Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Trump, İklim Düzenlemesini İptal Etti

Donald Trump Obama'nın iklim planını tersyüz ederek yeni bir enerji kararnamesi imzaladı. Trump, fosil yakıtları destekleyerek yeni istihdam alanları yaratacağını savunuyor.

yapi.com.tr
Trump, İklim Düzenlemesini İptal Etti

Gazete Duvar'ın haberine göre, ABD Başkanı Donald Trump, selefi Barack Obama’nın uygulamaya sokmuş olduğu küresel ısınmayla mücadele düzenlemesini geçersiz kılan yeni bir başkanlık kararnamesi imzaladı. ‘Enerji Bağımsızlığı Kararnamesi’, Barack Obama’nın imzalamış olduğu 5’ten fazla kararı geçersiz bırakıyor ve fosil yakıt kullanımını destekliyor. Kararnameyi çevresindeki kömür üreticilerinin alkışlarıyla imzalayan Trump, yönetiminin kömüre karşı açılan savaşa son verdiğini ilan etti.  Toplantıda kömür ve petrol şirketlerinin temsilcileri hazır bulundu.

Trump imzalamış olduğu son kararname sayesinde ülkede yeni istihdam yaratacağını da savundu. Çevreciler ise kararnamenin başta ABD olmak üzere dünyada çok büyük olumsuz sonuçları olacağını söylüyor. Ekolojik hareket örgütleri yeni düzenlemeyi mahkemeye götüreceklerini açıkladılar.

Emisyon kısıtlamaları gevşetiliyor

Trump’ın “enerji üretiminde yeni bir dönem başlıyor” dediği kararname kömür üretimini destekliyor ve kömürle çalışan enerji santrallerinin karbon emisyonu kısıtlamalarını gevşetiyor. Petrol ve gaz çıkarılan alanlardaki metan kontrolüne son veriliyor. Ayrıca hükümet yetkililerinin herhangi bir yeni kanun yaparken, çevresel sonuçları da değerlendirmeleri zorunluluğu askıya alındı. Buna ek olarak, federal alanlarda  yapılacak yeni kömür arama faaliyetlerine yönelik moratoryum da iptal ediliyor. Trump kararnamenin istihdam yaratacağını iddia etse de uzmanlar yenilenebilir enerji sektörünün kömürden daha çok kişiye iş olanağı sağladığını belirtiyor.ABD hükümetinin Aralık 2015’te Paris’te imzaladığı ve uymak zorunda olduğu iklim değişikliğiyle mücadele planı ise hâlâ geçerliliğini koruyor.

Trump, seçim kampanyası sırasında ABD’yi Paris Anlaşması’ndan da çıkarma sözü vermişti.

Yeni kararname siyasi öncelikleri değiştirdi

Barack Obama “gerçek ve görmezden gelinemez” olduğunu belirttiği küresel iklim değişikliğiyle mücadeleyi, siyasi önceliklerinden biri yapmıştı. Obama’nın “Temiz Enerji Planı” da Trump’ın iptal ettiği düzenlemeler arasında. Bu düzenleme enerji üretiminde fosil yakıtların payını azaltıp, eyaletlerin karbon emisyonu oranlarını Paris Anlaşması’yla paralel olarak düşürmesini öngörüyordu.

ABD Başkanı,  yeni düzenleme ile ABD’de enerji üretiminin önünü açtığını ve ABD’nin ithal petrole bağımlılığının azalacağını da savundu. Trump’ın Çevre Koruma İdaresi’ne (EPA) yaptığı ziyaret sırasında imzaladığı kararname ile EPA’nın bütçesi de üçte bir oranında azaltıldı. Donald Trump, EPA’nın başına küresel iklim değişikliğine şüpheyle yaklaşan Scott Pruitt’i getirmişti.

http://www.yapi.com.tr/haberler/trump-iklim-duzenlemesini-iptal-etti_157488.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!