Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Ulusal Fonlar, İklim Değişikliğine Karşı Önlem Alıyor

Aralarında Norveç ve Yeni Zelanda'nın bulunduğu bazı ulusal fonlar, iklim değişikliğinin etkilerinden korunmak için fosil yakıtlara olan yatırımlarını sonlandırırken, yenilenebilir enerji kaynaklarına yöneliyor.

yapi.com.tr
Ulusal Fonlar, İklim Değişikliğine Karşı Önlem Alıyor

Bazı ulusal fonlar, çevre kaynaklı risklerden kendilerini korumak için yatırım porftöyleri içinde fosil yakıtlara ayırdıkları payı azaltıyor ve daha temiz alternatifler arıyorlar. Reuters'in haberine göre, petrol gelirleriyle oluşturduğu 900 milyar dolar büyüklükte ulusal varlık fonuna sahip olan Norveç'in yanı sıra Yeni Zelanda, küresel ısınmadan kaynaklanması olası zararları veya çevre kirliliği alanında daha sıkı düzenlemelerin hayata geçeceğini öngörerek yatırımlarında değişikliğe giden ülkeler arasında yer alıyor.

Hava sıcaklığında artış ile şiddetli sel ve fırtınaların sıklığı arasında bağlantı bulunuyor. Bu iki doğa olayının sayısının artması ulusal varlık fonlarının tercih ettiği varlık sınıflarından gayrimenkul ve altyapı için tehdit oluşturuyor. Dünyanın en büyük ulusal varlık fonuna sahip Norveç, satış gelirlerinin yüzde 30'undan daha fazlasını kömürden sağlayan şirketlere yatırımlarını sonlandırıyor. Aynı zamanda Amerika rüzgar santrali üreticisi NextEra Energy gibi alternatif yakıt şirketlerine yatırım yapıyor.

Norveç ulusal varlık fonunun etik prensiplerinden sorumlu komisyon da temmuz sonunda petrol, çimento ve çelik sektörlerindeki bazı şirketlere yatırımları askıya alma tavsiyesinde bulunabilir. Fonun CEO'su Yngve Slyngstad, "Şirketlerin, sera gazı emisyonları konusunda daha fazla bilgi yayınlamasını bekliyoruz" dedi.

Yeni Zelanda'nın fonu da karbon ayak izini azaltmak için haziran ayının sonuna kadar hedef belirleyeceğini geçen yıl açıklamıştı. Fonun sözcüsü bugünkü açıklamasında pasif portföylerini gözden geçirdiklerini ve fosil yakıt portföyünü azaltacaklarını belirtti.

http://www.yapi.com.tr/haberler/ulusal-fonlar-iklim-degisikligine-karsi-onlem-aliyor_159790.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!