Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Türkiye'nin Afet Gerçeği

Prof. Şükrü Ersoy’un yaptığı çalışmaya göre, doğal afetler arasında deprem Türkiye için en büyük tehdit durumunda. Depremi heyelan, su taşkını ve çığ izliyor Türkiye topraklarının yüzde 96’sı farklı oranlarda deprem, yüzde 25’i heyelan tehlikesiyle karşı karşıya. Nüfusun yüzde 70’i 1’inci ve 2’nci derece deprem bölgelerinde yaşıyor.

Milliyet Gazetesi
Türkiye'nin Afet Gerçeği

br />
Şükrü  Ersoy kimdir?

Antakya’da 1956 yılında doğan Ersoy 1980’de İstanbul Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü’nden mezun oldu. 2001’e kadar İstanbul Üniversitesi’nde öğretim üyesi olarak çalışan Ersoy, 2001’den bu yana Yıldız Teknik Üniversitesi bünyesinde görev yapıyor. Doğa Bilimleri Araştırma Merkezi’ni kuran Ersoy’un 100’ün üzerinde mesleki yayını ve iki kitabı bulunuyor. Ersoy, 2004’te Endonezya depremi sonrası kurulan tsunami araştırma ekibinde yer aldı.

8 milyon insan heyelan riski altında yaşıyor

Afet İşleri Genel Müdürlüğü verilerine göre, Türkiye topraklarının yüzde 25’i olan 194 bin kilometrekarede heyelan tehlikesi bulunuyor. Bu topraklarda yaşayan yaklaşık 8 milyon insan böyle bir risk altında. Bu sayı tüm nüfusun yüzde 11’ini oluşturuyor. 1980 ile 2000 yılları arasında 177 vatandaş toprak kaymalarının neden olduğu afet sonucu hayatını yitirdi.

Türkiye’nin çığdan en fazla etkilenen bölgeleri Doğu ve Kuzey Anadolu. Yaklaşık 600 adet olayın alansal dağılımı incelendiğinde özellikle Doğu Anadolu Bölgesi’nde etkili çığların yoğunluğunun diğer bölgelere oranla daha yüksek olduğu görülüyor. 1950 yılından günümüze çığ olaylarında her yıl 22 kişi hayatını kaybetti. Çığ olaylarının ilk kaydedildiği zamanlardan günümüze tutulan kayıtlara bakıldığında, her yıl artış gösterdiği görülüyor.

Yıllık ekonomik kayıp ortalama 1 milyar dolar

Afetlerin Türk ekonomisi üzerinde de yıkıcı bir etkisi var. Son 10 yılda birincil ekonomik kayıpların yılda 1 milyar doların üzerinde olduğu tahmin ediliyor. Bu tabloyu oluşturan afet istatistikleri de çarpıcı. Richter ölçeği ile şiddeti 5.5’in üzerinde olan yıllık deprem sıklığı 0.76 oranında. Bu Türkiye’yi dünyada 6. sıraya yerleştiriyor.
Afet nedeniyle yıllık can kaybı ortalama 950 kişi. Türkiye, bu ortalamayla da dünyada 3. sırada. Nüfusa oranla can kaybında dünyada 4. sırada yer alan Türkiye’nin yıllık ortalama afete maruz nüfusu ise 2 milyon 745 bin 757 kişi. Bu da dünyada 8. sıra anlamına geliyor.

TÜMÜNÜ GÖSTER HABERİN DEVAMI:   1  |   2
http://www.yapi.com.tr/haberler/turkiyenin-afet-gercegi_68568.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!