Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

TÜSİAD Başkanından 'Uslu Çocuk Olmayacağım' Sinyali

Dünkü genel kurulda, TÜSİAD üyeleri arasında ‘baskı’ sözcüğü sık kullanıldı. İktidar baskısı birebir tarif edilmese de genel bir duruş da sergilendi. Arzuhan Doğan Yalçındağ’dan sonra Ümit Boyner de ilk konuşmasıyla ‘uslu çocuk’ olmayacağının fazlasıyla sinyalini verdi.

Radikal Gazetesi
TÜSİAD Başkanından 'Uslu Çocuk Olmayacağım' Sinyali

TÜSİAD’ın 40’ıncı genel kurul toplantısı bir milat olacak mıydı? Başbakan Erdoğan’ı ‘sinirlendirmeyen’, eleştirilerde ‘sınır koyan’ yeni bir patronlar kulübü mü olacaktı yoksa 40 yıldır olduğunu gibi bildiğini okumaya devam mı edecekti?

İlk sinyali Yüksek İstişare Konseyi Başkanı Mustafa Koç verdi: “Bir kısım dostlarımızın ülkede çok seslilik, alternatif çözümler sunma ve takipçisi olma konusunda kaygı duyduklarını görüyorum. Onlara bu kürsüden şu teminatı vermek istiyorum: TÜSİAD 39 yıldır olduğu gibi önüne koyduğu misyonu tümüyle yerine getirmeye devam edecektir. Bunun için yapılması gereken ne varsa yapılacak, söylenmesi gereken ne varsa söyleyecektir. Bu geçmişte de böyle olmuştur, gelecekte de böyle olacaktır.”

Dün bir gelenek daha yıkıldı ve yeni başkan konuşmasını ‘hazirun’a teşekkür etmekle bırakmayıp, vurucu bir konuşma yaptı. TÜSİAD’ın yeni Başkanı Ümit Boyner, “TÜSİAD dinamizmiyle, öncülüğüyle, cesaretiyle sadece kendisiyle yarışıyor” derken, şunları vurguluyor: “TÜSİAD Türkiye’nin en etkili, entelektüel çizgisi sağlam, bağımsız sivil toplum örgütüdür. TÜSİAD bir çıkar grubu değil, TÜSİAD Türkiye’nin en önemli baskı grubudur. Bu yüzden TÜSİAD iktidarlar ve muhalefet tarafından çok tavsiye edilmesine rağmen yıllardır sadece kendi işine bakamaz.”

Boyner Holding Yönetim Kurulu üyesi Ümit Boyner köşeli cümlelere aşina. Eşi Cem Boyner, TÜSİAD Başkanlığı sırasında verdiği demeçlerle rahmetli Turgut Özal’ı epey sinirlendirmişti. Cem Boyner’in, 1989’daki “TÜSİAD, Kanarya Sevenler Derneği değil” sözü TÜSİAD tarihine geçmişti. Karı koca Boynerler, Yeni Demokrasi Hareketi (YDH) ile de Türkiye’nin geleceğine dair söz söyleme hakkı istemişti ama sandıktan çıkamadılar. Dünkü genel kurulda, TÜSİAD üyeleri arasında ‘baskı’ sözcüğü sık kullanıldı. İktidar baskısı birebir tarif edilmese de genel bir duruş da sergilendi. Arzuhan Doğan Yalçındağ’dan sonra Ümit Boyner de ilk konuşmasıyla ‘uslu çocuk’ olmayacağının fazlasıyla sinyalini verdi.

Ne oldu bize?

Şunları söyledi Ümit Boyner:

“Hani biz bir köprüydük, medeniyetler ittifakı için örnek ülke bizdik. Hoşgörünün binlerce kültürün beşiğiydik, ne oldu bize? Sorunlarımızı birlikte çözmek yerine herkesten, her şeyden şüphe duyuyoruz. Konuşmuyoruz, bağırıyoruz. Dinlemiyoruz, dinleniyoruz. Gerçeklerle yüzleşmek yerine komplo teorileri üretiyoruz. Ne oldu bize? Niçin farklılıklarımızı zenginlik değil, zaafiyet olarak görüyoruz? Hepimiz huzura hasretiz. Gergin bir toplum olarak yaşamaktan yorulduk. Hepimiz daha müreffeh Türkiye istiyoruz. Gençlerimizin canını ve geleceğini daha güvende hissettiği, iş ve aş bulabildiği bir Türkiye istiyoruz. Korkularından, şüphelerinden sıyrılmış, kendine güvenen bir Türkiye özlüyoruz.

Kızılderili hikayesi

Meselelerimizi çözmeden hızla koşmaya çalışıyoruz. Beyaz adam ve kızılderili birlikte ata binerler dört nala... Kızılderili bir anda durur. Beyaz adam şaşırır ve sorar, “Neden durduk neyi bekliyoruz?” Kızılderili yanıt verir: “Çok hızlı gittik, ruhlarımız geride kaldı...” Çözemediğimiz sorunlar var. Çok derinde, halının altına yıllarca süpürülmüş. El ele vermezsek, sıkılmış yumrukları açıp el sıkışmazsak çözemeyeceğiz. Ruhlarımız rahat etmeyecek. TÜSİAD’a arka arkaya kadın başkan seçerken ülkemizin bir bölgesinde töre cinayetlerine kurban giden kadınlarımızı unutabilir miyiz? 18-30 yaş arası gençlerimizin yüzde 30’a yakını işsizken, gençleri unutabilir miyiz? Toplumla daha çok paylaşım ve iletişim içinde bir TÜSİAD hayal ediyorum. Türkiye’nin varlıklıları ve şanslıları diğerlerini geride bırakıp koşamaz. Bugünkü dünyada durup bekleyemeyiz, ama kimseyi geride bırakmadan elele ilerleyebiliriz.”

TÜMÜNÜ GÖSTERSONRAKİ SAYFA HABERİN DEVAMI:   1  |   2
http://www.yapi.com.tr/haberler/tusiad-baskanindan-uslu-cocuk-olmayacagim-sinyali_75969.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!