Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Türkiye'nin İnşaat Liderleri 2010 Araştırma Raporu

Deloitte'in Türkiye Müteahhitler Birliği İşbirliği ile hayata geçirdiği 'Türkiye'nin İnşaat Liderleri 2010' araştırma sonuçları Swissotel'de düzenlenen toplantıda açıklandı. 'Türkiye'nin İnşaat Liderleri 2010' araştırma raporuna göre, Türkiye'de inşaat sektöründe ilk 10 firmanın 2008'de 11 milyar 806 milyon lira olan toplam cirosu yüzde 6,6

yapi.com.tr / AA
Türkiye'nin İnşaat Liderleri 2010 Araştırma Raporu

br >
Körfez bölgesi

Körfez bölgesine ilişkin özel bir bölümün de yer aldığı raporda, Suudi Arabistan, Kuveyt, Umman, Bahreyn, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Katar olmak üzere 6 ülkeye ilişkin bilgilere yer verildi.

Bu 6 ülkenin nüfusunun Türkiye nüfusunun yarısı kadar olmasına rağmen, toplam GSMH'nın Türkiye'nin GSMH'sından yüzde 20 daha büyük olduğu bilgisinin yer aldığı raporda, krizden yaşanan olumsuz gelişmelerin çabuk atlatıldığı, bölgenin Türk müteahhitler için can simidi olacak, mega projelerin yer aldığı bir pazar olduğu görüşlerine yer verildi.

Suudi Arabistan'da 722 milyar dolar büyüklüğünde 700 projenin mevcut olduğu ve bunların yüzde 20'sinden fazlasının uygulama aşamasında, 2010-2011 için tahmin edilen ek gelecek projenin de 150 milyar dolar olduğu bilgisi verildi. Suudi Arabistan'da bu trendin 2012 ve 2013'de de takip ettiği düşünülürse, 2014'den önce 1 trilyon dolarlık dev bir pazar olduğu ifade edildi.

Raporda, bölgede ikinci ülkenin BAE olduğu ve bu ülkede inşaat sektörünün GSMH'ya katkısının yüzde 11'lere yaklaştığı bilgisi verildi. BAE'de kriz döneminde askıya alınan işlerin oranının yüzde 39'u bulduğu, ancak burada ciddi mega projelerin bulunduğu belirtildi.

Üçüncü dikkati çeken ülkenin ise Katar olduğu dile getirilen raporda, bölgenin en zengin ülkesi olan Katar'ın dünya doğalgaz rezervlerinin yüzde 14'üne sahip olduğu kaydedildi. Katar'ın inşaat sektöründe büyüme oranının yüzde 48 olduğu bildirildi.

Türk müteahhitlik firmalarının körfez ülkelerinde üstlendikleri işlere bakıldığında BAE 6 milyar 626 milyon TL ile ilk sırayı alırken, Katar 5 milyar 976 milyon TL ile ikinci, 4 milyar 958 TL ile Suudi Arabistan üçüncü, 2 milyar 929 milyon TL ile Umman dördüncü, 350 milyon TL ile Kuveyt 5,281 milyon lira ile de Bahreyn 6. sırada yer alıyor.

Türk müteahhitlik firmalarının toplam yurt dışı ciroları 2000-2009 yılları arasında 102 milyar 806 milyon lira iken, Körfez bölgesindeki toplam cironun 21 milyar 121 milyon lira olduğu belirtilen raporda, bu oranın Türkiye'nin yurt dışından aldığı projelerin yüzde 21'ine tekabül ettiği belirtildi. Raporda, 2000'li yılların başında Körfez bölgesinin payı yüzde 4'ler civarında iken, şimdi yüzde 20'leri aştığı ve can alıcı bir pazar haline geldiği kaydedildi.

Körfez ülkelerinde iş yapan firmaların aktivitelerine bakıldığında 6'şar firma BAE ve Suudi Arabistan'da, 5'er firma Katar ve Umman'da, 1 firma da Kuveyt'te iş yapıyor. Tekfen, Körfez'deki 6 ülkeden 5'inde, Stfa 4'ünde, Tav ve Yüksel ise 3'er ülkede faaliyet gösteriyor.

TÜMÜNÜ GÖSTER HABERİN DEVAMI:   1  |   2  |   3
http://www.yapi.com.tr/haberler/turkiyenin-insaat-liderleri-2010-arastirma-raporu-_85965.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!