Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Tuzabat’ta Yürütmeye Durdurma Davası Açıldı

Milas’ın Tuzabat Köyü’nde, boksit madeni çıkarmak amacıyla hazırlanan proje için verilen ÇED gerekli değildir kararının iptali için, Muğla 1. İdari Mahkemesi’ne yürütmeyi durdurma davası açıldı.

yapi.com.tr
Tuzabat’ta Yürütmeye Durdurma Davası Açıldı

Milas’ın Tuzabat Köyü’nde, boksit madeni çıkarmak amacıyla hazırlanan proje için, Muğla Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından verilen ÇED gerekli değildir kararının iptali için, Muğla 1. İdari Mahkemesi’ne yürütmeyi durdurma davası açıldı.

BirGün’den Nevzat Çağlar Tüfekçi’nin haberine göre; yürütmeyi durdurma davaları, Milas Belediyesi ile içlerinde Köy muhtarı Mehmet Uğur Uygun’un da olduğu 24 Tuzabatlı bal ve tarımsal üreticinin vekâletiyle Muğla Barosu avukatlarından Tüze Çetinkaya ve Çağdaş Yörükoğlu tarafından yürütülecek.

Yürütmeyi durdurma talepli, duruşma ve keşif istemli olarak açılan davalarda; bölgenin Muğla orman Bölge Müdürlüğünce hazırlanan basralı alanlar haritasında, çam balı üretiminde ana unsur olan basra böceğinin doğal yaşam alanları olduğu, maden ocağından basralı çamların zarar göreceği belirtilerek, birçok kişinin bu geçim kaynağından mahrum kalacağı belirtildi.

Dava dilekçelerinde ayrıca, 3573 sayılı Zeytincilik kanuna göre zeytinlik alanların en az 3 kilometre yakınında kimyevi atık bırakan, toz ve duman çıkaran tesis kurulamayacağına ve işletilemeyeceğine dikkat çekilerek, “ÇED gerekli değildir” kararının verildiği maden sahasının ise zeytinliklere ve meyve bahçelerine 950 metre mesafede olduğu kaydedildi. Dava dilekçelerinde maden sahalarının su kaynaklarına en az 2 kilometre mesafede olması gerekirken; “ÇED gerekli değildir” kararının verildiği sahanın mevcut su kaynaklarına uzaklığının 1,9 kilometre olduğu ve ayrıca daha yakın mesafelerde üreticilere ait içme ve kullanma suyu amaçlı açılan artezyen kuyularının bulunduğuna dikkat çekildi.

Milas Belediyesi ve köylüler adına açılan yürütmeyi durdurma istemli davada, madenin işletmeye açılması halinde yaratacağı zararlar şu şekilde ifade ediliyor: “Söz konusu projenin işletmeye açılması halinde çok büyük çevre sorunlarına neden olacaktır. Büyük bir ormanlık alan ortadan kaldırılacaktır. Her ne kadar projede 4095 ağaç kesileceği belirtilse de kesilmesi gereken ve madencilik faaliyetinden zarar görecek ağaç sayısı bunun kat kat üzerinde olacaktır. Bitki örtüsü vehayvanların doğal yaşam alanı ile oksijen üreten ormanlar ortadan kalkacaktır. Büyük bir çevre kirliliğine neden olacaktır. Ayrıca mevzuatın amir hükümlerine de aykırılıklar içermektedir.”

Haberin tamamına linkten ulaşılabilir.

http://www.yapi.com.tr/haberler/tuzabatta-yurutmeye-durdurma-davasi-acildi_185483.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!