Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Milaslı Köylüler, Köylerinden Vazgeçmiyor

Muğla’nın Milas ilçesinde faaliyet gösteren termik santrallere karşı mücadele eden bölge halkı, yaptıkları açıklamada, “Kendimizden ve köyümüzden vazgeçmeyeceğiz, toprağımızı, tarihimizi, anılarımızı, kültürümüzü terk etmeyeceğiz.” dedi.

yapi.com.tr
Milaslı Köylüler, Köylerinden Vazgeçmiyor

Muğla’nın Milas ilçesinde faaliyet gösteren Yeniköy ve Kemerköy Termik Santrallerine karşı bölge halkı uzun yıllardır mücadele ediyor.

BirGün’den Nevzat Çağlar Tüfekçi’nin haberine göre; geçtiğimiz günlerde, şirketin 2020 yılında santrallerin yaptıkları çalışmalarla ilgili açıklaması sonrası İkizköy Çevre Komitesi ile Karadam Karacahisar Mahalleleri Doğayı Doğal Hayatı Koruma Güzelleştirme ve Dayanışma Derneği (KARDOK) tarafından bir basın açıklaması gerçekleştirildi.

Açıklamada, bölge halkının mücadelelerine devam edecekleri belirtilirken, “İkizköy’ün suyu için mücadele ettik. Özelleştirme ile yöremizdeki baraj ve yeraltı sularının kullanım hakkını da devletten alan şirket; bizleri Covid-19 salgınının ve kurak yaz günlerinin ortasında defalarca bir hafta 10 gün sürelerle susuz bıraktı. Santralin deposu yüzde 90 dolmadan köyümüze su veren hattın vanasını açmadı. Depoyla köy arasındaki 2,5 kilometrelik taşıma hattındaki sık sık patlayan boruları değiştirmeyip işkenceyi uzattı. Biz de ‘su hakkı yaşam hakkıdır’ diye yola çıktık; yapılan adaletsizliği, hukuksuzluğu kamuoyuna duyurduk; yetkilileri göreve çağırdık. Şirket şimdilik geri adım atmış olsa da, su sorunumuz hala adil ve kalıcı biçimde çözülmedi. Suyumuzu bir kamu hizmeti olarak, doğrudan ilgili kamu kuruluşu olan belediyenin tesislerinden alıncaya kadar mücadeleye devam edeceğiz.” denildi.

Açıklamada ayrıca şu ifadelere yer verildi: “2017 yılında, kömür madeni için kamulaştırılan Işıkdere mahallemizde kalmış yüzlerce zeytin ağacına sahip çıktık. Zeytin Kanununa göre sahibi bile olsanız zeytin ağacını kesemezsiniz. Evet, biz bunu belki yeni öğrendik. Ama öğrenir öğrenmez de, Şirket’in karşısına dikilip zeytin ağaçlarını bilgisizliğimizi ve ekonomik zorluklarımızı kullanarak Kanuna aykırı biçimde köylümüze kestirme çabalarını boşa çıkardık. Bundan sonra da tek tek tüm ata yadigarı zeytin ağaçlarımıza sahip çıkacağız. Ayrıca Şirket’in iddia ettiği gibi; o Maden alanından sökülüp başka yerde yeniden dikilen ve zeytin veren tek bir zeytin ağacı görmedik… Kendimizden ve köyümüzden vazgeçmeyeceğiz, toprağımızı, tarihimizi, anılarımızı, kültürümüzü terk etmeyeceğiz.”

Haberin tamamına linkten ulaşılabilir.

http://www.yapi.com.tr/haberler/milasli-koyluler-koylerinden-vazgecmiyor_183981.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!