Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Türkiye ve Dünyada Nükleer Enerji 2018 Raporu Açıklandı

İstanbul Nükleer Karşıtı Platform “Türkiye ve Dünyada Nükleer Enerji 2018” raporunu açıkladı. Mersin ve Sinop’ta planlanan nükleer santrallara verilen yüksek fiyatlı alım garantilerinin önümüzdeki 20 yıl boyunca ekonomiye 110 milyar dolarlık ek yük getireceğine dikkat çekilerek “ekonomiye pranga vuracağı” belirtildi.

yapi.com.tr
Türkiye ve Dünyada Nükleer Enerji 2018 Raporu Açıklandı

Türkiye ve Dünya’da Nükleer Enerji 2018 raporu çarpıcı veriler içeriyor. Santrallara karşı açılan davaların sürdüğü anımsatılan raporda “Türkiye’nin geleceğini riske atmayın” uyarısında bulunuldu. Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı’nın verilerine de yer verilen raporda, dünyada 1996 yılında nükleer santralların elektrik enerji üretiminde payının yüzde 17.5 olduğu, bugün bu rakamın 10.3’e düştüğü, 2050 yılına gelindiğinde ise bu oranın yüzde 3’e kadar gerileyeceği ifade edildi.

Fatura artacak
Cumhuriyet'ten Hazal Ocak'ın haberine göre raporda, “Planlanan nükleer santrallar devreye girerse Türkiye, diğer kaynaklara göre 2-3 kat pahalı olan nükleer santrallardan üretilen elektriği almak zorunda kalacak; bu da hem sanayi hem de konutlarda elektrik fiyatlarını artıracak. Elektrik piyasasında 2018 yılında oluşan ortalama fiyat, kilovatsaat başına 4 sent civarındayken, Mersin’deki santrala verilen alım garantisi 12.35 sent, Sinop’taki santrala verilen ise 10.8 sent. Yabancı şirketlerin Türkiye’de kurdukları santrallara ödenecek bu parayla enerji ithalatı faturası da aslında büyüyecek” ifadelerine yer verildi.

‘Yüzde 3’e gerileyecek’
Dünyadaki nükleer enerjiye ilişkin bilgilere de yer verilen raporda “Nükleer endüstri ve sözcüleri aksini söylese de dünyada nükleer enerjinin önemi ve üstlendiği rol giderek azalıyor. Nükleer santralların dünyada elektrik enerjisi üretiminde payı 1996’da yüzde 17.5’di. Bugün bu oran yüzde 10.3’e gerilemiştir. Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı’nın (UAEA) kendi raporlarında da belirttiği gibi, 2050 yılına gelindiğinde bu oran en iyi olasılıkla yüzde 6, kötü senaryoda ise yüzde 3’e kadar gerileyecektir” denildi.

Haberin tamamına linkten  ulaşılabilir...

http://www.yapi.com.tr/haberler/turkiye-ve-dunyada-nukleer-enerji-2018-raporu-aciklandi-_170034.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!