Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

“Türkiye'de Konutun Küçülmesi Gerekiyor”

MESA Mesken Sanayii A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Erhan Boysanoğlu, geçen yılın aynı dönemi ile kıyaslandığında bu yılın ilk 6 ayında sektörde konut sayısı olarak yüzde 9 civarı bir büyüme olduğunu, fakat konut metrekaresinde yüzde 8 düşüş gerçekleştiğini bildirdi.

yapi.com.tr / AA
“Türkiye'de Konutun Küçülmesi Gerekiyor”

Fotoğraf: AA

MESA Mesken Sanayii A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Erhan Boysanoğlu, geçen yılın aynı dönemi ile kıyaslandığında bu yılın ilk 6 ayında sektörde konut sayısı olarak yüzde 9 civarı bir büyüme olduğunu, fakat konut metrekaresinde yüzde 8 düşüş gerçekleştiğini bildirdi.

AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Erhan Boysanoğlu, küresel ekonomik krizin de etkisiyle 2008 ve 2009 yıllarında konut sektöründe negatif büyüme yaşandığını hatırlattı.

2010 yılının ilk 6 ayında yüzde 9 civarı bir büyüme olduğunu kaydeden Boysanoğlu, ''Çok enteresan; bu büyüme konut sayısı anlamında oldu. Ama konut metrekaresinde de tersine, yüzde 8 gibi bir düşüş oldu. Yani bu şu anlama geliyor; küçük konuta yönetme başladı. Bu da önemli ve doğru bir adım bence. Türkiye'de konutun küçülmesi gerekiyor'' diye konuştu.

Türkiye'de A-B-C plus her sınıfta konuta ihtiyaç olduğunu anlatan Boysanoğlu, en çok ihtiyacın da ucuz konuta olduğunu kaydetti. Boysanoğlu, ucuz konut ise mortgage sistemi hala bütün dallarıyla devreye sokulmadığı için gerektiği kadar üretilmediğini ifade etti.

Arsa bedeli fiyatları artırıyor

İnşaat maliyetlerine göre konut fiyatlarının artış gösterdiğini belirten Erhan Boysanoğlu, enflasyon düştüğü için inşaat-konut maliyetlerinde yılda yüzde 6-7 civarında bir artış olduğunu söyledi.

Türkiye'de konut sektöründe arsa bedellerinin çok yüksek olduğuna dikkat çeken ve satılan konutun yarı bedelinin arsa sahibine verildiğini kaydeden Boysanoğlu, şöyle konuştu:

''Sattığınız konutun yarı bedelini, götürüp arsa sahibine veriyorsunuz. Hatta satış rakamının bile. Yani bu böyle sürdüğü sürece, konut fiyatı artmayı sürdürecektir. Çünkü arsa yok. Arsa bedelleri yüksek olunca fiyatı rahatlatmak için nereye yükleniliyor bu sefer; inşa kısmına, yani işin esas reel kısmına. Bunda da kaliteyle oynanmaya başlanıyor. Bu hoş bir olay değil. Avantajı olan hep arsa sahipleri, arsa sahipliğinin getirisi büyük. Onlar da kendisini müteahhit zannedip, bölgenin gerçekten potansiyeli var mı, yok mu bakılmaksızın, sahip oldukları araziye projeyi yapıyorlar. Arsa bedeli avantajıyla, satış sırasında bir kriz olması halinde fiyatlarla oynayabiliyorlar. Bu, başkasının arsasını almaya çalışana kadar devam ediyor. Yapım sonrası servisi veremedikleri için de bir süre sonra silinip gidiyorlar''.

TÜMÜNÜ GÖSTERSONRAKİ SAYFA HABERİN DEVAMI:   1  |   2
ETİKETLER: gayrimenkul
http://www.yapi.com.tr/haberler/turkiyede-konutun-kuculmesi-gerekiyor_83866.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!