Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Türkiye Bu Konser Salonunu Bekliyor!

"Maslak'ta bir kültür merkezi yapılacak. Çok büyük bir yapı olacak. İstanbul hatta Türkiye ondan bahsedecek..." derken temeli atılan hatta inşaatının yüzde 80'i tamamlanan yapı şimdi yıkılıyor ve yerine "Ayazağa Kültür ve Kongre Merkezi" yapılıyor. Birçok tartışmayı da beraberinde getiren bu yapı, çok amaçlı salonuyla da gündemde... Çünkü salon,

NTV
Türkiye Bu Konser Salonunu Bekliyor!

BR>
Şu anda Türkmall'ın hazırladığı ve onayladığı belirtilen projeyi görmediğim gibi; mevcut yapının yıkılıp yıkılmayacağını da bilemiyorum. Açıklamada bu konuda da bilgi yok.

Türkmall kaç metrekare yapı inşa edecektir. Açık değildir. Çok amaçlı salonlar ve sanata tahsis edilecek alanlar büyüklükleri açıkça belirtilmedikçe, istenen her boyutta yapılabilir.

Adı söylenen salonların kapasiteleri, mevcut yapıdaki kapasiteleri ne oranda karşılıyor, açık değildir. Bence maalesef; Kültür Bakanlığı ikna edici bir açıklama yapamamıştır."

Hıncal Uluç, diğer yazısında ise Ayazağa'nın gidişatının hâlâ karanlık olduğunu belirtiyor.

Kültür Bakanı Günay onayı mimar Tekeli'nin verdiğini; Tekeli ise onayının olmadığını ifade ediyor. Bu noktada kim haklı bilinmez ama yazıda geçen Tekeli'nin  "Bu alışverişçiler bana bir kez geldiler, sonra kayboldular.. Bizim yaptığımız her şeyi yıkıyorlar. Ne yapıyorlar bilmiyorum" sözleri dikkati çekiyor.

Uluç, söz konusu karmaşıklığı şöyle aktarıyor:

"Bakana demişler ki..  'Bu inşaatta projeye aykırı işler yapıldı. O yüzden durduruldu.. Bu sebeple yıkmak zorundayız.'

Doğan Hoca diyor ki... 'Külliyen yalan. Durdurma işini yapan zamanın Kültür Bakanı İstemihan Talay. Emri veren de Şakir Bey`e kızan Başbakan Bülent Ecevit...'

Açılan bir uluslararası yarışma sonunda dünya çapında bir mimari şirketinin hazırladığı proje ve gene dünya çapında üç akustik uzmanının planladığı konser salonu, milyonlarca dolar harcanmışken ve bitimi için çok az işi kalmışken yıkılıyor..

Efendim 'Köhneleşmiş bu tür konser salonları..' Alış veriş şirketi sahiplerinin bakana söyledikleri bu..

Tabii.. Milletin ayakta ve belediye otobüsünde gibi birbiri üstünde rock konseri izleyeceği bir alan çok daha sık dolar ve çok daha fazla para kazanır.. Senfoni salonu ne ola ki.. Yık gitsin.."

AKP iktidarı ile birlikte kültür-sanata ilgi azaldı!  

"Sanata en çok yatırım yapan ülke Kanada. ‘Statistics Canada’ya göre; geçen yıl sahne sanatlarını izlemek için toplam 980 milyon dolar harcamış. Calgary ve Banff şehirlerinin bulunduğu Alberta eyaleti ise, sanat etkinlikleri ve ürünlerine yönelik yapılan kişi başı 800 dolar harcamayla ülke lideri..."

Bu sözler Serhan Bali'ye ait...

Bali, İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı’nın düzenlediği Uluslararası İstanbul Müzik Festivali’nin danışma kurulunun sürekli üyesi aynı zamanda köşe yazarı... Kendisinin engin müzik bilgisi ve eleştirileri Türkiye'ye yeni bir boyut kazandıracağa benziyor.

Ayazağa Kültür Sanat Merkezi hakkında da görüşüne başvurduğumuz Bali, yıkılacak olan senfoni salonunun çok daha görkemli olacağını ama şimdiki projenin de gayet olumlu çizgilerde içerisinde bulunduğunu; Bakan Günay'ın da oldukça özverili çalıştığının altını çiziyor.

Kangren olarak kalmasındansa bu şekilde sonuçlanması olumlu

"Ayazağa’da yıllar süren çözümsüzlük ortamında yeni proje bence kabul edilebilir bir kültür sanat seçeneği önümüze sunuyor. Yıkılacak olan büyük senfoni salonu çok daha görkemli olacaktı belki ama izin verilenden daha büyük yapıldığı ve tarihi dokuyu bozduğu gerekçesiyle yapımı durdurulmuştu. Kültür Bakanı’nın burada özverili çalışmasını not etmek lazım. Bu kriz ortamında bu devasa kültür sanat yatırımını üstlenecek kimseyi bulamayınca o da çareyi anlaşılan kaliteli alışveriş mekanları inşa eden bir firmaya kompleksi bir kültür-sanat-alışveriş projesi olarak yeniden kurgulatmakta bulmuş. Kangren olarak kalmasındansa bu şekilde bitirilmesini yine de olumlu karşılıyorum."

Bali, kültür merkezinin üstün bir akustik projelendirmeyle inşa edildiği takdirde, konser salonunun yerin 14 metre altında yapılacak olmasının herhangi kötü bir sonuç doğurmayacağı düşüncesinde...

"Sonuçta konser salonları zaten her tarafı kapalı kutu gibi mekanlardır. Salona girmek için merdiven inmişsiniz veya çıkmışsınız fazla önemi yok. Eski projede toplam kapasite 2 bin 500’dü şimdi bin 200 kişiye indirilmiş. Yüklenicinin kar da etmeyi planladığı bir projede zaten bundan büyük bir senfoni salonu inşa edilmesini bekleyemeyiz. Ben bir sorunun çözülmesi anlamında gelinen bu noktayı olumlu buldum."

Türkiye'de son on yıldır özellikle AKP iktidarı ile birlikte kültür ve sanat devletin ilgisinden çıktığını, özel sektör ve vakıflar sayesinde bütçe ayrıldığını söylüyor.

'Devletin 2010'da İstanbul'u salonsuz bırakması en büyük kusur'

"Devletin boşalttığı bu alan bugün kısmen sosyal demokrat belediyeler ama ağırlıklı olarak kültür sanat yatırımlarıyla öne çıkan özel sermaye ve yine onların inisiyatifiyle kurulan vakıflar tarafından doldurulmaya çalışılıyor. Devletin sanat müziği icrası alanında son yedi yıl içinde yaptığı en önemli iki hamle, Samsun Operası’nı en sonunda açmak ve Cumhurbaşkanlığı SO başta olmak üzere önde gelen devlet senfoni orkestraları ve devlet operalarına kadro vermek oldu. Böylece hem bu kurumlar gençleşti hem de yeni mezun genç müzisyenler iş güç sahibi oldu. Ama AKM’nin üzerine düşmemesi ve 2010’da İstanbul’u salonsuz bırakması en büyük kusurudur." 

'Konser salonları, tıpkı havaalanları gibi çok prestijli'

Dünyada konser salonu izleyicisi belki azalıyor, yaşlanıyor ama konser ve opera salonları hala pek çok gelişmiş ve gelişmekte olan ülkenin en önemli prestij göstergelerinden biri olmayı sürdürüyor. Bir şehir nasıl gurur duyacağı bir havaalanına sahip olmak istiyorsa dünyada adından söz ettirecek o şehrin simge yapılarından birine dönüşecek konser-opera salonu yaptırmayı da o denli önemsiyor.

Bali, Dubai, Abu Dabi, Doha gibi Arap şehirlerinin de bu trene dahil olduğunu söylüyor. "Konser ve opera salonları gelişmiş bir şehrin dediğim gibi tıpkı havaalanı gibi prestij binalarıdır." diyen Bali, şehrin çağdaş ve modern olduğunu göstermek isteyen yöneticilerin, en kısa zamanda bir fon oluşturup şehre böyle bir yapı kazandırmak istediklerini vurguluyor.

 

 

TÜMÜNÜ GÖSTER HABERİN DEVAMI:   1  |   2  |   3
http://www.yapi.com.tr/haberler/turkiye-bu-konser-salonunu-bekliyor_76103.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!