Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Türkiye "Şeffaflık"ta 53'üncü!

Türkiye, "2013 Yolsuzluk Algısı Endeksi"nde 54'üncülükten 53'üncülüğe yükseldi.

yapi.com.tr
Türkiye "Şeffaflık"ta 53'üncü!

Uluslararası Şeffaflık Örgütü, "2013 Yolsuzluk Algısı Endeksi"ndeki yolsuzluk sıralamasında Afganistan, Kuzey Kore ve Somali zirvede yer alırken, Danimarka ve Yeni Zelanda yolsuzluğun en az yapıldığı ülkeler oldu.

Dünya Gazetesi'nin haberine göre, Uluslararası Şeffaflık Örgütü'nce (Transparency International) hazırlanan "2013 Yolsuzluk Algısı Endeksi", Federal Basın Merkezi'de yapılan basın toplantısıyla açıklandı. Uluslararası Şeffaflık Örgütü Almanya Bölümü Başkanı Edda Müller, Almanya'da özellikle "dürüst siyaset" için adımlar atılması gerektiğini söyledi.

Son dönemde Almanya'da lobicilik alanında kaygı verici trendlerle karşı karşıya kalındığını söyleyen Müller, siyaseti etkilemeye çalışan lobilerin kayıt altına alınması, faaliyetlerinin kontrol edilmesi, ünlü siyasetçilerin görevleri sonunda iş dünyasına geçmek için 3 sene beklemesi önerilerini gündeme getirdi.

Uluslararası Şeffaflık Örgütü Başkanı Huguette Labelle de yolsuzlukların cezasız kalmasına artık son verilmesi gerektiğini vurgularken, "Mevcut yasal boşluklar ve hükümetlerin gerekli siyasi iradeyi göstermemeleri, hem ülkelerin kendi içinde hem de ülke sınırlarını aşan yolsuzluk olaylarının artmasına yol açıyor. Yolsuzluk yapmış olanların cezasız kalmasına son vermek için çabaların yoğunlaştırılması çağrısında bulunuyoruz" ifadelerini kullandı.

Uluslararası Şeffaflık Örgütü, 177 ülkede kamu sektörünü mercek altına aldığı raporda, yolsuzlukların dünya genelinde büyük bir sorun olmaya devam ettiği belirtildi. "Kara para aklama ile mücadele, siyasetin finansmanının yolsuzluklardan arındırılması, kamu kurumlarında daha fazla şeffaflık" için tüm dünyanın bir an önce harekete geçmesi çağrısını yapıldı.

Araştırmalar ile anket ve uzman görüşlerine dayanarak hazırlanan endekste, ülkelere 0 ile 100 arasında değişen puanlar verildi.

Mükemmel ülke yok

Bu arada yolsuzluğa karşı en etkin önlem alan, kurumları şeffaflaştıran ülkelerin daha fazla puan aldığı rapora göre, yolsuzlukla mücadelede "mükemmel" sayılabilecek bir ülke bulunmuyor. "2013 Yolsuzluk Algısı Endeksi"nde yolsuzluk konusunda "en temiz" ülkeler Danimarka ve Yeni Zelanda; "yolsuzluğun en fazla yaygın" olduğu ülkeler ise Afganistan, Kuzey Kore ve Somali oldu.

Danimarka ve Yeni Zelanda, 100 üzerinden 91 puan alırken, Afganistan, Kuzey Kore ve Somali 8'er puanda kaldı. Raporda ülkelerin üçte ikisinin yolsuzluk konusunda ortalamayı oluşturan 50 puanın altında bulunduğu vurgulandı.

Türkiye'de iyileşme var

Geçen yıl yolsuzlukla mücadelede iyileşme görülen Türkiye, puanını 50'ye yükseltti. Böylece Türkiye; İtalya, Yunanistan ve Brezilya'dan daha iyi bir konumda yer alarak, 177 ülke arasında 53'üncü oldu. Türkiye geçen yıl 54'üncü sırada yer almıştı.

Avrupa'da yolsuzlukların en yaygın olduğu ülke ise mali krizden çıkmaya çabalayan Yunanistan... Geçen yıl 36 puan ile 94'üncü sırada bulunan Yunanistan, gerçekleştirdiği reformlarla bu yıl puanını 40'a, sıralamasını da 80'e yükseltti. Bu iyileşmeye rağmen Yunanistan, Avrupa Birliği'nde (AB) yolsuzluğun en yaygın olduğu ülke olmaya devam ediyor. Yunanistan'ı ise sırasıyla Bulgaristan ve Romanya takip ediyor.

AB'de yolsuzluk mücadelede gerileme olan ülkelerden biri de mali krizden çıkmaya çalışan İspanya. 2012 yılında 65 puanla 30'uncu sırada bulunan İspanya, bu yıl 6 puan kaybederken, sıralamada 40'ıncı sıraya geriledi. AB'nin en büyük ekonomisi Almanya ise geçen yıla göre bir sıra yükselerek, bu yılki endekste 12'nci sırada yer aldı.

http://www.yapi.com.tr/haberler/turkiye-seffaflikta-53uncu_114570.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!