiyle satılması uzun süredir özelleştirme hedefleri arasında yer alıyor.

FT: RAFİNERİ DÜNYASINDA YILDIZ
Bu arada, İngiliz Financial Times gazetesinde, Tüpraş ile ilgili bir yazıda, şirketin, hükümetin 4 milyar dolarlık özelleştirme programında, en çekici unsurlardan biri olduğu ifade edildi.
“Rafineri dünyasında bir yıldız” başlıklı yazıda, Tüpraş’ın 4 tesisi ile türkiye’nin toplam rafineri kapasitesinin yüzde 86’sını oluşturduğu ve petrol ürünleri talebinin yüzde 75’ini karşıladığı ifade edildi.
Metin Münir imzalı yazıda, Tüpraş’ın yıllık 27.6 milyon top kapasitesi ile Avrupa’nın 7. büyük rafinerisi olduğu ve tekel olmasının yanısıra, Ortadoğu’daki petrol kaynaklarına yakınlığı, karlılığına katkıda bulunan varil başına yüksek rafinasyon marjini gibi diğer avantajları da bulunduğu ifade edildi.

RUS DEVLERİ İLGİLENİYOR
Tüpraş’ın ikincil halka arzını, ABD’li yatırım bankası Schroder Salamon Smith Barney (SSSB) ile gerçekleştiren Garanti Yatırım’ın Genel Müdürü Metin Ar, “Eğer özelleştirmede ciddi iseler, Tüpraş onların teklif edebileceği en iyi mal varlığı olacaktır” dedi.
Ar, teklif verecekler arasında Rus petrol şirketlerinin yer alacağını ancak Türkiye’nin stratejik bir önemi olan Tüpraş’ı Ruslar’a satıp satmayacağı konusunda kuşkulu olduğunu ifade etti.
Global, Menkul Değerler’in petrol ve doğalgaz uzmanı Alper Paksoy da, bütün büyük Rus petrol şirketlerinin Tüpraş ile ilgilendiğine inandığını belirterek, “Tüpraş’a petrol sağlamak için yıllık anlaşmalar imzalayan, Rusya’nın beşinci büyük petrol şirketi Tatneft’in bile teklif vermesini bekliyorum” dedi.
Paksoy, Rus şirketlerinin “ciddi rezervlere” sahip olduğunu ancak bunu işleyecek altyapı konusunda eksikleri bulunduğunu ifade etti.
Rus şirketlerinin, petrollerini Tüpraş’ta işleyerek dünya pazarlarına satmayı planladığı, ancak şirketin çıkarları ve uzun vadeli gelişimi konusunda fazla duyarlı olmadığı da ifade ediliyor.

5 MİLYAR DOLARLIK SATIŞ
Tüpraş’ın 2001 yılında 188.6 trilyon lira olan net karı, 2002 yılında yüzde 7.8 oranında gerileyerek 173.9 trilyon liraya düştü. Şirketin karrındaki reel düşüş ise yüzde 29.5 oldu.
Dolar bazında da 2001 yılında 154 milyon dolar olan net kar geçen yıl 115 milyon dolara geriledi. Tüpraş’ın satışları ise 2001’de ve geçen yıl 5.1 milyar dolar seviyesinde bulunuyor.

http://www.yapi.com.tr/haberler/tupras-mayis-sonunda-satiliyor_3891.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!