Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Türkiye'nin Su Forumu'na Katkısı: İnşaat Şirketleri

Su hakkı savunucularının, İstanbul'da düzenlenen 5. Dünya Su Forumu'nun ana gündeminin "suyun ticarileştirilmesi" olduğuna dair savlarına gösterdikleri kanıtlardan biri, Forum'un düzenleyicilerinin büyük bölümünün sudan kâr eden, çoğunun da baraj yapan inşaat şirketleri olması.

bianet.org
Türkiye'nin Su Forumu'na Katkısı: İnşaat Şirketleri

Su hakkı savunucularının, İstanbul'da düzenlenen 5. Dünya Su Forumu'nun ana gündeminin "suyun ticarileştirilmesi" olduğuna dair savlarına gösterdikleri kanıtlardan biri, Forum'un düzenleyicilerinin büyük bölümünün sudan kâr eden, çoğunun da baraj yapan inşaat şirketleri olması.

Su Forumu'nu düzenleyen örgütün adı Dünya Su Konseyi. Konsey'in Ağustos 2008 tarihli listesine göre, Türkiye'den 34 üyesi var. Bunlardan üçü hükümet ya da yönetim bağlantılı kurumlar: İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ), Devlet Su İşleri (DSİ) ve Güneydoğu Anadolu Projesi.

Bir başka örgüt, Su Vakfı. Su Vakfı'nın başkanı İTÜ İnşaat Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Zekai Şen BM İklim Değişikliği Paneli (IPCC) üyesi, Suudi Arabistan'daki "Zemzem Araştırmaları ve Geliştirmeleri Enstitüsü"nün başdanışmanı; yazdığı birçok kitabın arasında "Kuranı Kerim ve Su Bilimi" de bulunuyor.

Bunun dışında kalan üyelerin hepsi, özellikle baraj, hidro elektrik santral yapımı ve enerji alanında çalışan inşaat şirketleri veya tedarikçileri.

Forum'u "yeşil ekran" kategorisinde düzenli olarak haberleştiren NTV haber kanalının bünyesinde olduğu Doğuş grubunun inşaat şirketi Doğuş İnşaat da bu üyelerden. Bir başka üye de Türk Müteahhitler Birliği. Su Konseyi üyesi Türkiye kökenli şirketler ve bağlantılı örgütler şöyle:

Age İnşaat ve Ticaret, Ahmet Aydeniz İnşaat, Ataç İnşaat, Aydıner İnşaat, Ceylan İnşaat, Doğuş İnşaat, Dolsar Mühendislik, Ecetur (Turizm ve inşaat), Göçay İnşaat ve Müeahhitlik, İçtaş İnşaat, İçkale Grup, İlci İnşaat, İsmail Çelik İnşaat, Kiska İnşaat, Koçoğlu İnşaat, Kolin İnşaat, Kurt İnşaat, Limak İnşaat, NTF (Eren İnşaat), Nurol İnşaat, Özaltın İnşaat, Özdemir İnşaat, Özkar İnşaat, Peker İnşaat, Sistem Elektromekanik Tesisler, Tekfen Holding, Türk Müteahhitler Birliği, Ünal Grup, Yöntaş İnşaat, Yüksel İnşaat.

Sponsorlar

Forum'un sponsorları arasında da, şu adlar var: Nurol İnşaat, Cengiz İnşaat, BM Mühendislik ve İnşaat, Age İnşaat, Sabancı grubunun enerji şirketi Enerjisa ve Danimarka kökenli pompa ve pompa motorları şirketi Grundfos.

Suyun Ticarileştirilmesine Hayır Platformu'nun üyelerinden, jeoloji mühendisi Tahir Öngür, dün (17 mart) bianet'e "Dünya Su Konseyi'nin üye bileşiminin ağırlığı, suyu piyasalaştıran ticari şirketler. Su Konseyi, dünyada suya ilişkin kapitalist pazarı örgütlemek için kurulmuş bir örgüt. Bugüne kadarki bütün forumlarda suyu nasıl ticarileştirilebileceği ve bunun nasıl meşrulaştırılabileceği tartışıldı" demişti.

http://www.yapi.com.tr/haberler/turkiyenin-su-forumuna-katkisi-insaat-sirketleri_67522.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!