Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Üst Katta İlim, Alt Katta Şifa Dağıtıyor

Adana Abidinpaşa Caddesi’nde 1902 yılında Mustafa Refik Gülek tarafından yaptırılan, ancak 1947 yılında Gülek ölünce bir süre çalıştırıldıktan sonra kapatılan tarihî eczane, kuruluşunun 100. yılında restore edilerek çürümekten kurtarıldı ve uzun yıllar sonra tekrar hizmete açıldı.

Türkiye Gazetesi
Üst Katta İlim, Alt Katta Şifa Dağıtıyor

902 yılında kurulan ve restorasyonla yeniden ayağa kıldırılan Anadolu’nun ilk Türk eczanesi, tarihi binasında hem şifa hem de ilim dağıtıyor. Adana Abidinpaşa Caddesi’nde 1902 yılında Mustafa Refik Gülek tarafından yaptırılan, ancak 1947 yılında Gülek ölünce bir süre çalıştırıldıktan sonra kapatılan tarihî eczane, kuruluşunun 100. yılında restore edilerek çürümekten kurtarıldı ve uzun yıllar sonra tekrar hizmete açıldı. Türk Eczacılar Birliği’ne hibe edilen Mustafa Rıfat Gülek Eczanesi, 5 yıldır Eczacı Hayrettin Gök yönetiminde poliklinik-eczane olarak hizmet veriyor.

Cepheye sargı bezi gönderdi
Kurtuluş Şavaşına şahitlik eden ve Çanakkale Savaşı’nda cepheye kendi imalatı olan hidrofil pamuk, sargı bezi ve muhtelif antiseptik ilaçlar göndererek ilaç desteği veren tarihi eczane, birinci derece tarihi eser olma özelliğini taşıyor. Altı eczane olan tarihi binanın üst katı ise kütüphane olarak hizmet veriyor. 2005 yılında hizmete açılan kütüphanede bin 500 kitap bulunuyor. Adanalılar, kütüphanedeki kitaplardan istedikleri zaman yararlanabiliyor.

İstanbul’a gönderildi
Tarihi eczanenin tarihi de ilginç. Rivayete göre, 1900’lü yılların başına kadar Anadolu’nun çoğu yerinde olduğu gibi, Adana’da da tıp bilimi gayrimüslimlerin elindedir. Türklerin de bu mesleğe girmelerini arzu eden şehrin ileri gelenleri, Gülekzade Mustafa Rıfat Bey’i eczacı olması için İstanbul Tıp Fakültesi’ne gönderirler. Burada eğitimini tamamlayan Rıfat Bey, Adana’ya döner ve 1902 yılında Anadolu’nun ilk Türk eczanesini hizmete açar. Kısa sürede ününü duyuran Mustafa Rıfat Bey, halkın çok rağbet ettiği “Kan Kuvveti Şurubu” gibi birçok ilaç yapar.

Türkiye Eczacılar Birliği’nin çalışmasıyla aslına uygun restore ettirilen bina, yeni haliyle hizmet vermeye devam ediyor.

http://www.yapi.com.tr/haberler/ust-katta-ilim-alt-katta-sifa-dagitiyor_55810.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!