Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU
İLİŞKİLİ HABERLER

ÇEBİD: KKTC Su Temin Hattı...

Türkiye'den Borularda KKTC'ye Su Taşınacak

Türkiye’den borularla deniz altından Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne (KKTC) su getirilmesini öngören, ‘KKTC’nin Su İhtiyacının Karşılanmasına İlişkin Hükümetlerarası Çerçeve Antlaşması’ Lefkoşa’da KKTC Başbakanı İrsen Küçük ile Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek tarafından imzalandı.

Radikal Gazetesi
Türkiye'den Borularda KKTC'ye Su Taşınacak

Zorlu Töre (soldan sağa), İrsen Küçük, Derviş Eroğlu ve Cemil Çiçek anlaşmayı imzaladı.

Türkiye’den borularla deniz altından Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne (KKTC) su getirilmesini öngören, ‘KKTC’nin Su İhtiyacının Karşılanmasına İlişkin Hükümetlerarası Çerçeve Antlaşması’ Lefkoşa’da KKTC Başbakanı İrsen Küçük ile Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek tarafından imzalandı.

İmzaların atılmasıyla, Türkiye’den KKTC’ye borularla yılda 75 milyon metreküp su taşınmasını öngören projenin de ilk adımı gerçekleşmiş oldu. Buna göre, Mersin’in Anamur ilçesindeki Dragon Çayı üzerinde yapılacak Alaköprü Barajı’ndan KKTC’ye borular su getirilecek. Üç aşamada tamamlanacak projenin ilk ayağı olan Alaköprü Barajı’nın ihalesine çıkılırken, bu barajdan alınacak su Girne yakınlarındaki Geçitköy Barajı’na aktarılacak. Dört yılda tamamlanması hedeflenen projenin yaklaşık 450 milyon dolar olan maliyeti Türkiye tarafından karşılanacak.

İmza töreninin ardından konuşan KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, siyasete girdiği günden beri KKTC’ye su getirilmesi projesinin tartışıldığını ve başbakanlığı boyunca da Türk Başbakanları ile bu konuyu görüştüğünü anlattı. Projenin ihale safhasına girmiş olmasının önemine işaret Eroğlu, AK Parti iktidarına teşekkür etti. Projenin kaynağının hazırlanıp ihaleye çıkma aşamasına gelmesinin, projenin 4 yıl içinde tamamlanacağının göstergesi olduğunu belirten Eroğlu, “KKTC için iki stratejik öneme haiz proje var, bunlardan biri su, biri de elektrik” dedi.

Elektriğe ihtiyacı var

Eroğlu, elektrik konusunda KKTC’nin bugün kendi kendine yetmesine rağmen, gelişmekte olan turizm ve ekonomik faaliyetler dikkate alındığında deniz altından gelecek elektriğe de yakın zamanda ihtiyaç duyulacağına işaret etti. Türkiye’den gelen elektrik ve su ile KKTC’nin daha süratle kalkınan bir ülke durumuna geleceğini ifade eden Eroğlu, Türk hükümetine teşekkür etti. Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek de “Zaferle sonuçlanan Barış Harekâtı’nın yıl dönümünde anlamlı bir tören gerçekleştiriyoruz” diyerek, siyasi hayatı boyunca sayısız metnin altına imza attığını, ancak gururla bugün attığı imzanın hepsine bedel olduğunu vurguladı.

Çiçek, “Attığımız imza ise Barış Suyu Projesidir. Bir temenni vardır: ’Su gibi aziz ol’ diye... İnanıyoruz ki su gibi aziz olacak bu proje Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ndeki kardeşlerimize, eğer kalıcı barış sağlanabilirse de tüm ada halkına önemli bir kaynak olacak” dedi.

Projenin 450 milyon dolara mal olacağına dikkati çeken Çiçek, 150 milyon dolarlık enerji projesiyle birlikte suyun da gelmesiyle bu havzanın medeniyet havzası haline geleceğini söyledi. Cemil Çiçek, sonbaharda da projenin temelinin atılmasını diledi. (aa)

 

ETİKETLER: ekonomi
http://www.yapi.com.tr/haberler/turkiyeden-borularda-kktcye-su-tasinacak_81175.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!